Johan Blom – De Mondmaskerfabriek

Johan Blom – De Mondmaskerfabriek

In tijden van coronacrisis een bedrijf beginnen. Dan heb je waarschijnlijk een heel relevant product. Johan Blom (58) is samen met zijn compagnons Fleur, Naz en Jaap dit avontuur aangegaan. Met zijn vieren hebben ze een bedrijf opgericht dat mondkapjes produceert voor de zorg: de Mondmaskerfabriek in Arnhem.

Begonnen met een eigen bedrijf

Met een krediet van Qredits kon Johan op zijn 58e samen met zijn compagnons een nieuwe uitdaging aangaan. Vaak hadden zij altijd al de droom om voor zichzelf te beginnen en maken ze na jaren in loondienst eindelijk de stap tot eigen baas. Maar bij Johan ligt dat anders.

Een eigen bedrijf is Johan namelijk niet vreemd. Op 32-jarige leeftijd was hij eigenaar van een telecombedrijf waarmee je op een goedkopere manier kon bellen naar het buitenland. “Vier jaar heb ik mijn eigen bedrijf gehad. Toen heb ik het verkocht en ben ik op zoek gegaan naar wat ik eigenlijk écht leuk vind. Al gauw kwam het erop neer dat ik het liefst mensen help met een probleem. Sinds 2000 ben ik zzp’er en werk ik elke dag met veel plezier om mensen te helpen!”

   

Snelle switch

“Op 1 april 2020 zouden wij een restaurant openen in Arnhem, waar mensen met een vluchtelingenachtergrond konden werken. Door de coronacrisis mocht het restaurant niet openen. Daar hebben we even flink van gebaald.”

Maar ze zijn niet voor één gat te vangen. En ook nu is het ‘helpen’ de rode draad van het verhaal. “Samen met mijn drie compagnons heb ik een naaiatelier. In dit atelier werken mensen met een vluchtelingenachtergrond. Toen de coronacrisis uitbrak kwam er een enorme vraag naar mondkapjes. Vanaf dat moment dachten we: laten we stoffen uit China halen en gewoon beginnen! Ons doel is om mondkapjes te maken voor de zorg, omdat deze nu hard nodig zijn.”

Geïmporteerd vanuit China

En zo ontstond de mondmaskerfabriek. “Compagnon Jaap heeft een aantal banden met fabrieken in China. Hij is net zo lang gaan bellen totdat hij een bedrijf had gevonden die ons wat kon leveren. Inmiddels hebben we nu twee machines in bezit, die vanuit Shanghai zijn overgevlogen naar Nederland! Omdat wij mondkapjes gaan produceren die geschikt zijn voor de zorg moeten deze gecertificeerd zijn. Het is enkel nog wachten op deze goedkeuring en daarna hopen we aan de slag te kunnen!”

Financiering voor het plan

Om het plan echt te kunnen uitvoeren was wel hulp nodig vanuit andere hoeken, vooral op financieel gebied. “Ik ben een tijdje coach geweest binnen Qredits voor de Refugee Company. Op het moment dat ons plan voor de Mondmaskerfabriek vorm begon te krijgen heb ik gebeld met Evelyne van Qredits, die ik persoonlijk al kende. Ik vertelde haar ons plan en zij heeft het doorgestuurd. ’s Avonds na dit belletje hebben wij met zijn vieren ons businessplan gefinetuned en opgestuurd.” De rest is geschiedenis. Johan en zijn compagnons maakten voor de Mondmaskerfabriek gebruik van de sociale kredietvorm die Qredits biedt aan sociale ondernemingen. In 2019 heeft Qredits … ondernemingen tegen dit speciale rentetarief van 5,75% kunnen financieren.

De Refugee Company

De werknemers van de Mondmaskerfabriek zijn vaak gevlucht om politieke redenen. Johan’s compagnon Fleur is de oprichtster van Stichting Refugee Company. “De Refugee Company helpt mensen met een vluchtelingenachtergrond aan een baan in Nederland. Door te werken ontwikkel je contacten, iets dat belangrijk is in een nieuw land. Dankzij het netwerk van de Refugee Company hebben wij de Mondmaskerfabriek zo snel draaiende gekregen. De werknemers willen snel en veel leren door aan de slag te gaan. Daar zijn wij enorm blij mee!”

Uniek en onderscheidend vanwege onze kernwaarden

Verbinden

Wij geloven dat samenwerken leidt tot succes. We bouwen aan ons netwerk. We stimuleren dat onze klanten een eigen netwerk opbouwen en verbinden de ondernemer met onze partners.

Persoonlijk

De ondernemer en zijn of haar plan staan bij ons centraal. We zijn persoonlijk betrokken bij onze klanten en komen bij de klant thuis. We denken mee, houden contact en zijn flexibel.

Sociaal

Wij willen een bijdrage leveren aan de maatschappij. Daarom helpen we mensen bij het realiseren van hun passie en dromen. We hebben geen winstoogmerk.

Zakelijk

We richten ons op ondernemers met realistische ondernemingsplannen. We zijn nuchter en zakelijk. Ons doel is het voortbestaan van de ondernemer. Zijn of haar succes is ons succes.

Johan Blom – De Mondmaskerfabriek