De Sjalot - Het luxe uitje van Nijmegen

De Sjalot - Het luxe uitje van Nijmegen

In 2011 reed ze nog met een oud autootje door de straten van Nijmegen om bij haar vaste klantenkring de lekkerste diners te bezorgen. Inmiddels heeft chef de cuisine Sibrecht Benning een succesvol restaurant De Sjalot in Nijmegen-Oost met een unieke keuken: ze serveert tongstrelende Frans-Arabische gerechten op hoog niveau. Ze staat zelfs vermeld in de Michelin gids en Gault&Millau en haalt de ene prachtige recensie na de andere binnen.

Al vroeg in de morgen is Sibrecht bezig in haar restaurant. Onder het genot van een typisch Marokkaanse kop thee en zelfgemaakte friandises vertelt ze hoe haar dromen aan het uitkomen zijn. “Ik had een erg leuke baan als opvoed adviseur in Amsterdam, waar ik het ook ontzettend naar mijn zin had. Mijn zoon – met een verstandelijke beperking – had op een gegeven moment meer aandacht nodig en hierdoor kwam ik thuis te zitten. Een week nadat wij waren verhuisd naar Nijmegen, besloot ik dat ik voor mezelf wilde beginnen.”

In 2011 begon Sibrecht met haar catering bedrijf. Steeds meer mensen wilden bij haar komen eten en dus begon het bij haar te kriebelen om verdere stappen te ondernemen. “Begin 2012 kwam ik via de bank met Qredits in contact. Bij de bank kon ik namelijk niet terecht omdat ik geen drie ton nodig had. Ik had geen spaargeld. Bij Qredits kreeg ik een afspraak met een bedrijfsadviseur. Ik kon hier financiering krijgen en ook mijn familie leende me een bedrag. Helaas bleek het in de praktijk niet voldoende en was ik genoodzaakt om keukenapparatuur uit mijn eigen keuken mee te nemen. Als je echt wilt, dan word je wel creatief”, lacht Sibrecht.

Meteen volle bak

Op 18 november 2012 opende Restaurant de Sjalot haar deuren. De eerste avond was gelijk volgeboekt. “Ik had wel ervaring in de horeca, maar voor zoveel mensen tegelijk koken, had ik eigenlijk nog nooit gedaan. Je leert door te doen. Uiteindelijk heb ik mezelf keihard getraind, heb ik mensen in dienst genomen van gerenomeerde bedrijven om mijzelf bij te spijkeren Ook nu nog haal ik mijn inspiratie via internet, boeken, gesprekken met andere chefs, maar ook uit de natuur. Iedere ochtend om 08.00 uur maak ik een wandeling door het bos. Daar knap ik van op, vind ik rust en krijg ik nieuwe ideeën.”

Sterrenniveau

Het leven als vrouwelijke chef in een mannenwereld is niet altijd makkelijk. Koken op zo’n hoog niveau als Sibrecht, dat is niet voor veel vrouwen weggelegd. Sibrecht geeft toe dat het af en toe ellenbogenwerk is, maar dat ze inmiddels heel veel waardering krijgt van andere chefs die op zeer hoog niveau koken. Want dat is wat ze doet. Restaurant de Sjalot heeft inmiddels een nominatie in de Michelin gids. “En natuurlijk wil ik uiteindelijk die ster. Dat is een van mijn grootste dromen.”

Verschil maken

Naast dat Sibrecht bij de top van de Nederlandse restaurants hoort, wil ze ook een leerplek bieden aan jongeren die het vak willen leren. “Iedereen heeft een veilige plek nodig om zich te kunnen ontwikkelen. En dat wil ik vanuit Restaurant de Sjalot ook kunnen bieden. Ze is inmiddels leermeester niveau 4 en daarnaast zet ze zich in voor het HorecaVakPunt, een samenwerkingsverband tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. Sibrecht hoopt een voorbeeld te kunnen zijn voor veel vrouwelijke chefs die verschil willen maken in de mannelijke chefs wereld. “Hou vast aan je droom, zorg dat je een goed netwerk opbouwt en dat dingen je worden gegund.”

Lees hier meer over restaurant De Sjalot.

Uniek en onderscheidend vanwege onze kernwaarden

Verbinden

Wij geloven dat samenwerken leidt tot succes. We bouwen aan ons netwerk. We stimuleren dat onze klanten een eigen netwerk opbouwen en verbinden de ondernemer met onze partners.

Persoonlijk

De ondernemer en zijn of haar plan staan bij ons centraal. We zijn persoonlijk betrokken bij onze klanten en komen bij de klant thuis. We denken mee, houden contact en zijn flexibel.

Sociaal

Wij willen een bijdrage leveren aan de maatschappij. Daarom helpen we mensen bij het realiseren van hun passie en dromen. We hebben geen winstoogmerk.

Zakelijk

We richten ons op ondernemers met realistische ondernemingsplannen. We zijn nuchter en zakelijk. Ons doel is het voortbestaan van de ondernemer. Zijn of haar succes is ons succes.

De Sjalot - Het luxe uitje van Nijmegen