Lite & Dark verdient Qredits

Lite & Dark verdient Qredits

Het is negen uur in de ochtend, de hippe Utrechtsestraat ontwaakt. Ondernemers openen hun deuren, wassen hun ramen en bereiden zich voor op de dag. Bij Lite & Dark is er al volop leven. In de lichte en frisse bar staat een enthousiaste studente de appels aan te vullen. Lounge muziek op de achtergrond, de ramenwasser drinkt even koffie en Bastiaan zit in zijn kantoortje zijn mails te lezen.

Balans

Lite & Dark, het is geen café, geen restaurant en geen lunchroom, maar het is wél precies wat Bastiaan Spohr in 2009 voor ogen had: een ruimte waar mensen gezonde en eerlijke fruitshakes kunnen drinken, maar ook verleid worden door heerlijke chocolade frambozen, chocolade fondue en brownies. Een ruimte waar gezond leven én verleiding samen gaan. Balans, dat is het woord dat Bastiaan veel noemt in zijn verhaal. Balans tussen gezond eten en genieten van het leven.

Gezond leven én verleiding

Dit is een compleet andere omgeving dan waar Bastiaan zich lang in heeft begeven. Sobere kantoren, mensen in pak en veel computers. Hij werkte in de Fusie & Overname markt, 70 uur per week en verdiende veel geld. Spannend in het begin, maar de uitdaging hield op en Bastiaan dacht na over zijn toekomst. “Als ik zo doorga, word ik op een gegeven moment partner, doe ik nog steeds hetzelfde werk, verdien ik nog meer geld en dan…?” Bastiaan zei zijn baan op en ging reizen.

Onderweg werkte hij verschillende ideeën uit, waaronder Lite & Dark. In eerste instantie dacht hij aan gezonde fruitshakes: verse (alles wordt ter plekke geschild), eerlijke (alle producten zijn biologisch) en gezonde drankjes. Maar er miste wat. Want, zoals Bastiaan het zelf zegt: “Het leven gaat niet alleen maar om gezond zijn. Er is zoveel verleiding in het leven. Ikzelf laat mij ook vaak genoeg verleiden. Genieten is juist de balans daartussen vinden.” Donkere chocola is voor Bastiaan zo’n verleiding. Zo ontstond ook de naam Lite (de fruitshakes) en Dark (de donkere chocola).

Financiering

Een prachtige ruimte in één van de bekendste Amsterdamse winkelstraten moest zijn idee werkelijkheid gaan maken. Gelukkig had Bastiaan wat spaargeld, familiegeld en kon hij een lening krijgen bij de Gemeente Amsterdam. Het ontbrak hem nog aan €30.000. Een klein bedrag, waarvan Bastiaan dacht dat hij dat via de bank wel zou kunnen regelen. “Ik was gewend om te praten over miljoenen, dus moest best even slikken toen een jong meisje achter de balie mij wist te vertellen dat ik geen lening kon krijgen van €30.000.” Qredits was de volgende stap en toen ging het snel. “De website zag er makkelijk en toegankelijk uit, een aanvraag was zo gedaan.” De bedrijfsadviseur kwam langs, het krediet werd gestort en in september 2010 ging Lite & Dark open!

Tweede vestiging

“Toen heb ik echt een ontzettend moeilijk jaar gehad, waarin ik het zonder hulp niet gered had.” De winkelstraat lag helemaal open, een project dat al klaar had moeten zijn in mei 2010. Bastiaan geloofde in zijn concept, zette door en gelukkig met succes. Vanaf 2012 is zijn omzet elk jaar verdubbeld, heeft hij zijn assortiment uitgebreid met soepen en broodjes én opent hij in mei dit jaar zijn tweede vestiging op de Zeedijk in Amsterdam.

Het uitbreiden naar andere plekken en steden is onderdeel van het plan. “Biologisch fruit is duur en de marges zijn klein. Om een goede business case te hebben, is het nodig om verschillende vestigingen te hebben.” Voor het opzetten van de tweede vestiging klopte Bastiaan weer aan bij Qredits. “Ik vond het een fijne samenwerking, dus waarom zou ik ergens anders naar toe gaan?”

Ik verkoop gewoon mezelf

“Lite & Dark succesvol neerzetten, dat is mijn missie. Dat ik ervan moet leven is natuurlijk wel belangrijk, maar mijn passie ligt bij mijn concept. Ik bén Lite & Dark en daarom gaat het misschien ook zo goed, ik verkoop gewoon mijzelf”, zegt Bastiaan lachend.

Meer over Lite & Dark

Uniek en onderscheidend vanwege onze kernwaarden

Verbinden

Wij geloven dat samenwerken leidt tot succes. We bouwen aan ons netwerk. We stimuleren dat onze klanten een eigen netwerk opbouwen en verbinden de ondernemer met onze partners.

Persoonlijk

De ondernemer en zijn of haar plan staan bij ons centraal. We zijn persoonlijk betrokken bij onze klanten en komen bij de klant thuis. We denken mee, houden contact en zijn flexibel.

Sociaal

Wij willen een bijdrage leveren aan de maatschappij. Daarom helpen we mensen bij het realiseren van hun passie en dromen. We hebben geen winstoogmerk.

Zakelijk

We richten ons op ondernemers met realistische ondernemingsplannen. We zijn nuchter en zakelijk. Ons doel is het voortbestaan van de ondernemer. Zijn of haar succes is ons succes.

Lite & Dark verdient Qredits