Edwin van Velzen

Bijzondere wijnen

De Jack Russel Taïsia kwispelt hard met haar staart. “Als zij er een dag niet is, verkoop ik meteen minder. De klanten vragen ook altijd naar haar, zij hoort echt bij de winkel.”

Edwin heeft altijd in de financiële dienstverlening gewerkt, onder andere als commercieel administratief medewerker. In 2001 en in 2010 kreeg Edwin een burn-out. Zijn tweede burn-out zorgde voor een wezenlijke verandering. Edwin kon niet meer terug naar zijn oude functie en belandde in de WW. Maar stilzitten is niks voor Edwin en vanuit de WW ging hij zijn hobby ‘wijnproeven’ verder uitbreiden.

“Wijn is een bijzonder en complex product. Wijn verbindt, wijn bemint. Het gaat echt om de totale wijnbeleving en er zijn hele interessante en eigenaardige mensen bij betrokken. Daar houd ik van.” Hobbymatig mocht hij van UWV een website opzetten. “Overdag was ik aan het solliciteren op administratieve functies en in de avonduren werkte ik aan mijn hobby en organiseerde ik wijnworkshops.”

Edwin volgde meer opleidingen en ging een serieus ondernemingsplan schrijven. Een coach van de Kamer van Koophandel hielp hem daarbij. Voor de investering, aankleding van de winkel en voor de aankoop van de wijnen, klopte Edwin aan bij Qredits. Toen kwam Jarno, de bedrijfsadviseur van Den Haag. ”Hij was zeer betrokken en het gesprek was echt plezierig. Ik ben zo trots en dankbaar dat ik geholpen ben.”

Edwin verkoopt vertrouwen, zoals hij zelf zegt. Hij is werkelijk bevlogen over zijn wijnen en is begaan met het product. Hij praat met de mensen, hoort hun verhaal aan, geeft hen adviezen en geniet van de tevreden gezichten. “Gastvrijheid, Kwaliteit en Originaliteit zijn de kernwoorden van VINO VELZKY.” Dit geldt ook voor de kunstwerken van Paul die strak aan de muren hangen.

Het publiek is divers, maar allen zijn ze geïnteresseerd in wijn. Ze willen niet een ‘zes halen, vijf betalen’ kwaliteit. Ze zijn op zoek naar een mooie fles wijn en die mag gerust zestien euro kosten.”

Edwin raadt iedereen aan om meer te genieten. “Een goed glas wijn met vrienden en familie, dat is belangrijk. Stap af van dat gehaaste leven, met een carrière en vluchtige ontmoetingen. Richt je op het eten, op de wijn en op je dierbaren.” Als we over de toekomst praten, glundert Edwin: “Ik wil een toonaangevend iemand worden in de wijnhandel, één van de zes Magisters worden in Nederland en misschien wel vinoloog van het jaar.”

Website: vinovelzky.nl

Edwin van Velzen