Stadsherders – van collega’s naar compagnons

Stadsherders – van collega’s naar compagnons

Met 500 schapen wachten voor een stoplicht. Het centrum van Pijnacker doorkruisen of zorgen voor een natuurlijke begrazing op de natuurbegraafplaats. Reken maar dat dit een hele logistieke operatie is die veel bekijks trekt. Marlous van der Drift(41) en Maria van der Velde(26) draaien er ondertussen hun hand niet meer voor om. Hun onderneming ‘Stadsherders’ doet precies wat de naam al vermoedt: op verzoek van de gemeente laten ze hun kudde grazen om zo de groenvoorziening op peil te houden. Een bedrijf dat ze eind 2019 overnamen van de broer van hun werkgever.

Compagnons

Marlous en Maria zijn via vrijwilligerswerk bij de kudde gekomen. Hun bordercollies waren de aanstichters. Marlous werd tijdens het uitlaten van haar hond gepolst om eens een dag te komen kijken bij de kudde. Maria kocht een energieke bordercollie en ging er mee op schaapsherderscursus. Daar bleek ze zelf meer talent te hebben voor het herders vak dan haar hond. Maria lacht; “Die heeft zijn oren blijkbaar niet gekregen om mee te luisteren. En ik was meteen verkocht. Na een poos vrijwilligerswerk te hebben gedaan bij de kudde, heb ik mijn baan bij de bakkerij opgezegd. Dat binnen werken begon me zo tegen te staan. Nu ik geproefd heb aan het werken in de natuur wil ik niet meer anders.”

Bedrijfsovername

Ondertussen zijn de dames van werknemers doorgegroeid naar compagnons in hun eigen bedrijf. De broer van hun voormalige werkgever wilde het rustiger aan doen en zag in het duo twee waardige opvolgers. Toen ging het snel. In augustus werden de plannen geschreven en in december was het bedrijf in handen van Marlous en Maria. Marlous’ zus heeft geholpen met het schrijven van het ondernemersplan. “Zij heeft ook berekend wat het ‘worst-case’ scenario ons uiteindelijk zou kosten. Want dat vond ik echt nog wel even spannend. Ik ben nog geen dertig maar heb wel al een financiering van tienduizenden euro’s op mijn naam. Gelukkig stelde deze berekening me gerust.”

   

Financiering

“Voor de overname kon geen bank ons helpen. Van sommigen kregen we zelfs niet eens een reactie.”, vertelt Marlous. “Via een accountant zijn we bij Qredits terechtgekomen, hun sociale kredietproduct paste precies bij ons. Dat was echt een verademing. De winter zijn dure maanden voor ons, dat geld was echt nodig. De schapen gaan op stal, krijgen lammetjes, moeten gevoed worden. Dat kost allemaal geld. Terwijl ze in de zomermaanden lekker buiten zijn, geen onderdak hoeven én genoeg hebben aan het grazen van het gras.” Plus dat daar ook hun verdienmodel in zit. Voor het grazen worden Marlous en Maria namelijk betaald door de gemeente. Maria vult aan; ““Niet dat het een vetpot is hoor. Maar we kunnen er van leven. We zijn heel scherp op wat er in en uit gaat. Omdat we het krediet ook graag zo snel mogelijk willen aflossen. En we willen graag kijken wat zo’n winter ons nu echt kost. Zo kunnen we het voor volgend jaar beter incalculeren.”

Slapen in de stal

Voor de winter is de stal in Nieuwekerk a/d IJssel hun thuisbasis. De kudde van bijna 500 schapen houdt de dames daar ook bezig. Helemaal nu het lammertijd is. Maria slaapt bij de kudde en Marlous komt om 6 uur in de ochtend. “Onze dag begint samen met een ronde door de stal. Zijn er nog bevallingen gaande, gaat het goed met de jonge lammetjes? Ik heb veehouderij op de tuinbouwschool gestudeerd, maar dat ik ooit zo’n grote stal zou rondlopen had ik niet durven dromen.”, vertelt Marlous stralend. Dat slapen bij de kudde is trouwens geen straf volgens Maria. “Ik heb een caravannetje in de stal, daar is het heerlijk warm. Een fijn bed en in de ochtend zet ik er een koffietje. En als er een schaap aan het bevallen is, ben ik er bij. Dat is heel fijn. Inmiddels lopen er 484 lammetjes rond, maar het blijft een bijzonder moment om bij te zijn.”  

Mindere kanten

Zit er dan geen mindere kant aan het ondernemen? “De administratie!”, roepen de dames in koor. In de jaren voorafgaand aan de overname hadden ze al zoveel verantwoordelijkheden gekregen dat ze het bedrijf praktisch al runden. Maar voor de administratie bleef tot nu toe een onbekend én onbemind stuk geeft Marlous toe. “Naast dat we liever in de buitenlucht zijn, vinden we het ook best ingewikkeld soms. Gelukkig heeft mijn man een fascinatie voor Excel. Hij maakt allerlei handige schema’s en formules, zodat wij het alleen maar  hoeven in te vullen. Hoe je het wendt of keert, het is natuurlijk wel een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap.” “En het 24 uur per dag bereikbaar zijn”, voegt Maria toe. “Ook dat is wel even wennen. Doordeweeks, in het weekend, we zijn altijd met zijn tweeën in de weer. Een kudde in de stad heeft natuurlijk een groter risico dan op de heide. Er kan een schaap in de sloot terecht komen of uitbreken, of de stroom valt uit op de omheiningen met schrikdraad. Dan moet je er toch heen om het op te lossen.”

Toekomst

Beiden genieten enorm van het werk en plukken de dag. Iedere dag is anders. Over de toekomst hebben ze dan ook nog niet concreet nagedacht. Al geeft Marlous wel aan dat ze dit waarschijnlijk niet voor haar hele leven zal doen. “Misschien wil ik over tien jaar wel stoppen met werken, of wat anders doen. Dan ben ik over de vijftig. Maria is dan nog geen veertig. Wie weet wil zij de kudde dan wel alleen runnen. Ik ben ook geen ondernemer geworden omdat ik graag wilde ondernemen, Maria wel.” Maria knikt. “Al kwam het in alle eerlijkheid wel vijf jaar eerder dan ik zelf had gedacht. In mijn planning zou ik rond mijn dertigste voor me zelf zijn begonnen. Maar het kwam nu voorbij. Dan moet je snel keuzes maken. Gelukkig wist mijn hart het meteen en met Marlous samen zag ik het sowieso zitten.”

Tip van Maria en Marlous:
De berekening van de schuld die we overhouden als het niet lukt, gaf ons rust. Evenals het strakke aflosschema dat we hebben opgesteld. Als ondernemer komt er van alles op je af. Ook dingen waar je minder affiniteit mee hebt, zoals in ons geval de cijfermatige kant. Zoek daarvoor in je netwerk naar mensen die dit van je over kunnen nemen of je hierbij kunnen helpen en zie dat als een toevoeging voor je onderneming. 

Uniek en onderscheidend vanwege onze kernwaarden

Verbinden

Wij geloven dat samenwerken leidt tot succes. We bouwen aan ons netwerk. We stimuleren dat onze klanten een eigen netwerk opbouwen en verbinden de ondernemer met onze partners.

Persoonlijk

De ondernemer en zijn of haar plan staan bij ons centraal. We zijn persoonlijk betrokken bij onze klanten en komen bij de klant thuis. We denken mee, houden contact en zijn flexibel.

Sociaal

Wij willen een bijdrage leveren aan de maatschappij. Daarom helpen we mensen bij het realiseren van hun passie en dromen. We hebben geen winstoogmerk.

Zakelijk

We richten ons op ondernemers met realistische ondernemingsplannen. We zijn nuchter en zakelijk. Ons doel is het voortbestaan van de ondernemer. Zijn of haar succes is ons succes.

Stadsherders – van collega’s naar compagnons