Dankzij de MKB Duurzaamheidslening zette Tom Bouwman een grote stap naar verduurzamen.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering: wel of niet afsluiten?
Waarom je als zzp’er nu al moet nadenken over een AOV.
Verplichte AOV vanaf 2027
Als ondernemer regel je alles zelf. Je werft je eigen klanten, doet je investeringen en zorgt dat je administratie op orde is. Dat geeft vrijheid, maar brengt ook risico’s met zich mee. Wat als je ineens wegvalt door ziekte of een blessure? In loondienst krijg je dan gewoon (deels) doorbetaald, maar als ondernemer moet je dit zelf regelen. Je kunt een buffer opbouwen, maar er is ook een andere optie: de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). En vanaf 2027 wordt deze waarschijnlijk zelfs verplicht.
Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)?
Een AOV is een verzekering voor ondernemers die zelf afhankelijk zijn van hun inkomen, zoals zzp’ers. Word je ziek of kun je door een blessure tijdelijk niet werken? Dan zorgt een AOV ervoor dat je een inkomen hebt om van te leven. Zo heb je geen zorgen over je rekeningen als je even uit de running bent. De dekking en voorwaarden verschillen per verzekering. Vaak zit er een maximale uitkering aan de verzekering en worden er eisen gesteld. Bijvoorbeeld dat je ook geen andere werkzaamheden meer kunt uitvoeren. Hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger vaak de premie. Het is dus belangrijk om te kijken wat het beste bij jou past.
Heb je nog geen AOV? Je bent zeker niet de enige. Ongeveer vier op de vijf zzp’ers heeft momenteel geen AOV. Toch is het slim om te kijken naar de opties, want een ongeluk zit in een klein hoekje.
Zoals het er nu uitziet, wordt een AOV vanaf 2027 verplicht voor alle zelfstandigen.
Verplichte AOV vanaf 2027
Vanaf 2027 wordt de AOV waarschijnlijk verplicht voor alle zelfstandigen. Waarom? Het kabinet wil hiermee alle zzp’ers beschermen tegen de financiële risico’s van arbeidsongeschiktheid. Zo zijn straks alle werkenden, ook zelfstandigen, verzekerd tegen deze risico’s. Dat maakt de arbeidsmarkt eerlijker en verkleint de verschillen tussen zzp’ers en werknemers. Geen oneerlijke voordelen of grote risico’s meer voor zelfstandigen. De verplichting gaat naar verwachting in op 1 januari 2027. Voor veel ondernemers zonder AOV is dat wel even slikken, want de premies zijn niet goedkoop.
Door je nu alvast in te lezen en te kijken welke verzekering bij jou past, ben je goed voorbereid.
Waarom nu al een AOV afsluiten?
Wachten tot de verplichting in 2027 is niet nodig. Door nu al een AOV af te sluiten, zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent, wat er ook gebeurt! Een AOV geeft je financiële rust, omdat je weet dat je het goed geregeld hebt. Vooral als je een risicovol beroep hebt, zoals in de bouw, is het slim om er nu al over na te denken.
Stel je eens voor: wat als je (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt door ziekte of ongeval? Kun je dan nog je hypotheek of huur betalen? Als je nu al een AOV afsluit, weet je zeker dat je goed verzekerd bent. En dat geeft rust!