Template liquiditeitsbegroting

Template liquiditeitsbegroting

Bij het maken van een liquiditeitsbegroting, ook wel een cash flow forecast genoemd, wordt de toekomstige financiële toestand van jouw onderneming voor een bepaalde periode (vaak per maand of per kwartaal) voorspelt. Dit wordt meestal gedaan door het schatten van toekomstige vorderingen en betalingen. Het helpt je plannen te maken voor de financiële aspecten van je bedrijf. Er zijn veel factoren die moeten worden overwogen voordat het overzicht succesvol is. De liquiditeitsbegroting is dus een overzicht van wat je verwacht aan inkomsten en uitgaven, inclusief de momenten van bij- en afschrijving. Het wordt dus ook liquiditeitsplanning genoemd. Je krijgt uiteindelijk een tabel met een overzicht per maand of kwartaal.

Waarom is een liquiditeitsbegroting belangrijk?

Een liquiditeitsbegroting is een belangrijk onderdeel van het financieel plan van een bedrijf. Zonder deze prognose zou het voor jouw onderneming heel moeilijk zijn om je activiteiten voort te zetten. In tijden van onzekerheid helpt de liquiditeitsbegroting je om je bedrijf overeind te houden. Het helpt je te anticiperen op je uitgaven en deze te plannen. Zo kun je precies voorspellen hoeveel liquide middelen je nog hebt en wanneer je geld zal moeten lenen.

Bij het opstellen van de liquiditeitsbegroting moet je zo nauwkeurig mogelijk voorspellen. De meeste ondernemers maken maandelijkse verwachtingen. Het is dan ook belangrijk om naar dezelfde periode van vorig jaar te kijken om aanpassingen te maken voor eventuele veranderingen en nooit veronderstellingen te maken.

Een liquiditeitsbegroting kan jouw bedrijf ook helpen je middelen te beheren en te bepalen waar je meer geld voor in moet zetten. Je kunt weloverwogen beslissingen nemen over hoeveel geld je waar nodig hebt om goed te functioneren. Het is belangrijk om vooruit te plannen om ervoor te zorgen dat de middelen van jouw bedrijf voor groei en uitbreiding van jouw onderneming blijven zorgen.

Hoe maak je een liquiditeitsbegroting?

  1. Bepaal het beginsaldo per eerste van de maand
  2. Zet elke maand elke inkomsten en uitgaven je verwacht
  3. Kijk of er in een bepaalde maand een overschot of tekort zal zijn zodat je bijvoorbeeld geld kunt reserveren voor eventuele tekorten of actie kunt ondernemen voor een mogelijke aanvullende financiering.

Tips bij het maken van een liquiditeitsbegroting

  • Houd rekening met de betaaltermijn van je klanten.
  • Denk aan vakanties.
  • Houd er rekening mee dat sommige betalingen op vaste moment zijn. Hier kun je geen uitstel voor vragen.
  • Houd rekening met de aangifte en betaling van btw. Het kan zijn dat je btw betaalt voordat je geld van de klant binnen hebt. Dit ligt aan de maand waarin je de factuur verstuurde.

 

Download template liquiditeitsbegroting

 

Template liquiditeitsbegroting