leer-Kracht

Huiswerkbegeleiding met sport en coaching

Angeliek, een jonge en fris oogende alleenstaande vrouw met twee kinderen. Sebastian, een sportieve blonde man met vrouw en een zoon. Dit zijn de eigenaren van leer-Kracht. Een instituut voor huiswerkbegeleiding dat een totaalpakket aan scholieren aanbiedt.

Hoe het begon

Angeliek heeft ooit de start gemaakt met leer-Kracht. Ze is gepromoveerd in Oude Geschiedenis en Antieke Culturen in Duitsland en belandde daarna in de keiharde consultancy wereld. “Ik zocht wel altijd de ‘softe’ klussen, dus daar waar ik veel met mensen mocht werken.” Naast haar baan gaf ze steeds vaker in de avonduren bijles. Door haar achtergrond vroegen buren, nichtjes en kennissen regelmatig om haar hulp. Ze vond het steeds leuker. Alleen Angeliek ergerde zich aan de manier waarop de huiswerkinstituten – die in die tijd als paddenstoelen uit de grond rezen– omgingen met de studenten. Ze leken volgens haar meer gericht op zoveel mogelijk klanten, dan op hen echt leren leren. Ze schreef een plan over hoe zij dacht dat huiswerkbegeleiding echt effectief kon zijn en toen haar werkgever haar steeds meer in de ICT hoek dreef, hakte Angeliek de knoop door. Begin 2012 schreef ze zich in als ZZP’er en begon aan de keukentafel volgens haar eigen idee huiswerkbegeleiding te geven.

Na vier maanden eigen baas te zijn, werd ze zwanger. “Het geluk deed zich voor dat ik kort daarop werd gevraagd door de Hogeschool in Utrecht om daar bij de Lerarenopleiding Geschiedenis te doceren.” Dit gaf haar iets van ruimte met haar eerste kind. Maar toen de baan na een jaar ophield wilde Angeliek écht haar bedrijf naar een hoger niveau tillen. En juist op dat moment kwam ze Sebastian tegen. En was Sebastian nou net toe aan een nieuwe stap in zijn leven: alsof het zo had moeten zijn.

Sebastian heeft eigenlijk twee carrières gehad, zoals hij het zelf zegt. Een in de watersport en een als rechercheur bij de politie en bij de mededingingsautoriteit NMA. Hij heeft in het verleden veel watersport trainingen gegeven, voornamelijk in het zeilen en windsurfen. Maar bij de recherche lag ook zijn hart. Na de politieacademie ging Sebastian aan de slag bij de Recherche in Den Haag en vervolgens bij de NMA (nu ACM). Naast zijn reguliere werk heeft hij altijd vrijwillig jongeren in probleemsituaties - bijvoorbeeld via Jeugdformaat - begeleid. Daar ligt immers mijn passie, aldus Sebastian. Op den duur hield bij de NMA de uitdaging op en met een mooie coachingsopleiding op zak, ging Sebastian weer het water op: bezinnen op wat hij echt wilde doen.

De eerste stappen

Sebastian en Angeliek kenden elkaar van een werkopdracht bij de NMA en kwamen elkaar weer tegen op het kinderdagverblijf van hun kinderen. Dat was in augustus 2013. Minder dan een maand later richten ze samen de VOF leer-Kracht op. Ze vullen elkaar goed aan, aldus Angeliek.”Ik ben verantwoordelijk voor inhoudelijke begeleiding van de scholieren en Sebastian is een echte netwerker en strateeg. Zo staan we beiden in onze kracht en kunnen we elkaar zowel stimuleren als remmen waar nodig.”

Qredits als partner

Om het nieuwe pand in Den Haag te vullen en om bekendheid te geven aan leer-Kracht was geld nodig. Hiervoor gingen ze naar Qredits. “Als alleenstaande moeder met twee kinderen, zonder vaste baan, wist ik dat ik weinig kans maakte bij de banken. En hoewel ik weet dat ik meer waard ben dan die beoordeling, is dat wel degelijk mijn situatie. Het was best lastig om dat enerzijds te erkennen en anderzijds niet bij de pakken neer te gaan zitten.” Gelukkig lukte het bij Qredits uiteindelijk wel. Financiering kwam er, en een coach: Rene le Clerque. Onafhankelijk van elkaar kozen ze hem. Een ideale match zo blijkt. Rene geeft echt een hele zinvolle en scherpe reflectie op onze samenwerking en bedrijfsvoering, aldus Sebastian.

Wat maakt leer-Kracht nou zo bijzonder? Leer-Kracht helpt scholieren leren leren, aldus Angeliek.  “Plannen is daarbij een heel belangrijk aspect. Scholieren in de leeftijd 12 tot 18 jaar denken vrijwel nooit langer dan een week vooruit en dat nemen we in acht. Het zit simpelweg niet in hun sociaal emotionele ontwikkeling van dat moment. We plannen dus de korte termijn, zonder dat een proefwerk over een week volledig uit het zicht te verliezen. We plannen de twee uur huiswerkbegeleiding met blokken van twintig minuten studeren en korte pauzes tussendoor. We leren samen, alle leeftijden, alle klassen alle niveaus scholieren door elkaar in kleine groepen met allemaal hetzelfde doel: huiswerk afmaken en tevreden naar huis gaan.”

Hoe gaat het nu?

Naast huiswerkbegeleiding, heeft een coach met elke scholier iedere maand een coachingsgesprek, om te kijken of opdrachten gedaan en doelen behaald worden en hoe leer-Kracht de scholier kan ondersteunen. Ook bieden ze Vakantieschool aan en daar gaan de kinderen eerst kickboksen voordat ze met hun huiswerk beginnen. Hierdoor worden ze letterlijk in beweging gezet. Ze zijn na het sporten veel geconcentreerder en daarbij leren ze mentaal en fysiek te incasseren, op hun plek te blijven staan, discipline, doorzettingsvermogen en ook om fysiek meer uit zichzelf te halen, aldus Sebastian.

Kortom leer-Kracht wil het totaalpakket bieden aan scholieren en zo te horen zijn ze goed op weg.

Wat staat er dit jaar nog op de planning? “Een gezond bedrijf met een productaanbod dat werkelijk verschil maakt. Als het goed loopt, zouden we op den duur de Vakantieschool landelijk willen uitzetten en misschien gaan we wel een volgende vestiging openen, maar alles op z’n tijd.”

Website: leer-kracht.nu

leer-Kracht