Ondernemingsplan voorbeeld
Een bedrijfsplan template brengt jouw idee tot leven
Ondernemingsplan voorbeeld
Je hebt een waanzinnig idee. Het kriebelt al even. En nú ga je de stap zetten: je begint voor jezelf! In je hoofd weet je precies hoe je dit gaat aanpakken. Het moet alleen nog op papier. Als startende ondernemer heb je waarschijnlijk nog niet eerder een ondernemingsplan, ofwel bedrijfsplan, geschreven.
Gelukkig hebben wij een handig ondernemingsplan voorbeeld voor je gemaakt. Kwestie van invullen en klaar! Het template is gratis te downloaden.
- Ga gelijk aan de slag met het bedrijfsplan voorbeeld
- Zet jouw ideeën voor een eigen bedrijf op een rij
- Vul alle nodige vragen in om een goed plan te maken
- Gebruik het bedrijfsplan voorbeeld voor je potentiële zakenpartners en voor een eventuele kredietaanvraag
Hoe maak ik een simpel bedrijfsplan?
In een ondernemingsplan beschrijf je wie jij bent als ondernemer en welk product of dienst je wilt verkopen. Ook geef je aan hoe je deze in de markt gaat zetten en hoe je je onderneming gaat financieren. In het ondernemingsplan voorbeeld staat een handige template die je kan gebruiken. In het kort moet er in je bedrijfsplan staan:
- Een beschrijving van jou en je onderneming
- Het marketingplan
- Het financieel plan
Een beschrijving van jou en je onderneming
In het ondernemingsplan voorbeeld op onze website stellen we verschillende vragen die jou kunnen helpen je motivatie verder toe te lichten. Je vindt het volgende:
- Schrijf in de invullijst van het bedrijfsplan voorbeeld jouw, en eventueel je partners, persoonlijke gegevens en relevante werkervaring
- Licht daarna jouw/jullie motivatie toe om een eigen onderneming te beginnen
- Maak een analyse van je sterke en zwakke punten, ontdek welke ondernemersvaardigheden je al hebt en welke zwakke punten je kan verbeteren.
Vind je het lastig om je sterke en zwakke punten te beschrijven? Doe dan de ondernemerstest en ontdek hoe je scoort op de ondernemersvaardigheden!
Het marketingplan
In het marketingplan geef je meer praktische informatie over je onderneming. Je beschrijft hoe je wilt gaan inspelen op de markt en hoe je je omzetdoelstellingen gaat behalen.
In het ondernemingsplan voorbeeld vragen we wat meer informatie over je onderneming. Denk hierbij aan bijvoorbeeld je handelsnaam, kvk nummer (als je die al hebt), je verzekeringen etc.
Daarna beschrijf je jouw idee, droom of plan. Noem het zoals jij het wilt, maar omschrijf het goed. Het is namelijk de kern van je bedrijfsplan. Denk hierbij aan vragen zoals:
- Wat ga je doen?
- Waarom ga je het doen en waarom wordt jouw idee een groot succes?
- Hoe ga je het aanpakken?
In het ondernemingsplan voorbeeld zijn er bij dit onderdeel verschillende vragen die jou op weg helpen om je marketingplan zo goed mogelijk in te vullen. Heb je meer hulp nodig? Volg dan de gratis e-learning ondernemingsplan schrijven.
Doelstellingen
Beschrijf hier wat de missie en visie van jouw bedrijf is. Wat wil je bereiken en waar sta je voor? In het bedrijfsplan voorbeeld zullen ook nog andere vragen staan die jou verder op weg kunnen helpen bij dit onderdeel.
De marketingmix
In dit onderdeel beschrijf je hoe je je onderneming of product gaat promoten met een marketingstrategie Hiervoor gebruik je de marketingmix en beschrijf je de volgende vijf onderdelen:
- Product; beschrijf hier jouw product of dienst die je gaat verkopen.
- Prijs; beschrijf hier de prijs van jouw product of dienst.
- Plaats en distributie; beschrijf hier de vestigingsplaats van jouw bedrijf.
- Promotie; beschrijf hier hoe jij jouw bedrijf gaat promoten bij je doelgroep.
- Personeel; beschrijf hier of je alleen aan de slag gaat in jouw bedrijf of dat je ook personeel gaat aannemen.
De markt
Ken de markt waarin je wilt ondernemen. Beschrijf in dit onderdeel hoe de markt en de branche zich ontwikkelen. Denk hierbij aan lokale en landelijke (markt)ontwikkelingen en trends. Beschrijf ook je doelgroep en welke kenmerken ze hebben. Tot slot is het belangrijk om je concurrenten te omschrijven. Wie zijn zij? Wat doen ze? En hoe ga jij je van je concurrenten onderscheiden? Ook voor dit onderdeel zijn er behulpzame vragen in het bedrijfsplan voorbeeld die je hierbij verder kunnen helpen.
SWOT-analyse
In het eerste onderdeel 'wie ben jij’ heb je al een interne analyse gemaakt over jezelf en jouw sterke en zwakke punten. In het vorige onderdeel van het marketingplan heb je de externe analyse gemaakt. Hierdoor ken je de kansen en bedreigingen van de markt waarin je wilt ondernemen. Dit voeg je allemaal samen in een SWOT-analyse. Omschrijf hoe jij, als ondernemer, met alle punten omgaat. Je kan hierbij de tabel gebruiken in het ondernemingsplan voorbeeld!
Het financieel plan
Eén van de belangrijkste, of misschien wel het belangrijkste, onderdeel van het ondernemingsplan is het financieel plan. Dit plan is een cijfermatige vertaling van jouw bedrijfsidee. Je denkt stapsgewijs na over belangrijke financiële onderdelen van het ondernemingsplan, zoals een:
- Investeringsbegroting
- Financieringsbegroting
- Exploitatiebegroting
- Liquiditeitsbegroting
We hebben een template ontwikkeld die jou helpt met het opstellen van een compleet financieel plan.
Kom je er niet uit of heb je vragen? Wij helpen je! Ook voor advies over welke lening, training of coaching het beste past bij jouw situatie. Chat met ons of neem contact met ons op.