Lot’s Lunchroom

Lot’s Lunchroom

Het is drie uur ’s middags en nog lekker druk in de lunchroom van Lotte. Overal zie je theepotten: de lampen zijn theepotten, de klok is een theepot en er liggen kaarten met theepotten erop.

Ook ruikt het er naar thee en staan de potten met diverse smaken op de toonbank te pronken voor de verkoop. Maar thee is niet het enige wat Lotte verkoopt. We zijn namelijk een lunchroom op de Rijnstraat in Amsterdam, naast de Coffee Company. Dààr kom je voor een snelle bite of een Amerikaanse koffie, bij Lotte kom je voor het zuurdesem brood, de eigengemaakte taarten, de bijzondere theeën of misschien wel gewoon voor Lotte zelf. Want Lotte ís de lunchroom. Enorm vriendelijk, toegankelijk en gezellig. Het is een ‘alsof je haar al jaren kent’ jonge vrouw.

Hoe het begon

Lotte komt uit een ondernemersfamilie. Haar vader versnijdt en verpakt al de vleeswaren en kaas voor de horeca, catering en zorginstellingen. Dus werken in de horeca heeft Lotte al haar hele leven gedaan. Van haar vader en haar eigen bijbanen heeft ze onbewust enorm veel geleerd. Toch was het niet de hotelschool, maar de secretaresse opleiding die Lotte ging volgen na haar middelbare school. De reden? “Ik wilde wel een opleiding volgen, maar niet te lang. Ik wilde werken, ooit een gezin beginnen en vooral niet te lang met alles wachten.” Zo gezegd, zo gedaan en Lotte was in de zomer 2013 afgestudeerd. Nog geen twee maanden later was ze met haar vader aan het zoeken naar pandjes in Amsterdam voor haar eigen lunchroom. “Ik wil niet achter de computer werken, maar juist bezig zijn, met mensen omgaan en een eigen lunchroom was het meest logisch. Immers dan ben je overdag aan het werk en ‘s avonds vrij.” Hetgeen Lotte, met het oog op de toekomst, het meest ideaal vindt.

Microfinanciering

“Het tuintje bij dit pandje, dat deed het hem. Ik ging hier koffie drinken met mijn vriend en was meteen verliefd. Ik heb à la minute de makelaar gebeld, gewoon hier buiten.” Ze schreef met een adviesorganisatie haar ondernemingsplan en kwam zo, eind 2013, bij Qredits terecht voor de financiering. Want geld was er nodig. Alleen wel erg snel, want het pand moest ondertekend worden en de huur betaald. “Mijn vader heeft alles voorgeschoten en de lening die ik uiteindelijk gekregen heb van Qredits is naar hem gegaan.”

“De bedrijfsadviseur van Qredits vecht echt voor je. Mirjam wilde mij zo graag helpen, dat ze er echt alles aan deed om dit project te laten slagen. En het werkte!”

Zeven dagen in de week is Lot’s Lunchroom open. “Het wordt steeds drukker. Gelukkig, want ik heb 50 mensen per dag nodig om goed rond te komen. Maar tot nu toe heb elke maand mijn cijfers gehaald.” Voor de marketing heeft Lotte net een coach ingeschakeld van Qredits, omdat zij meer wil gaan doen met de ruimte. “Zoals de verhuur van de locatie, high tea organiseren en kleine tupperware feestjes.”

“Af en toe dringt het tot me door wat ik aan het doen ben en dan begin ik te lachen. Wie had dit gedacht vijf jaar geleden toen ik nog een onhandelbare puber was?” Lotte kijkt tevreden. Wanneer een wat oudere dame haar vraagt welke taarten er allemaal op de bar staan, snelt Lotte naar haar toe en laat ze haar van elke taart een klein stukje proeven. “Dat maakt de keus makkelijk voor u.” Ja, het persoonlijke van Lotte maakt het hier zo fijn!

Facebook: Lot's Lunchroom

Lot’s Lunchroom