T & Espresso, de kunst van het verleiden

T & Espresso, de kunst van het verleiden

“Het barista-gebeuren is een ambacht. Ik serveer goede koffie, maar ik ben ook met commercie bezig. Mensen verleiden nog een tweede bakje te nemen. Thuis heeft iedereen ook lekkere koffie uit een luxe apparaat, dus je moet hier een stukje beleving toevoegen. Ik neem ze mee op een reis door de koffiewereld”. Aan het woord is Patrick Melis, de charmante gastheer van T & Espresso.

What you see, is what you get

Bertilia en Patrick openden anderhalf jaar geleden de deuren van hun eigen koffiebar en lunchroom. Bertilia: “Ik ben verantwoordelijk voor de lunch. Ik vind het een uitdaging dat je alle verschillende ingrediënten proeft, een smaakbelevenis waar je doorheen gaat. Onze broodjes verkopen we via mooie foto’s op de iPad. Het broodje is net zo lekker als hoe het eruit ziet op de foto. Ik heb een passie voor eten. Mijn moeder komt uit Costa Rica en ook die elementen neem ik mee. Het maakt me gelukkig dat ik mensen blij kan maken met lekker eten en gezelligheid. Dat mensen gewoon betalen voor mijn eten, vind ik nog steeds heel bijzonder.”

Patrick: “De gast bepaalt wat de smaak wordt in onze zaak, zowel op koffiegebied als voor de lunch. Er komen broodjes van de maand vast op de kaart omdat mensen erom blijven vragen, zoals de hamburger 2.2.” “Mensen moeten hier graag willen zijn en zich welkom voelen. Dat misten we zelf vaak bij andere zaken. We hebben aandacht voor de gast én voor onze koffie en broodjes. De balans moet op alle facetten goed zijn”, aldus Bertilia. “Samen vormen we een goed team. Patrick doet de koffie en de bediening. Hij is heel sociaal en een goede gastheer. Bovendien is tachtig procent van onze gasten vrouw en gelukkig ben ik niet jaloers van aard. Ik sta in de keuken. Ik kan veel meer geduld en perfectie opbrengen voor het klaarmaken van het eten.”

Alle credits

Toen Patrick en Bertilia eenmaal een geschikt pand hadden gevonden in het lokale winkelcentrum van Raamsdonksveer, was er geld nodig voor de overname en een nieuwe inrichting. Patrick: “Door de gevestigde orde werden we doorgestuurd naar Qredits. Aanvankelijk leek het te stokken op de inbreng van eigen middelen, maar ik bleef erg vasthoudend. Onze passie en gedrevenheid hebben uiteindelijk de doorslag gegeven. José van der Looij was onze bedrijfsadviseur. Ze heeft veel verstand van zaken én van de markt. José heeft ook echt geholpen met het voor elkaar krijgen van de vergunning door de gemeente. Daar krijgt ze alle credits voor!”

Het is je kind

“In oktober 2015 zijn we open gegaan. De vorige zaak die hier zat liep slecht. We hebben eerst moeten stabiliseren. Nu komt er langzaam een beetje groei in”, vertelt Patrick. “Toen het op een gegeven moment begon te lopen waren wij daar niet meteen op voorbereid qua productiviteit, waardoor mensen te lang moesten wachten”, vult Bertilia aan. “Dat hebben we opgelost door een andere werkwijze in de keuken.”

“Het ondernemerschap geeft me een groot gevoel van vrijheid in de zin dat je zélf verantwoordelijk bent. Zelf dingen mag verzinnen en uitvoeren”, zegt Patrick. “Daarnaast de voldoening dat je mensen terug ziet komen en het plezier dat je hebt met de gasten.” Bertilia: “Je moet elke dag diezelfde topprestatie leveren. Je gedrevenheid en motivatie liggen tien keer hoger dan wanneer je voor een baas werkt, omdat het iets van jezelf is dat je aan het opbouwen bent. Je hebt fantastische dagen, maar ook dagen dat je denkt: waar ben ik aan begonnen? Maar het is je kind, je kunt het niet loslaten. Je móet er gewoon zijn.”

Naar een meer stedelijke setting

Patrick: “Om onze ambities verder te verwezenlijken willen we in de toekomst naar een andere plek verhuizen. De ideeën van Bertilia zijn té vindingrijk voor deze locatie en dat geldt ook voor mijn koffies.  We zitten meer richting een stedelijke setting te denken. Met een grotere diversiteit aan culturen, en waar ook studenten zijn. Maar daar is het nu nog te vroeg voor, we moeten eerst hier verdere groei laten zien.” “En in de toekomst hopen we ook weer tijd te hebben voor motorrijden, onze andere grote passie“, besluit Bertilia, “want daar komt het nu nauwelijks meer van.”

Uniek en onderscheidend vanwege onze kernwaarden

Verbinden

Wij geloven dat samenwerken leidt tot succes. We bouwen aan ons netwerk. We stimuleren dat onze klanten een eigen netwerk opbouwen en verbinden de ondernemer met onze partners.

Persoonlijk

De ondernemer en zijn of haar plan staan bij ons centraal. We zijn persoonlijk betrokken bij onze klanten en komen bij de klant thuis. We denken mee, houden contact en zijn flexibel.

Sociaal

Wij willen een bijdrage leveren aan de maatschappij. Daarom helpen we mensen bij het realiseren van hun passie en dromen. We hebben geen winstoogmerk.

Zakelijk

We richten ons op ondernemers met realistische ondernemingsplannen. We zijn nuchter en zakelijk. Ons doel is het voortbestaan van de ondernemer. Zijn of haar succes is ons succes.

T & Espresso, de kunst van het verleiden