Amsterdam Yachts, een unieke beleving op het water

Amsterdam Yachts, een unieke beleving op het water

“We verhuren luxe boten met mooie kussens en een buitenkap waar je onder kunt zitten. Die je zelf mag varen. Fantastische catering, eigen wijnglazen en een koelkastje erbij. En daarbij ook nog zaken kunnen doen, dat is toch een perfecte combinatie?”

Coen van den Heuvel is samen met collega-ondernemer Arnold Krechting bedenker en oprichter van Amsterdam Yachts. Het is niet het eerste bedrijf dat Coen opricht. “Ik ben serial entrepeneur. Sinds 1992 heb ik tal van bedrijven opgericht en helpen oprichten, vooral op het gebied van internet. Ik was o.a. oprichter van Webcity, Sportnet B.V. en de Nationale Apotheek (een internetapotheek). Ook ben ik eigenaar van de Start-up company, die starters helpt met een goede uitvoering van hun bedrijf.”

Business and pleasure

“Ik ben zelf een botenliefhebber, ik zeil veel. Regelmatig heb ik zakenlunches op een terras aan het water, en dan heb je op gegeven moment zin om even te varen. Zo is het idee voor Amsterdam Yachts ontstaan. We zijn met een aantal restaurants in gesprek gegaan, die vonden het allemaal een geweldig idee. Mijn zoon Iago is net klaar met zijn studie econometrie en wilde graag zelf gaan ondernemen. Hij heeft het idee verder uitgewerkt. We bleken een lucratieve business case te hebben. Al bij een bezettingsgraad van 40% is het bedrijf rendabel.

Uit marktonderzoek bleek dat er boten te huur zijn in twee segmenten: het goedkope segment en daarnaast de grote, dure geschipperde boten. Daar tussenin zat geen boot die je kon huren, zelf kon varen, met voldoende luxe en groot genoeg voor wat meer mensen. Daar zijn we naar op zoek gegaan. We kwamen uit op de A-sloep: een mooie luxe boot die lekker vaart, voor 16 mensen. Er zit een grote stoere rubberen rand omheen en het polyester van de boot is twee keer zo dik als normaal, waardoor die tegen een stootje kan.”

Traditionele bank niet geschikt voor starters

“We hadden € 250.000,- nodig om acht boten te kunnen kopen. De traditionele bank is niet meer geschikt voor startende ondernemers. Ze willen je pas wat lenen als je ‘t niet meer nodig hebt. Ze hebben stugge regels en stellen onmogelijke eisen. Toen heb ik Qredits gebeld. Ik had in het verleden al eens geld van hen geleend voor een bedrijf.

Qredits kijkt: geloven wij in de persoon die dit gaat doen? In ons geval is dat Iago. Hij gaat het operationele stuk doen. Hij heeft alle zaken rondom verzekeringen en een track-and-trace systeem van de boten uitgezocht. Ook heeft hij de backoffice opgezet met een reserverings- en betalingssysteem. Iago is heel sportief, heeft een enorme winnaarsmentaliteit en pakt graag de leidende rol.”

Samenwerking met luxe restaurants

Onze partners zijn luxe restaurants met een mooi terras aan het water en een aanlegsteiger. Vanaf daar verhuren we de boten of stappen we op. We maken gebruik van de menskracht van de restaurants. Zij doen het dagelijkse management. Op die manier kunnen we het bedrijf draaien met heel weinig eigen mensen. Wij doen alleen de backoffice, het groter onderhoud en de winterstalling van de boten. 

Wij verhuren een beleving, voor zowel zakelijk als privé, met fantastische catering en goede drank aan boord. Wij schuiven aan op een plek waar onze klanten al zitten, namelijk bij de luxe restaurants aan het water als de zon schijnt. Als we nieuwe mooie locaties vinden, kunnen we verder opschalen. De restaurants zijn heel enthousiast. Ze krijgen een mooie boot aan hun steiger die ze kunnen aanbieden aan hun gasten, waarbij ze zelf de catering kunnen verzorgen. We liggen nu in Amsterdam, Vinkeveen, Loosdrecht en Leiden.”

Inktvlek

“We hebben nu acht boten. Er komt ook een samenwerking met twee luxe-vakantieparken aan het water. Aan het eind van het seizoen zullen we waarschijnlijk met zo’n twintig sloepen rondvaren. We creëren een enorme inktvlek. De maatschappij gaat steeds meer richting een huureconomie. Sloepen passen daar prachtig in. Het hebben van een eigen sloep is een dure grap, huren is veel aantrekkelijker. Voor de aankoop van nieuwe boten kijken we naar leasemogelijkheden en particuliere investeerders. We kunnen particulieren een goed rendement op hun geld bieden.

Over vijf jaar zitten we ook in een aantal andere landen, dan varen er waarschijnlijk zo’n honderd boten rond. De portability en scalability van dit bedrijfsmodel is heel groot, we kunnen dit concept zo uitrollen in het buitenland. Daar kunnen we ook met lokale partners gaan werken. We hebben jonge, enthousiaste mensen die de tent draaien. Wij managen, coachen en begeleiden op de achtergrond. We zitten op een goede golf.”

Uniek en onderscheidend vanwege onze kernwaarden

Verbinden

Wij geloven dat samenwerken leidt tot succes. We bouwen aan ons netwerk. We stimuleren dat onze klanten een eigen netwerk opbouwen en verbinden de ondernemer met onze partners.

Persoonlijk

De ondernemer en zijn of haar plan staan bij ons centraal. We zijn persoonlijk betrokken bij onze klanten en komen bij de klant thuis. We denken mee, houden contact en zijn flexibel.

Sociaal

Wij willen een bijdrage leveren aan de maatschappij. Daarom helpen we mensen bij het realiseren van hun passie en dromen. We hebben geen winstoogmerk.

Zakelijk

We richten ons op ondernemers met realistische ondernemingsplannen. We zijn nuchter en zakelijk. Ons doel is het voortbestaan van de ondernemer. Zijn of haar succes is ons succes.

Amsterdam Yachts, een unieke beleving op het water