De Ouwe Taart, recht door zee, anders en puur natuur

De Ouwe Taart, recht door zee, anders en puur natuur

“Mensen herkennen mijn poppetjes en taarten uit duizenden. Mijn bedrijf is mijn persoonlijkheid.” Jolisa Dragatis is geen doorsnee ondernemer. Ze zegt waar het op staat en is tegelijkertijd bijzonder innemend. De afgelopen jaren bouwde ze haar eigen taartenimperium. 

“Ik heb altijd commerciële functies gehad in de drukkerijwereld, maar daar werd ik alleen maar ongelukkig van. Op een gegeven moment kwam ik overspannen thuis te zitten. Toen zei een vriendin: ‘Zullen we een taart bakken?’ Ik bleek talent te hebben. Mijn pleegvader zei: ‘Op het moment dat je een klant krijgt, schrijf je je in. Anders geef ik je aan.’ Dat is nu 5 jaar geleden. Ik ben er dus puur bij toeval ingerold.”

Ik wil altijd verder…

Na zes maanden was mijn eerste pand al te klein geworden. Toen ben ik naar een grotere ruimte gegaan. Daar ben ik echt gegroeid, als mens én als ondernemer. De workshops liepen goed. De merknaam De Ouwe Taart werd steeds bekender. Ik ontwikkelde mijn eigen producten. Ik kon een grotere auto kopen, een luxe vakantie betalen, een groter huis. Maar ik had het gevoel dat ik stil stond. Ik fietste vaak langs dit pand en dacht dan: wat een ruimte! Mijn man zei: ‘Je bent gek’, maar ik wilde gewoon wéér verder. Het pand was volledig kaal, een bouwval. Ik heb zelf de hele verbouwing geleid, binnen drie weken was het klaar.”

“Ik had wel eigen vermogen, maar dat was niet genoeg voor de grote verbouwing. De Rabobank en de ING vonden mij ‘te gevaarlijk’, ondanks dat mijn cijfers heel goed waren. Toen kwam ik bij Qredits. Nadat ik alle documenten via de site had ingeleverd, kon ik binnen drie weken een afspraak maken. Marieke Brans, de bedrijfsadviseur, is een pittige tante, maar dat moet ook wel met mij”, lacht Jolisa. “Ik hou van directe communicatie. Marieke was heel streng en duidelijk, maar ik kreeg ook goed advies en ze dacht echt met mij mee.”

Ninja Turtle en Chase van Paw Patrol

Jolisa heeft nu alle ruimte voor haar onderneming. “De keuken is mijn domein voor het bakken van de taarten. We hebben er nu een lunchroom bij, De Ouwe Zak, waar we ook high tea’s serveren. Dan is er het winkelgedeelte met alle bakbenodigdheden voor de thuisbakkers en een ruimte voor de workshops. Kinderen kunnen hier zonder problemen rondlopen en mogen overal aanzitten, behalve aan mijn taarten.”

De Ouwe Taart richt zich op home-made producten. We leven in een maatschappij waar heel veel rotzooi aan eten wordt toegevoegd. Kinderen hebben allerlei allergieën, dat komt puur door al die chemische troep. Ik gebruik natuurlijke producten en natuurlijke kleurstoffen. 3D taarten vind ik het leukst om te maken, dat zijn echt sculpturen. Ik heb laatst een Lamborghini gemaakt en ook de Ninja Turtle en Chase van Paw Patrol waren heel goed gelukt. De 3D taarten worden geleverd door heel Nederland, maar ook in Duitsland, België en Luxemburg. Ik hou zelf niet van taart, ik eet liever chips,” bekent Jolisa. “Maar voor mijn eigen recept appeltaart kun je me ‘s nachts wakker maken.”

Mijn persoonlijkheid is mijn bedrijf

“Ik ben iemand die altijd méér wil, groter wil groeien. Ik verg het uiterste van mezelf, ik wil nooit stil staan. Ik wil steeds weer die kick voelen. Ik ben als mens heel erg gegroeid door het ondernemerschap. Ik ben meer voor mijn karakter gaan staan: mijn enorme directheid, mijn grote mond, dat ís mijn bedrijf. De Ouwe Taart is spot drijven met, laat staan De Ouwe Zak. Die naam is best provocerend. Iedereen praat erover, iedereen is nieuwsgierig. Ook al voelden mensen zich beledigd, tóch kwamen ze lunchen. En zeiden daarna: tot de volgende keer!”

Door Facebook, filmpjes op internet en door de samenwerking met 24-Kitchen en RTL 4 is Jolisa inmiddels een bekende taartenbakker. “Afgelopen weekend was ik met mijn dochter op de MjamTaart Cake & Bake Experience, waar ik mijn nieuwe boetseerfondant heb gepresenteerd. Mijn dochter was zo trots als een pauw. ‘Mama iedereen kent jou hier, weet je wel dat je beroemd bent?’”

Volg je éígen pad

“Volgend jaar wil ik dat De Ouwe Taart en De Ouwe Zak een dochter krijgen: Tante Annie. Zij gaat de foodtruck doen. Ik heb al een oude Kever bus op het oog. Ik wil hartig en zoet gaan combineren en dan festivals afgaan.”

“Mijn tip voor andere ondernemers: volg je hart en blijf te allen tijde jezelf. Op het moment dat je je eigen pad niet volgt, verloochen je jezelf. Sommige mensen in de branche proberen mij na te doen, maar dat werkt niet. Je moet je éígen persoonlijkheid in je onderneming leggen.”

Ontdek meer over De Ouwe Taart

Uniek en onderscheidend vanwege onze kernwaarden

Verbinden

Wij geloven dat samenwerken leidt tot succes. We bouwen aan ons netwerk. We stimuleren dat onze klanten een eigen netwerk opbouwen en verbinden de ondernemer met onze partners.

Persoonlijk

De ondernemer en zijn of haar plan staan bij ons centraal. We zijn persoonlijk betrokken bij onze klanten en komen bij de klant thuis. We denken mee, houden contact en zijn flexibel.

Sociaal

Wij willen een bijdrage leveren aan de maatschappij. Daarom helpen we mensen bij het realiseren van hun passie en dromen. We hebben geen winstoogmerk.

Zakelijk

We richten ons op ondernemers met realistische ondernemingsplannen. We zijn nuchter en zakelijk. Ons doel is het voortbestaan van de ondernemer. Zijn of haar succes is ons succes.

De Ouwe Taart, recht door zee, anders en puur natuur