Jesse Dijksman - Lukida Onderwijs

Jesse Dijksman - Lukida Onderwijs

“Dat mensen dankzij mij hun uitkering opzeggen, dat is fantastisch, maar wel heftig.”

De plattegrond van de stad Amsterdam bezaaid met rode stippen, een landkaart vol prikkers en de missie en visie van zijn bedrijf. Tel daar een hangmat en een computer bij op en Jesse heeft alles wat hij nodig heeft. Van een ludiek idee heeft hij zijn werk gemaakt. Hij mag zich sinds 2015 het brein achter Lukida noemen.

 

Voordat hij de stap naar het ondernemerschap maakte, stond Jesse met veel plezier jarenlang voor de klas als naschoolse kunstdocent. Daardoor, en door zijn eerdere onderneming waarmee hij kunstenaars hielp om meer geld te verdienen, kende hij veel kunstenaars. Tevens zag hij het groeiende probleem van scholen die bij ziekte van een juf of meester geen vervanger hadden. En de laatste jaren zag hij steeds vaker in het nieuws dat kinderen zelfs naar huis werden gestuurd bij gebrek aan een leraar of lerares.

Twee problemen, één oplossing

“Ik dacht; deze twee problemen zouden elkaars oplossing kunnen zijn. Want als je de juf of meester zou laten vervangen door een kunstenaar, dan hoeft de klas niet naar huis. En worden kinderen ook bekend met de ‘vrijere vakken’. Daar ging mijn kunsthart sneller van kloppen.” Jesses ogen stralen nog altijd als hij het over zijn idee heeft.

De innovatieve Jesse kreeg bij de bank geen lening voor het werkkapitaal dat hij nodig had om van start te gaan. Hij moest gaan investeren in zijn organisatie om het tot een succes te maken. De reguliere kredietverstrekkers vonden het idee ‘te nieuw’. “Bij Qredits zagen ze er wel wat in. Het sociale aspect dat Qredits zelf meebrengt als onderneming zonder winstoogmerk, was voor mij een pre.”

Werkgelegenheid

Het idee is dus niet bij een idee gebleven. Sinds anderhalf jaar mag hij zich directeur van Lukida noemen. Na een succesvolle pilot in Amsterdam is hij nu met zijn team scholen in andere regio’s aan het benaderen. Van een one-man-show is het bedrijf uitgegroeid naar 2 werknemers en 7 franchisenemers. Hiermee draagt Jesse net als veel van onze ondernemers bij aan de werkgelegenheid in Nederland. De 12.000 kredietklanten van Qredits creëerden samen in de afgelopen jaren namelijk dik 20.000 banen.

“Vrijwel altijd redden we het om binnen een uur een vervanger te vinden. Zelfs als deze er dezelfde dag nog moet zijn. De poule van invallers is echt enorm gedreven, zij vinden het prachtig om kinderen mee te nemen in hun vak. En de kinderen ook. Het is toch prachtig om les te krijgen van een beeldend kunstenaar en thuis te kunnen laten zien wat je gemaakt hebt op school?”

Win-win-win situatie

De win-win situatie lijkt overigens nog een derde ‘win’ te mogen verwelkomen. Sinds afgelopen maand krijgt Jesse telefoontjes van kunstenaars die door het invalwerk rond kunnen komen en geen aanspraak meer hoeven te maken op een uitkering. ”De eerste keer schrok ik daarvan, ik dacht; wat heftig. Nu ligt het in mijn handen of er brood op tafel komt. Maar eigenlijk is het natuurlijk fantastisch, want blijkbaar werkt mijn idee. Dat is gaaf!”

Zelf valt Jesse ook regelmatig in. ”Dan neem ik de kinderen mee in mijn vakgebied, het schrijven. Ik geef ze de lessen die ik zelf ooit heb gehad op de Schrijversvakschool (maar dan wel wat eenvoudiger gemaakt). Soms zie ik de prachtigste verhalen daaruit voortkomen. Dan ben ik wel trots. Dagelijks mag ik met de invallers het onderwijs een creatieve uitspatting meegeven. Dat had ik niet durven dromen!”


Benieuwd naar de impact van Qredits op de maatschappij? Bekijk dan al onze video's, verhalen en ons gehele sociaal jaarverslag op Qredits is sociaal!

Uniek en onderscheidend vanwege onze kernwaarden

Verbinden

Wij geloven dat samenwerken leidt tot succes. We bouwen aan ons netwerk. We stimuleren dat onze klanten een eigen netwerk opbouwen en verbinden de ondernemer met onze partners.

Persoonlijk

De ondernemer en zijn of haar plan staan bij ons centraal. We zijn persoonlijk betrokken bij onze klanten en komen bij de klant thuis. We denken mee, houden contact en zijn flexibel.

Sociaal

Wij willen een bijdrage leveren aan de maatschappij. Daarom helpen we mensen bij het realiseren van hun passie en dromen. We hebben geen winstoogmerk.

Zakelijk

We richten ons op ondernemers met realistische ondernemingsplannen. We zijn nuchter en zakelijk. Ons doel is het voortbestaan van de ondernemer. Zijn of haar succes is ons succes.

Jesse Dijksman - Lukida Onderwijs