De Dames Hond: Coach op poten

De Dames Hond: Coach op poten

Vierpotige collega’s? Wie wil dat nou niet! Samen met dalmatiërs Juultje (2,5) en Lotje (1), Texas Heeler Cash (5) en Australian Shepherd Fientje (9) vormen Judith Eberson en Madelon Stoffels het team van de Dames Hond. Ze bieden coaching en begeleiding aan jongeren en (jong) volwassenen. Elke dag weer proberen ze een bijdrage te leveren aan het ontwikkelen van zelfvertrouwen, lichaamsbewustzijn, lichamelijke en emotionele veiligheid en communicatie. Na een werkdag liggen de honden weer gezellig bij Judith en Madelon op de bank.

Gezamenlijke wens en visie

Judith en Madelon werkten al eerder samen bij een andere jeugdhulporganisatie. Ook toen ze daar niet meer werkzaam waren hielden ze contact. Judith: “Op een dag gingen we samen wandelen. We kwamen tot de conclusie dat we allebei rondliepen met dezelfde wens: het starten van een eigen praktijk. We deelden dezelfde visie en vonden elkaar aardig, dus waarom zouden we het dan niet samen gaan doen? Eerst gingen we aan de slag met het bedrijfsplan. Bij toeval liepen we al heel snel tegen een mooie en unieke locatie voor onze onderneming aan.” De dames kwamen toen in een stroomversnelling terecht, alle puzzelstukjes vielen in elkaar. Ondanks een periode van vallen en opstaan kijken ze tevreden terug op het afgelopen jaar.

Unieke combinatie

Vorig jaar was pittig voor veel startende ondernemers, mede door de corona-periode. “In de jeugdhulpverlening heb je ook veel te maken met wet- en regelgeving. De jeugdzorg ligt echt onder de loep. We hadden natuurlijk al veel kennis vanwege onze achtergrond, maar het is en blijft zoeken in dit wereldje. Je moet over alles goed nadenken”, aldus Judith. Beide dames hopen nu meer aan mensen te kunnen laten zien wie ze zijn en wat ze doen. Hun naamsbekendheid begint te groeien. Judith heeft ondertussen haar baan opgezegd en werkt nu fulltime voor de Dames Hond. Madelon: “Binnenkort organiseren we een open dag en dan willen we mensen sfeer laten proeven. Ik ben ervan overtuigd dat Judith en ik namelijk een bepaalde sfeer overdragen die mensen enthousiasmeert. Daarnaast zit onze kracht in de ervaring en kennis die wij hebben over (jeugd)hulpverlenging én honden. Die combinatie maakt ons uniek!”

   

Specialisten

Op het gebied van hulpverlening zijn er meerdere partijen die met hulphonden werken. Hoe proberen Judith en Madelon zich te onderscheiden? Madelon: “Wij zijn echt specialisten in het werk wat we doen en kijken heel gericht welke hond we bij welke hulpvraag inzetten. Dat zorgt ervoor dat wij met kop en schouders boven sommige andere organisaties uitsteken. Judith heeft ook een berg aan ervaring en kennis over honden, mede omdat zij eerder een hondenschool heeft gehad. De honden staan bij ons heel hoog en we willen dan ook dat de hond het leuk vindt om te doen. Ons doel is ook niet om heel groot te worden met de Dames Hond. We willen gewoon ons ding doen en samen met de honden inspelen op hetgeen waar kinderen en jongeren mee worstelen.”

Iedereen is anders

Madelon: “We kijken samen met het kind of de jongere wat de hulpvraag is. Sommige jongeren lopen vast op dingen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld het niet meer naar school kunnen gaan. Bij anderen geven we ook een stukje begeleiding aan ouders. Het kan gaan over een stuk zelfverzekerdheid of vertrouwen. Soms gaan we ook gewoon lekker wandelen met de honden. Lekker in de natuur, want dat is wat sommige jongeren nodig hebben. Het idee is dat wat het kind of de jongere bij ons leert, in de praktijk gaat toepassen.”

De honden hebben alle vier hun eigen kracht en expertise. Ze ondergaan verschillende gedragstesten en daarnaast wordt er écht gekeken of de hond het aan kan en het ook nog eens leuk vindt. “Juultje is heel onstuimig en een uitdaging om mee te werken, terwijl Cash heel stabiel is en zijn eigen ding doet. Jongens vinden hem vaak heel leuk omdat hij er grappig en stoer uitziet. Fientje is al behoorlijk op leeftijd en wordt niet meer zo vaak ingezet, alleen bij het wandelen. Bij Lotje zijn we nog aan het uitzoeken waarvoor zij geschikt is. Het zijn alle vier hele uiteenlopende karakters. Een leuk en dynamisch geheel”, zegt Madelon lachend.

Sparringpartner

Voor het huren van het bedrijfspand hadden Judith en Madelon geld nodig. Judith: “We vroegen het krediet aan met het idee: dan kunnen we in ieder geval één jaar daar zitten zonder dat we ons zorgen hoeven te maken. Voor het krediet gingen we op zoek naar een partij die bereid was om geld te lenen aan startende ondernemers mét een goed plan, maar zonder groot eigen vermogen. Qredits kwam heel positief naar voren. Ook de gesprekken die ik samen met de bedrijfsadviseur heb gevoerd waren heel fijn. Er wordt echt met je meegedacht. Wat gaat er goed? Wat gaat er niet goed? En waar heb je hulp bij nodig? Qredits is betrokken bij onze onderneming en ze willen ons écht verder helpen. Het is fijn om een sparringpartner te hebben.”

Eigen baas zijn

“We hebben er vertrouwen in dat het alleen maar beter gaat lopen nu. Daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken. Vooral als je kijkt hoe we in korte tijd al zó zijn gegroeid. Ik krijg de meeste energie van het werken met de kinderen. Iets kunnen doen op een manier die écht bij jezelf past. En het eigen baas zijn. Als wij samen ideeën opdoen lopen we over van ideeën. We overleggen samen en leggen linkjes. Ja, daar krijgen we allebei echt energie van”, zegt Madelon tevreden.

Toekomstperspectief

Judith: “Steeds meer mensen gaan ons herkennen en onze naam begint ook veel genoemd te worden in jeugdhulpverleningsland. We krijgen nu ook vaker aanvragen rondom de angst voor honden. Het is mooi om te zien dat we echt gevonden worden, ook dankzij mond-tot-mondreclame. Wat wij in de toekomst nog zouden willen bereiken? We zijn een jong en fris bedrijf wat zichzelf nog heel erg kenbaar aan het maken is. Over vijf jaar hoop ik dat we met zijn tweeën actief in de praktijk aan het werk zijn. Wie weet met extra personeel, maar we willen geen grootschalige organisatie worden. We willen de kwaliteit kunnen blijven bieden waar we nu voor staan.”

Ondernemerstip van Judith & Madelon

“Wij hebben echt een heel gedetailleerd bedrijfsplan geschreven en dat heeft ons heel veel houvast gegeven. Dat was ook een soort van draaiboek waar we op terug konden vallen. Dus, zorg ervoor dat je bedrijfsplan helder en uitgebreid staat. Daarnaast moet je soms spannende beslissingen nemen. Om te kunnen groeien is het de sprong af en toe waard, dus dat moet je gewoon doen! Ook als die dingen buiten je comfortzone liggen.”

Uniek en onderscheidend vanwege onze kernwaarden

Verbinden

Wij geloven dat samenwerken leidt tot succes. We bouwen aan ons netwerk. We stimuleren dat onze klanten een eigen netwerk opbouwen en verbinden de ondernemer met onze partners.

Persoonlijk

De ondernemer en zijn of haar plan staan bij ons centraal. We zijn persoonlijk betrokken bij onze klanten en komen bij de klant thuis. We denken mee, houden contact en zijn flexibel.

Sociaal

Wij willen een bijdrage leveren aan de maatschappij. Daarom helpen we mensen bij het realiseren van hun passie en dromen. We hebben geen winstoogmerk.

Zakelijk

We richten ons op ondernemers met realistische ondernemingsplannen. We zijn nuchter en zakelijk. Ons doel is het voortbestaan van de ondernemer. Zijn of haar succes is ons succes.

De Dames Hond: Coach op poten