Laura & Balda

Laura & Balda verdienen Qredits

Laura Estévez en Balda Postma startten met behulp van crowdfunding en microfinanciering hun eigen lunchroom DopHert.

Als oude schoolvriendinnen vonden we elkaar weer via Facebook. Zo ontdekten we ook dat we onszelf allebei een veganistische levensstijl hadden aangemeten. We verbaasden ons er samen over dat uit eten gaan als veganist vaak een debacle is. Met een beetje geluk kun je een broodje humus zonder melk en een salade krijgen, maar de keuze is over het algemeen beperkt. Dan zit je dus met het dilemma dat het thuis veel lekkerder is, maar dat je de sociale kant van uit eten gaan mist. Een idee begon te rijpen, want waarom zouden WIJ niet iets op gaan zetten?! Laura met haar horeca-ervaring en Balda met veel organisatorisch en financieel inzicht, dat vult elkaar mooi aan!

Klein begonnen

De brainstormfase brak aan, want zou er wel behoefte zijn aan veganistische catering? En hoe gaan we dan heten? Het moest niet truttig zijn en we wilden niet teveel de nadruk leggen op groente. Al grappend zeiden we op een gegeven moment: Het is groen en het staat in het bos… een DopHert. De naam bleef hangen. Nam vorm aan. Kreeg een gewei. En werd het logo van ons cateringbedrijf. We begonnen, als ik nu terugkijk, heel klein op een festival door voor een man of dertig veganistische gerechten te maken. We verzinnen heel veel zelf, baseren onze recepten op wat we zelf lekker vinden en laten ons inspireren door allerlei blogs.

Een jaar later breidden we ons concept uit met de DopHert Donderdag Diners. Koken op locatie, catering voor bedrijven. Het liep heel goed. Tijd voor nieuwe plannen dus, want waarom zouden we niet proberen om onze oorspronkelijke droom van een hippe veganistische lunchroom in Amsterdam te realiseren? We keken online bij verschillende crowdfunding platforms en kwamen terecht bij Crowd about now. Ons eerste idee was om op die manier 10.000 euro op te halen. Dat vonden we al heel veel, maar door gesprekken met Crowd about now en een rekensommetje van de dure keukenapparatuur die we nodig hadden, breidden we ons doelbedrag uit naar 40.000 euro. We maakten een filmpje met ons plan en een pitch en begonnen dat met allerlei mensen in ons netwerk te delen. We stonden te juichen als een vriend of familielid weer 50 euro had toegezegd. Op een gegeven moment begonnen er ook bedragen van 1.000 euro binnen te komen, van mensen die we niet eens kenden. Na anderhalve maand stond de teller op 20.000! Toen stagneerde het even en moesten we er via social media opnieuw aan trekken. Dat was het laatste zetje en een maand later hadden we het doelbedrag bij elkaar. Geweldig. In totaal hebben we 103 investeerders. Stuk voor stuk mensen die ons concept een warm hart toedragen. Het bedrag is een reservering met rendement. Over drie jaar moeten we het terugbetalen tegen 12% rente.

Microfinanciering

We waren er nog niet, want met dit eerste bedrag konden we onze keuken financieren, maar hadden we nog geen inrichting en startkapitaal. Daarom vervolgden we onze financiële tocht en klopten ook aan bij een reguliere bank. Hoewel we daar best een leuk gesprek hadden, liepen we ook tegen allerlei blokkades op. Vega is een relatief nieuw concept en laat zich daarom lastig vergelijken met andere formules. En overtuig maar eens iemand die zelf niet zoveel voelt voor veganisme. Ze wezen ons wel op de mogelijkheid van microfinanciering en zo kwamen we terecht bij Qredits. De financiële onderbouwing die we al voor de bank hadden gemaakt, kwam goed van pas. En inmiddels hadden we ook ons pandje, zodat we onze plannen tastbaar en zichtbaar konden maken.  Het ging verbazingwekkend snel. We hadden op 3 januari een gesprek met Qredits, een week later lag er een adviesrapport en weer een week later, na een goedkeuringstraject via onder andere RVO.nl, hadden we een GO voor de tweede 40.000 euro die we nodig hadden. Op 12 februari wilden we open en dat is gelukt!

Laura & Balda