Hartje Oost

Alles klopt in Hartje Oost

Het is elf uur ’s morgens en gezellig druk in Hartje Oost op de Javastraat in Amsterdam Oost. De jonge, blonde Eline en de frisse Esther staan achter de bar. Biologische broodjes, cappuccino met soja melk, zomershakes, alles is in huis.

Eline wist het altijd al: “…ooit ga ik voor mijzelf starten. Ik kom uit een ondernemersgezin. Mijn vader handelde in bedrijfsdeuren. Ik wilde ook een eigen bedrijf, alleen  wist ik nog niet waarin.”

De gouden combinatie

Eline ging na haar modeopleidingen werken bij het schoenenmerk Manwood. Hier zette zij de webshop op. Ook Esther werkte daar en al snel raakten ze bevriend, ondanks het leeftijdsverschil. Eline is 26 jaar en Esther is 45 jaar. Toen Eline daar weg moest, begon het te kriebelen. Moest het eigen bedrijf er dan nu van komen? Samen met Esther ging ze brainstormen en Hartje Oost is het resultaat.

“Esther houdt enorm van lekker en goed eten. Zij had al een eigen cateringbureau naast haar vaste baan en haar passie ligt dan ook echt bij puur voedsel. Mijn passie ligt bij mode en bij eerlijke accessoires.” Twee passies die uiteindelijk voor de gouden combinatie zorgden.

Café gecombineerd met winkel

In mei 2013 gingen ze aan de slag met het ondernemingsplan voor hun koffieboetiek, waar je zowel gezond kan eten als kan winkelen. Ze wilde per se in Amsterdam Oost beginnen. Zowel Eline als Esther komen uit deze buurt en zagen dat er potentie was voor hun concept. “Langzaam komen er hippe en nieuwe winkels naast de Turkse en Marokkaanse groenteboeren en bakkerijen. Maar een café gecombineerd met een winkel, dat was er nog niet. Zelf had ik daar enorme behoefte aan.”

Ze spraken met ondernemers in de buurt en iedereen was enthousiast over hun idee. De huur was nog laag en de gemeente deelde subsidies uit voor nieuwe ondernemers in deze opkomende buurt. Kortom het was nu de tijd!

Alles klopt

Er moest nog een deel gefinancierd worden door een externe partij. “In eerste instantie was het bedrag te groot en deed Qredits lastig, maar zodra we het bedrag naar beneden konden halen, ging alles heel snel. Mirjam, de bedrijfsadviseur, kwam langs en was heel enthousiast. Alles was binnen een maand geregeld.”  

Bij Hartje Oost klopt alles: de tafels en de ’old school’-stoelen, de houten bar, het biologische eten en de mooie casual kleding die er te koop is. Eline en Esther werken echt vanuit hun hart en hun gevoel. “We vinden het belangrijk dat alles zo eerlijk en puur mogelijk is. Dit geldt niet alleen voor onze producten, maar ook voor onze contacten. Daarmee bedoel ik het contact met onze leveranciers, met onze collega ondernemers en met onze klanten.”

Ze zijn pas in maart 2014 open gegaan en draaien nu al boven verwachting. “Mensen zijn blij, we krijgen complimenten en mensen komen terug. We zijn zelfs derde geworden bij de Dutch Retail Experience Award.”

Hartje Oost was de droom van Eline: “Ik wil gewoon doen wat ik zelf wil, veel leuke mensen tegenkomen én mensen blij maken. Alles doe ik nu, samen met Esther. Twee passies zijn samengekomen en dit succes hadden we nooit verwacht.”

Website: hartjeoost.nl

Hartje Oost