Patricks ervaring met coaching

Patricks lef verdient Qredits

Een ondernemer in fietsen met een tweewielerfanaat als coach. “Ik was er niet naar op zoek.”, zegt Patrick Spanjer van Dutch Unique – Beautifying Bikes. “Het is allemaal toeval.”

Patrick Spanjer werkte jarenlang in de theaterwereld en was soms maanden achter elkaar op reis. Tot hij, vanwege de bezuinigingen in de culturele sector, zijn baan verloor. Hij voerde het ene na het andere sollicitatiegesprek, maar een job leverde dat niet op. Toen zijn Engelse vriendin bij hem introk, was zijn oude leventje – veel van huis – helemaal geen optie meer. In de schuur stond nog een oude stadsfiets die Patrick voor zijn vriendin opknapte. “Toen haar moeder die fiets zag, zei ze: ‘In Engeland zijn we dol op zulke fietsen. Daar kun je geld mee verdienen!’” Bij toeval was een idee geboren.

Goede voorbereiding

Patricks plan om oude stadsfietsen te gaan recyclen, viel bij Qredits in goede aarde. Mede dankzij een prima voorbereiding – al tijdens het schrijven van zijn ondernemingsplan had Patrick contact gelegd met potentiële afnemers in Engeland – kreeg hij een starterskrediet. Daar hoorde ook een coach bij. Patrick had geen idee wat hem te wachten stond. “Ik had daar helemaal niet over nagedacht. Ik hoopte alleen maar dat het geen arrogante ex-ondernemer zou zijn.” En dat werd het absoluut niet – integendeel zelfs." zegt Patrick. “Mijn coach is een heel aardige vent die vroeger toevallig ook iets in de fietsenhandel heeft gedaan en nu nog steeds motor rijdt. Een enorme tweewielerfanaat in ieder geval.”

Praktische adviezen

Patrick startte zijn onderneming in januari 2012. In die beginfase hielp zijn coach hem met praktische adviezen. “Bijvoorbeeld over de inrichting van de administratie, over het aanvragen van subsidies en over wisselkoerseffecten in verband met het zakendoen met Engeland. Dat waren stuk voor stuk erg leuke gesprekken.”

Afgesproken was dat Patricks coach hem een half jaar zou bijstaan. Twee weken geleden hadden ze hun laatste ontmoeting, in de werkplaats van Dutch Unique. “Tot die tijd was het allemaal wat abstract geweest, maar nu had ik mijn eerste vijftien fietsen bijna klaar”, zegt Patrick. “Daarvan was mijn coach wel onder de indruk. Gelukkig kan ik hem in de toekomst altijd bellen of mailen.”

Wil jij ook een coach

Patricks ervaring met coaching