Personeel aannemen en behouden: een mooie uitdaging

Personeel aannemen en behouden: een mooie uitdaging

Eigenlijk had ik in mijn vorige blog beloofd om te praten over mijn vorderingen met mijn coach Patrick. En er zijn vorderingen en die wil ik ook graag delen, maar hoe dat gaat met ondernemen, er gebeuren altijd onverwachtse dingen. Zo ook de wissel in mijn personeel. En daarover ga ik eerst schrijven.

Werkgever zijn

Personeel, zo heb je het en zo is het weer weg. Als je een plan uit gaat werken om een eigen zaak te beginnen, dan denk je toch vooral aan het ondernemen. Je eigen winkel draaien, nieuwe recepten bedenken en zorgen dat het ook nog wat opbrengt. Natuurlijk, als je groeit ga je met personeel werken. Maar ik dacht er nooit echt over na dat ik dan een werkgever zou zijn. Ik ben nu verantwoordelijk voor mijn werknemers: meisjes en jongens die als bijbaantje in mijn sap- en saladebar staan. Leuk, spannend en vooral heel leerzaam.

Studenten komen en gaan

Ik werk met studenten en die gaan en staan waar ze willen: ze gaan ergens anders wonen, op reis of switchen naar een ander baantje waar hun vrienden werken. Op zich niet erg en ook logisch, maar als ze allemaal tegelijk weggaan dan is dat wel even pittig. Het kan natuurlijk aan mij liggen, hetgeen mijn medewinkeliers in de straat maar al te graag vertellen met een knipoog, maar ik denk toch niet dat ik het probleem ben.

Het selecteren van personeel

Gelukkig heb ik altijd erg veel reacties op mijn oproepen. Door post op social media, gebruik te maken van mijn netwerk en mensen aan te spreken in mijn winkel heb ik altijd genoeg keus voor een nieuwe werknemer. Door de tijd heen leer ik steeds beter om de juiste kandidaat te selecteren. Ik heb gelukkig nog geen enorme misser gemaakt. Ook voel ik inmiddels snel aan of ik met iemand praat die ik ook daadwerkelijk in mijn winkel zie werken. Ik nodig mensen uit voor een kort kennismakingsgesprek en als er een goede klik is dan gaan we gewoon meteen een dagje proefdraaien. Dan kunnen we allebei zien of het echt iets is. Dit werkt voor mij het beste.

Inwerken vergt energie

Wat voor jezelf al zo normaal is geworden moet je weer stap voor stap aan iemand anders gaan uitleggen. Dat vergt veel energie, maar gelukkig wordt het na aantal keer steeds gemakkelijker. Ik ben nu Quentin en Inez tegelijk aan het inwerken. Dat gaat over het algemeen erg goed, maar soms weet ik echt niet meer tegen wie ik nu wat heb gezegd. Dus als je twee mensen tegelijk gaat inwerken, probeer het dan ook echt tegelijk te doen en zo niet, onthoud dan tegen wie je wat gezegd hebt. Opschrijven zou hierin ook kunnen helpen!

Frisse blik

Nieuwe mensen geven natuurlijk ook weer nieuwe energie. Het laat je nadenken over datgene wat je hen aan het leren bent. Is dat nog steeds wel de meest handige manier om het te doen?  Soms is die handeling eigenlijk al verouderd en dan is het dus goed om daar zelf weer eens over na te denken en je systeem aan te passen waar nodig.

Na bijna twee jaar kunnen dingen nog steeds beter en probeer ik het voor mezelf, maar ook voor nieuw personeel zo makkelijk mogelijk te maken.

Ik ga dus weer even volle bak aan de slag met het inwerken. Volgende maand weer een nieuw blog. En ik durf nu nog niet te zeggen waar die over zal gaan…..

Bekijk de mogelijkheden van Qredits

Personeel aannemen en behouden: een mooie uitdaging

Zakelijk krediet

Heb jij geld nodig om te starten of te groeien met je bedrijf? Een goed idee verdient een goede financiering. Je kunt bij ons terecht voor een zakelijke lening tot €250.000.

Personeel aannemen en behouden: een mooie uitdaging

Coaching

Wij geloven dat samenwerking leidt tot succes. Jij ook? Wij hebben een netwerk van ruim 550 vrijwillige coaches opgebouwd. Stuk voor stuk ervaren professionals uit het bedrijfsleven of ervaren ondernemers die jou graag verder helpen.

Personeel aannemen en behouden: een mooie uitdaging

Ondernemingsplan schrijven

Ga je starten met je onderneming en heb je nog geen plan? Een sterk ondernemingsplan is de basis van succes. We bieden vier verschillende opties. Bekijk ze snel!

Personeel aannemen en behouden: een mooie uitdaging