Ervaring van Clarence

Clarence's idee heeft Qredits

Sommige mensen kunnen op de bonnefooi heel succesvol ondernemen. Tot er iets onverwachts gebeurt.

Dat overkwam Clarence Sackman. Een beginnend ondernemer kun je Clarence Sackman bepaald niet noemen. Eerder had hij een eigen onderhoudsbedrijf en ook was hij ruim 4 jaar lang eigenaar van een winkel waarin hij woonaccessoires en kleinmeubels verkocht. Die winkel was eind '90 een doorslaand succes. Maar toen kwam de euro. “Die euro heeft me echt genekt”, blikt Clarence terug. “Opeens werd het een stuk minder druk in mijn winkel. Maar die hoge huur moest ik natuurlijk wel gewoon blijven betalen.”

Totaalbeeld

Dat was een dure les. Clarence: “Ik had nog nooit een ondernemingsplan op papier gemaakt, het zat allemaal in mijn hoofd. Ik vond het al mooi als ik mijn kosten eruit had en wat verdiende.” Toen hij, midden in de crisis, met Qredits in contact kwam voor een krediet voor het starten van een lunchroom besefte hij dat het allemaal wat planmatiger moest. En hoewel hij helemaal geen financiële opleiding heeft gehad, ging het maken van een ondernemingsplan hem goed af. Clarence maakte gebruik van het ondernemingsplansjabloon van Qredits. Clarence: “Dat was best een hoop werk omdat je over alle mogelijke kosten heel precies moet nadenken. Maar als je dat eenmaal achter de rug hebt, ontstaat wel een totaalbeeld van je onderneming.”

Degelijke start

Geleerd van het verleden, besloot Clarence in zijn ondernemingsplan als eerste een maximale huurprijs voor zijn lunchroom op te nemen. En zich daar strikt aan te houden. “Al had ik er een jaar naar moeten zoeken”, zegt Clarence nu. “Daarnaast heb ik alle mogelijke inkoopkosten en verkoopprijzen in beeld gebracht door me goed bij groothandels en bouwmarkten te oriënteren.”

Uiteindelijk vond hij vrij snel een geschikt pand en verbouwde het grotendeels zelf. In januari 2012 ging in Den Haag Brood & koffie bij CLARENCE van start. Loopt het een beetje zoals beschreven in zijn ondernemingsplan? “Nou nee”, lacht Clarence, “ik heb de eerste 4 maanden al mijn hele begrote jaaromzet gedraaid. Maar dat is ook aan het ondernemingsplan te danken. Want daardoor heb ik een heel degelijke start kunnen maken.”

Ervaring van Clarence