Simit Sarayi

Turkse McDonalds

In hartje Schilderswijk van Den Haag is Simit Sarayi gevestigd. De McDonalds van Turkije. De eigenaren: de jonge knappe 26-jarige Gulnaz en haar iets oudere man Kerem. Gulnaz studeerde economie in Duitsland en ontmoette tijdens een van haar vakanties in Turkije de Nederlands-Turkse Kerem. Inmiddels zijn ze al tien jaar samen en hebben ze een dochtertje van anderhalf. Gulnaz wist al heel lang dat ze wilde ondernemen. “Ik vind kantoorbanken niet leuk, daar kan je niet doen wat je zelf wilt.”

Eigen Turkse zaak in hartje Den Haag

Gulnaz kwam naar Nederland in 2012, trouwde met Kerem en ging als managementassistente bij een groot bedrijf aan de slag. Kerem was toen en is nog steeds arts in opleiding en werkt in het Westeinde ziekenhuis. Al snel begon Gulnaz om zich heen te kijken en raakte ze in gesprek met de franchisegever van Simit Sarayi. “Elke Turk kent Simit Sarayi. Nederland had nog niet veel filialen, dus leek het mij een goed idee om Simit Sarayi hier op de kaart te zetten.”

Eind 2012 was er net een nieuw filiaal gestart op het Hobbemaplein, het centrum van de Schilderswijk in Den Haag. De franchisegever kwam naar Gulnaz toe met de vraag of ze franchisenemer wilde worden van het Hobbemaplein. “Ik kon mijn geluk niet op, dit was wat ik wilde: een eigen Turkse zaak, in hartje Den Haag!”

Externe hulp

Naast eigen geld en een investering van haar schoonvader, was externe hulp nodig. Via de Rabobank kwamen ze bij Qredits terecht: “We hadden €110.000 euro nodig. Het gesprek was erg plezierig. De bedrijfsadviseur kwam bij ons thuis en samen hebben we het plan besproken.”

In mei 2014 hebben Gulnaz en Kerem de zaak officieel overgenomen. De eerste twee maanden liep het ontzettend goed. “Nu is het wat rustiger, dat komt door de ramadan. De mensen vasten en zij die niet vasten, durven niet naar binnen te komen.”

Kleurrijke klantenkring

Je kan iedereen tegenkomen bij Simit Sarayi: “Turkse jongeren, groepen meisjes zonder hoofddoek, vrouwen met hoofddoek die binnen gaan zitten achter de deels geblindeerde ramen, zodat de mannen hen niet kunnen zien en soms ook wat échte Hagenezen.”

Gulnaz stuurt inmiddels acht man personeel aan, wat ze nog best lastig vindt. “Gelukkig zijn ze allemaal jonger dan ik en kan ik goed leren van mijn eigen fouten.” ‘s Avonds bespreken Kerem en Gulnaz de zaken. Overdag werkt Gulnaz de ideeën uit en is Kerem in het ziekenhuis te vinden.

“Voor dit jaar is het belangrijk dat de tent goed draait en dat we een gezond bedrijf worden.” En daarna? “Misschien wel nog meer Simit Sarayi’s runnen”, aldus een lachende Gulnaz.

Meer over de Turkse McDonalds

Simit Sarayi