Noor Wentholt

Noor Wentholt over haar tassenmerk ‘Ignoor’

Het is geen standaard plaats voor een jonge, veelbelovende ontwerper, maar toch zit Noor Wentholt met haar tassenmerk ‘Ignoor’ op de Wallen in Amsterdam.

Zij was één van de  geselecteerde ontwerpers die in de leegstaande hoerenpanden mocht gaan zitten, wat een onderdeel was van het ‘Red Light Fashion’ project van de gemeente Amsterdam.  “De eerste keer dat ik ging kijken naar dit pand, dacht ik echt wat is dit voor wereld? Maar ik spring er dan wel meteen in, zo ben ik gewoon.” In de oude peeskamer is het atelier van Noor. Op de trap naar beneden ruik je het leer al. Op de eerste verdieping is het kantoor en de creatieve plek. “Eerst woonde ik nog op de tweede verdieping, maar met een tweeling is dat toch wat lastig, dus dat gebruik ik nu ook als opslag.”

Hoe het begon

Tien jaar geleden is het allemaal begonnen.  Ze was tien jaar oud toen Noor voor haar verjaardag een naaimachine vroeg. “Ik schaamde me er wel voor, want ik vond het niet cool om het aan mijn vriendinnetjes te vertellen, maar vervolgens zat ik er wel elke avond achter. Ondanks dat ik uit een creatieve familie kom, mocht niemand mij helpen. Ik wilde alles zelf ontdekken.”

Noor komt uit een eeuwenoude ‘leren zadel en koffermakers’ familie.  Maar deze liefde voor leer is zij pas later ontdekt. Na de modevakschool dacht Noor altijd dat ze modeontwerpster wilde worden. Ze liep stages bij beroemde Engelse en Japanse ontwerpers in London en Parijs en werkte mee aan grote modeshows. Maar na een dynamische tijd, kreeg zij geen vast contract en stond ze met lege handen op straat. Eenmaal terug in Amsterdam ging ze fulltime werken in een café en nadenken over wat ze écht wilde. “Terug naar de zandbak, ik wilde weer bezig zijn met mijn handen en ging naar de Rietveldacademie. En daar is het allemaal gebeurd. Ik kwam voor het eerst in aanraking met leer en meteen vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Ik vond het zo waanzinnig om met leer bezig te zijn, het was een soort ‘thuiskomen’. Ik ben meteen met de studie gestopt en ben mijn eigen leren tassen gaan maken.”

“Het zelf maken, het zelf ontwerpen, het zelf beslissingen nemen, dat vind ik fantastisch.” Noor ging aan de slag, haalde een leermachine op in Duitsland, oefende met haar oom en schreef zich in 2004 in bij de KvK met haar eigen merk ‘Ignoor’.  De tassen van de eerste collectie gingen als warme broodjes over de toonbank, vooral in Duitsland. “Duitsers houden van strakke vormen, mooie kwaliteit en zij willen daar ook voor betalen.”

Microfinanciering

Na succesvolle jaren brak er in 2011 helaas een moeilijke tijd aan voor Noor. Ze brak met haar toenmalige businesspartner, wat tot gevolg had dat Noor overbleef met alleen de grondstoffen (scharen, messen, ritsen en lappen leer). De voorraad tassen ging naar haar businesspartner. Ook was ze zwanger van een tweeling. Dit alles leidde er toe dat ze zich een jaar terugtrok en tijd heeft genomen om na te denken hoe ze verder wilde met Ignoor. Om het wiel opnieuw aan te zwengelen had ze geld nodig. Maar ook een coach die haar advies kon geven over de te nemen stappen.  

Na online onderzoek kwam Noor bij Qredits, ze belde op en deed haar verhaal. Coach Monique Hoogvliet werd voor haar uitgekozen en gelukkig was dat meteen een perfecte match. “Nog steeds heb ik contact met haar en zelfs haar broer helpt mij met grote vraagstukken.” Met Monique is Noor alles op een rijtje gaan zetten, een ondernemingsplan én een financieel plan gaan maken. “Het was leuk om terug te lezen wat ik eigenlijk al bereikt had met Ignoor. Het was echt een leerzame tijd.”

Na een enorm succesvolle beurs in december 2013 kreeg Noor de financiering bij Qredits rond. Met twee dagen werk als docent op de Modevakschool dekt zij enige vaste lasten en de rest komt van de verkoop van haar leren tassen. Haar droom is om meer tassen te verkopen aan particulieren dan aan winkels. Naast het feit dat ze hier meer inkomsten mee binnenkrijgt, vind Noor het ook leuk om in contact te zijn met de mensen die haar product kopen en liefde hebben voor haar tassen.

Op de vraag of ze gelukkig is, lacht ze hard. “Het leukste wat ik vind, mag ik doen én ik verdien er nog mijn geld mee ook. Wat wil je nog meer?”

Bekijk de website van Ignoor: www.ignoor.com

Noor Wentholt