De Beweegschool: ontmoeten, bewegen en beleven

De Beweegschool: ontmoeten, bewegen en beleven

“Gisteren was hier een mevrouw, die kwam binnenrijden op haar scootmobiel. Ze had zes jaar niet gefietst. Ik zei: ‘Denkt u dat u kunt opstappen?’ Ze loopt naar de fiets, stapt op en we fietsen samen door de duinen. Mensen kunnen veel meer dan ze denken!”, aldus een enthousiaste Hans Vink. Samen met zijn vrouw Linda bedacht hij de eerste Beweegschool, in Noordwijk.

Sportschool nieuwe stijl

Hans: “We dachten: hoe krijgen we de thuiszitters die wel wíllen, maar die zich niet op hun plek voelen op een sportschool of bij de fysiotherapeut, op een léuke manier in beweging? Dan heb ik het over senioren die nog thuis wonen, mensen met een verstandelijke beperking, eenzame mensen en mensen die na een revalidatieproces moeten blijven bewegen.” Linda: “We wilden een beweegruimte creëren die gezellig is, waar je samen kunt bewegen. Waar je zo binnen kunt stappen en voor alle leeftijden. Mensen moeten zich thuis voelen. Een sportschool nieuwe stijl.”

Hans: “We zijn drie jaar bezig geweest met de ontwikkeling van het plan. We hebben veel onderzoek gedaan en gesprekken gevoerd met verschillende partijen.” Linda: “De locatie was belangrijk. Het moest een centrale plek zijn, waar mensen zo naar toe kunnen lopen, fietsen of rijden.” Hans: “De huidige locatie leek onbereikbaar, maar we hebben ons plan gewoon ingestuurd naar eigenaar Brookland. We werden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Niet alleen gedurende het gesprek, maar ook nu nog zijn ze erg betrokken bij het project. Door ons aansprekende plan hebben we deze locatie uiteindelijk kunnen huren.”

Financiering én coaching

Hans en Linda hadden een klein krediet nodig voor de verbouwing, inrichting en de aanschaf van de apparaten. Linda: “We dachten: nu alleen nog het geld regelen. Maar dat werd uiteindelijk het moeilijkste onderdeel van het traject. We hebben het plan bij diverse banken ingeschoten. De gesprekken waren enthousiast, maar het antwoord was telkens nee. Ze willen niet iets nieuws, terwijl ze daar wel reclame voor maken. Toen heeft onze accountant het plan bij Qredits ingebracht. Suzanne Scholtens, de bedrijfsadviseur, kwam bij ons thuis. Dat contact was meteen heel anders.” “Een sterke betrokkenheid bij wát je gaat doen en hóe je het gaat doen”, vult Hans aan. “Suzanne geloofde in ons plan en dacht met ons mee. Ze behartigde echt onze belangen.”

Hans en Linda maakten ook gebruik van de mogelijkheid tot coaching via Qredits. Hans: “Iemand die er helemaal los van staat en een verse blik op de zaak kan werpen, dat is altijd nuttig.” Linda: “We hebben op de website gekeken, wie past bij ons? Uiteindelijk hebben we voor Ben gekozen. Wij gingen van start, als er iets was konden we hem bellen. Hij kwam ook langs tijdens de verbouwing. Ben heeft vooral meegedacht in het concept van de strippenkaart. We wilden geen lange abonnementen met moeilijke opzegtermijnen. Samen met Ben kwamen we op de stempelkaart, waarop je per half uur kunt afstempelen.”

Coach Ben Noordermeer is heel enthousiast over De Beweegschool: “Geweldig, dit is echt sociaal ondernemen, het is een uniek project. Het sterke van hun verhaal is dat er een helder plan ligt. Hans en Linda hebben een duidelijk doel en weten waar ze mee bezig zijn. Ze zijn volhardend, ook bij een flinke tegenslag.” Hans: “Tijdens de verbouwing kreeg ik een ontsteking in mijn ruggenmerg en lag tien dagen in het ziekenhuis. Hierdoor liep de opening twee maanden vertraging op. Ik heb gerevalideerd in mijn eigen Beweegschool, ik was de eerste klant. Maar ik kan het inzetten als tool. Ik weet nu ook uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om in beweging te blijven.”

Beweegruimte met beleving

1 juni 2017 opende De Beweegschool dan eindelijk haar deuren. Linda: “Het is een beweegruimte met beleving. Als mensen fietsen of wandelen kiezen ze een route, vaak is dat een route die ze kennen van vroeger. Door middel van knoppen op het stuur van een echte fiets kun je kiezen waar je naar toe wilt. Mensen hebben heel veel plezier en fietsen ongemerkt een half uurtje weg.” Hans: “De projectieschermen zijn groot, dat maakt de beleving. Er zijn vele routes waaruit je kunt kiezen, zowel in Nederland - bijv. Schiphol, Blijdorp, Maastricht, Den Haag - als in het buitenland: Los Angeles, Sydney, New York, de bossen in Amerika.”

“De Beweegschool is ook een ontmoetingsplek. Aan de ene kant van de ruimte bewegen de mensen en aan de andere kant kunnen ze een kopje koffie drinken. Het is een ‘huiskamer’ waar je kunt bewegen. Mensen die weggaan zeggen: ‘Ik heb het zo gezellig gehad, én ik heb ook nog een half uur gelopen’ ”, vertelt Hans enthousiast.

Gezondheid, zelfvertrouwen en zelfstandigheid

De Beweegschool sluit goed aan bij de huidige maatschappij. Hans: “Mensen wonen langer thuis, maar dan moet je wél in beweging blijven.” “Het besef over het belang van bewegen wordt steeds groter; bewegen als middel om allerlei kwalen tegen te gaan en je fitter te voelen. Maar het is ook goed voor je zelfvertrouwen en voor het behoud van zelfstandigheid”, vult Linda aan.

Linda: “We zijn in gesprek met allerlei partners uit de zorg om de drempel naar beneden te halen, bijv. met Activite, een organisatie voor mensen met dementie. Die doelgroep kan je beelden aanbieden die ze van vroeger kennen.” Coach Ben: “Storytelling is nu enorm belangrijk: wat doen we en wat houdt het in? Naar de markt toe gaan. Mensen activeren die ambassadeurs kunnen zijn voor De Beweegschool.”

Hans: “We zijn nu twee maanden open. Deze ruimte biedt nog veel meer mogelijkheden. Ze kan inzetbaar zijn voor toeristen, op een regenachtige dag kan je door de bollenstreek fietsen. Maar je kunt hier ook je verjaardagsfeestje vieren, een beweegfeestje voor senioren. We moeten er keihard voor knokken om de mensen binnen te krijgen, maar we gaan vol gas door. We zijn eraan begonnen en geloven erin. Alles is bereikbaar, maar wel vanuit je hart”.

Linda: “Het komende jaar willen we zoveel mogelijk Noordwijkers aan het bewegen krijgen. Op termijn willen we ook graag meer met kinderen gaan doen, bijv. kinderen met overgewicht.” Hans: “En we zouden het concept heel graag uit willen rollen in andere gemeenten, want het is een unieke manier om mensen in beweging te krijgen!”

Uniek en onderscheidend vanwege onze kernwaarden

Verbinden

Wij geloven dat samenwerken leidt tot succes. We bouwen aan ons netwerk. We stimuleren dat onze klanten een eigen netwerk opbouwen en verbinden de ondernemer met onze partners.

Persoonlijk

De ondernemer en zijn of haar plan staan bij ons centraal. We zijn persoonlijk betrokken bij onze klanten en komen bij de klant thuis. We denken mee, houden contact en zijn flexibel.

Sociaal

Wij willen een bijdrage leveren aan de maatschappij. Daarom helpen we mensen bij het realiseren van hun passie en dromen. We hebben geen winstoogmerk.

Zakelijk

We richten ons op ondernemers met realistische ondernemingsplannen. We zijn nuchter en zakelijk. Ons doel is het voortbestaan van de ondernemer. Zijn of haar succes is ons succes.

De Beweegschool: ontmoeten, bewegen en beleven