Een team kudde dieren

Een team kudde dieren

23-12-2016 YvetBlogPersoneel

Mensen zijn net als een kudde dieren zoals paarden, schapen, olifanten of honden. En dus niets dierlijks of menselijks is het team van Dierenkliniek Nuland vreemd.

Mensen zijn net als een kudde dieren zoals paarden, schapen, olifanten of honden. En dus niets dierlijks of menselijks is het team van Dierenkliniek Nuland vreemd. De onderlinge binding en samenwerking roept bij alle individuele kuddedieren bepaalde gevoelens, gedachtes en gedraging op. Zo kenmerkt een kudde dieren zich door het bieden van bescherming tegen gevaar van buitenaf, een zekere taakverdeling, een bepaalde rangorde, onderling delen van signalen en een inzet vanuit de gehele kudde.

Verschillen en overeenkomsten

Voor de juiste teamcultuur of teamwork van een 'kudde' mensen zijn eigenlijk dezelfde kenmerken van belang dan voor een kudde dieren. Deze kenmerken hebben te maken met veiligheid, betrokkenheid, omgang met conflicten, rollen & verantwoordelijkheden, elkaar steunen, informatiedelen, leiderschap en het werken aan de taak. Het grootste verschil tussen mensen en dieren in een kudde is dat een mens de individuele keus heeft om niet langer volgzaam te zijn aan bijvoorbeeld een bepaalde groepsleider of ingeslagen weg om te kunnen overleven. Dus de vergelijking dat een mens een kuddedier is, gaat maar ten delen op. Desondanks houden wij deze metafoor toch nog even aan in dit artikel.

Coaching met de "kudde"

De "kudde" van Dierenkliniek Nuland is de laatste jaren hard gegroeid. Mede hierdoor waren er wat knelpunten of verbeterpunten ontstaan in de samenwerking. De "kuddedieren" hadden met name behoefte aan meer duidelijkheid over (scheiding) rollen & verantwoordelijkheden, bepaalde werkwijzen binnen de kliniek en het delen van informatie. Om hier aan te werken is een teamcoach ingeschakeld en zijn er een aantal coaching sessies gehouden. Zo is in een van de sessies een leuk en waardevol kwaliteitsspel gespeeld. Met de emotionele veiligheid en openheid naar elkaar toe zat het meteen wel goed volgens de teamcoach.

Het wekelijkse halfuurtje

Wel is er gewerkt aan het beter informeren van elkaar over de achtergrond van bepaalde keuzes en ingeslagen wegen, het opstellen van eenduidige werkwijzen en het elkaar niet alleen aanspreken op wat niet goed gaat, maar ook het geven van complimenten. Belangrijk hierin is elke maandagochtend een halfuurtje werkoverleg. Dit in alle rust voordat de kliniek open gaat en de huisdieren met hun eigenaren weer als kuddes binnen stromen. Dit werkoverleg staat roulerend onder voorzitterschap van een lid van de "kudde". Op de agenda staat "wat ging goed?" en "wat is er geleerd" in de afgelopen week. Vervolgens staat de focus op belangrijke aandachtspunten of knelpunten in de agenda van aankomende week.

Nieuw "kudde" gedrag

Dit alles heeft de "kudde" van Dierenkliniek Nuland veel gebracht zoals meer onderling begrip, een hechtere binding, grotere betrokkenheid, neuzen die in dezelfde richting staan en een efficiëntere werkwijze. Nu aankomende weken nog even afwachten of onze huisdieren en hun eigenaren ook wat gaan merken van ons nieuwe (kudde) gedrag.

Bekijk de mogelijkheden van Qredits

Een team kudde dieren

Zakelijk krediet

Heb jij geld nodig om te starten of te groeien met je bedrijf? Een goed idee verdient een goede financiering. Je kunt bij ons terecht voor een zakelijke lening tot €250.000.

Een team kudde dieren

Coaching

Wij geloven dat samenwerking leidt tot succes. Jij ook? Wij hebben een netwerk van ruim 550 vrijwillige coaches opgebouwd. Stuk voor stuk ervaren professionals uit het bedrijfsleven of ervaren ondernemers die jou graag verder helpen.

Een team kudde dieren

Ondernemingsplan schrijven

Ga je starten met je onderneming en heb je nog geen plan? Een sterk ondernemingsplan is de basis van succes. We bieden vier verschillende opties. Bekijk ze snel!

Een team kudde dieren