Vrouw is aan het typen op laptop. Arrow

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen voor ondernemers in 2025

Overzichtelijk voor jou op een rijtje

Ashley Grobben
Geschreven door
Ashley Grobben
Content marketeer
Toegevoegd op
24-12-2024
Gemiddelde leestijd
5 minuten
Geplaatst onder
Nieuws
Kennis & Inspiratie

Weet waar je aan toe bent volgend jaar

Het nieuwe jaar brengt de nodige veranderingen met zich mee voor ondernemers. Of je nu werkt als zzp’er of een MKB-bedrijf runt, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwe regels en mogelijkheden. In deze blog zetten we de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij, zodat je goed voorbereid 2025 in gaat.

  • Schijnzelfstandigheid 
  • Minimumloon omhoog 
  • Meer subsidie voor verduurzaming 

Wijziging KOR en introductie EU-KOR

Vanaf 2025 verandert de Kleineondernemersregeling (KOR). Zo verdwijnt de verplichte deelnameperiode van drie jaar. Wat dat voor jou als ondernemer betekent? Je krijgt meer flexibiliteit, want je kunt nu makkelijker deelnemen of je weer afmelden als dat nodig is. En doe je zaken in andere EU-landen? Dan is er goed nieuws. De EU-KOR wordt geïntroduceerd, waarmee je vanaf 1 januari een btw-vrijstelling kunt aanvragen voor die landen.

Vraag je je af of je hiervoor in aanmerking komt en wat de voordelen precies zijn? We leggen het je uit in deze blog. 

Voor ondernemers op de weg: zero emissiezones

Vanaf 2025 kunnen gemeenten zero emissiezones invoeren. Dit betekent dat alleen uitstootvrije bestelbussen en vrachtwagens nog toegang krijgen tot bepaalde stadsgebieden. Ben jij vaak op de weg? Let dan goed op! Met een dieselvoertuig mag je straks niet overal meer in. Je mag de milieuzone alleen in als je voertuig minimaal emissieklasse 4 heeft, afhankelijk van het beleid van de gemeente.

Gebruik je een bestelauto op benzine of diesel en rijd je vaak de stad in voor je werk? Dan is het slim om nu alvast te checken of je straks nog welkom bent in deze gebieden. Meer weten?

Schijnzelfstandigheid: de wet DBA

Vanaf 1 januari gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Wat dat precies betekent? Als je als zzp’er werk doet dat te veel lijkt op een loondienstverband, kan dat problemen opleveren. Denk aan vaste werktijden, een duidelijke gezagsverhouding of als je verplicht bent om zelf de klus uit te voeren. Ga eens bij jezelf na: voelt jouw opdracht soms als loondienst? Dan is het verstandig om er goed naar te kijken, zodat je straks niet voor verassingen komt te staan.

Ben je zzp’er of huur je zzp’ers in? Zorg dan dat je goed voorbereid bent. Wij leggen je in begrijpelijke taal uit wat je kan verwachten. 

Lage-inkomensvoordeel (LIV) afgeschaft in 2025

Vanaf 2025 stopt het lage-inkomensvoordeel (LIV). Deze regeling was bedoeld om werkgevers te helpen mensen met een laag inkomen in dienst te nemen, maar het effect bleef helaas beperkt. Daarom gaat het geld nu naar andere regelingen en steun voor sociale bedrijven. Heb jij werknemers die nu nog onder het LIV vallen? Let dan goed op: vanaf 2025 krijg je geen compensatie meer in de loonkosten. Dit geldt voor werknemers die minimaal 1.248 uur per jaar werken en tussen 100% en 125% van het minimumloon verdienen.

Makkelijker mensen met een arbeidsbeperking in dienst nemen

Wil je een werkplek bieden aan mensen met een arbeidsbeperking? Dan is er goed nieuws. Vanaf 2025 worden de regels een stuk soepeler. Het lage-inkomensvoordeel (LIV) verdwijnt, maar de voorwaarden voor het loonkostenvoordeel (LKV) worden juist verruimd. Het LKV geldt straks zolang de werknemer in dienst is, in plaats van maximaal drie jaar. En neem je meer mensen aan dan de quotumregeling voorschrijft? Dan krijg je zelfs een extra loonkostenvoordeel.

Minimumloon gaat omhoog

Over het minimumloon gesproken: die gaat omhoog. In 2025 stijgt het minimumloon met 2,75%. Dit helpt om de koopkracht van je medewerkers te behouden. Wil je precies weten wat de bedragen zijn? Kijk dan op Rijksoverheid: bedragen minimumloon 2025.

Ben je op zoek naar praktische tips over het aannemen en aansturen van personeel?  

Subsidie voor verduurzaming (ISDE) in 2025

Wil je je bedrijfspand verduurzamen met bijvoorbeeld een warmtepomp, zonneboiler of windturbine? Goed nieuws: de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) verandert per 1 januari 2025. Zo wordt de subsidie voor lucht-waterwarmtepompen (thermisch vermogen van 1 t/m 70 kW) verhoogd, net als de subsidiebedragen voor isolatiemaatregelen. Dit maakt verduurzamen nog aantrekkelijker!