Taverne Edelweiss, een avondje op vakantie

Taverne Edelweiss, een avondje op vakantie

Alsof je een Oostenrijkse berghut binnenstapt... Het met hout afgetimmerde interieur, schapenvachten op de banken, koebellen en geweien aan de muur, rood geblokte gordijnen voor de ramen. “Onze toppers zijn de Raclette, Zwiebelrostbraten, Tiroler Grötsl en natuurlijk de kalfsschnitzel. En daarbij een lekker Beiers biertje.” Aan het woord is Jeroen, kok van beroep, en samen met zijn vriendin Ingrid de trotse eigenaar van Taverne Edelweiss.

Ingrid en Jeroen, beiden groot liefhebber van de Alpen, maakten hun droom waar: ze begonnen hun eigen Alpenrestaurant. Ingrid: “Ik heb tien jaar in Zwitserland gewoond, waar ik in de horeca werkte. Fantastisch hoe ze daar kookten, zo puur en zo simpel.” Jeroen: “Ik ben vanaf m’n veertiende kok. Ik heb bij verschillende horecabedrijven gewerkt. Ik had altijd wel de droom om een eigen restaurant te beginnen. Maar ik ben meer een dromer dan een doener, dus uiteindelijk had ik Ingrid nodig om deze stap te nemen.”

Van droom naar werkelijkheid

“Op het platteland bij Doetinchem vonden we de perfecte locatie.” vertelt Ingrid. “Daarna hebben we ons plan verder ingevuld. We gingen op vakantie naar Zwitserland en Oostenrijk, maakten foto’s van de dingen die we mooi vonden en proefden allerlei gerechten.” Jeroen: “Voor de financiering zijn we overal geweest, maar we hadden drie ‘kruizen’: het pand stond al tien jaar leeg, we moesten het kopen en je kunt als startend ondernemer geen cijfers overleggen.” Ingrid: “We werden doorverwezen naar Qredits. Ik heb de E-learing Ondernemingsplan schrijven gekocht en ben begonnen. Nadat ik het plan had ingediend kwamen we in contact met Paulien du Pree, onze bedrijfsadviseur. Zij gaf ons vertrouwen. Een gevoel van: we gaan dit doen!”

Sprookjesopening in de sneeuw

“We hadden een bedrag nodig van € 170.000,- voor een grootscheepse verbouwing en de inrichting. Op 10 augustus 2016 kregen we de sleutel. Alles moest gestript worden, tot aan een nieuwe riolering aan toe, maar het is gelukt om binnen het budget te blijven”, aldus een grijnzende Jeroen. “We gingen open op 11 februari 2017, en het was net een sprookje.” Ingrid straalt nog als ze eraan terugdenkt. “Er lag een dik pak sneeuw, iedereen kwam met skies aanzetten. We kregen veel cadeaus voor het restaurant, een sleetje, koebellen en een prachtig stuk in de krant.”

Het Alpenrestaurant bleek een schot in de roos. Ingrid: “We dachten dat we eerst wel rustig zouden kunnen opstarten, maar het eerste weekend zaten we al vol en dat is zo gebleven. We hebben een beetje een luxeprobleem, alle kleine dingen die we nog af wilden maken, daar hebben we helemaal geen tijd voor.” Jeroen: “Het is natuurlijk fantastisch, maar het overvalt je ook. Ingrid heeft een soort zesde zintuig en zij had het al voorspeld, het kon wel eens druk worden. Ze zei dat we genoeg personeel moesten hebben. We hadden vier mensen klaar staan en die hebben we vanaf het begin dagelijks nodig gehad.”

Gerechten met een verhaal

De gerechten van Edelweiss zijn eerlijk en puur. “Vroeger in de bergen waren mensen maanden van de buitenwereld afgesloten door de sneeuw. Aardappels, spek, gedroogd vlees, uien, augurken, kaas, vanuit die ingrediënten zijn de traditionele gerechten ontstaan. Die recepten koken we en we willen graag het verhaal erachter vertellen”, legt Jeroen uit. Ingrid: “We willen mensen ook even een rustmoment gunnen, een plek om te onthaasten. Dat sluit goed aan bij onze gerechten, die even tijd nodig hebben om bereid te worden.”

“Er komen mensen in lederhosen en dirndl jurk binnen, dat zijn de échte Alpen-fans”, vertelt Jeroen lachend. “In de horeca draait het steeds meer om beleving en entertainment. Het hele plaatje moet kloppen. Aankleding, personeel, het eten, de muziek: dat maakt de beleving. Je waant je even in vakantiesferen. Kinderen die roepen: het is net alsof we in Oostenrijk zijn!”

Ondernemen vanuit het hart

Ingrid: “We zitten nu nog in de opstartfase. We willen blijven doen waar we goed in zijn. Daarnaast wil ik een goede balans vinden tussen werk en privé. We hebben nu een tweede kok aangenomen, naast Jeroen, het risico met maar één kok is té groot. In de toekomst willen we ook wat evenementen gaan organiseren, zoals een Tiroler avond of een kerstmarkt.

Het mooie van ondernemen is het avontuur. De uitdaging om je steeds te willen verbeteren en de vrijheid om datgene te doen waar je vanuit je hart helemaal achter staat.”

Uniek en onderscheidend vanwege onze kernwaarden

Verbinden

Wij geloven dat samenwerken leidt tot succes. We bouwen aan ons netwerk. We stimuleren dat onze klanten een eigen netwerk opbouwen en verbinden de ondernemer met onze partners.

Persoonlijk

De ondernemer en zijn of haar plan staan bij ons centraal. We zijn persoonlijk betrokken bij onze klanten en komen bij de klant thuis. We denken mee, houden contact en zijn flexibel.

Sociaal

Wij willen een bijdrage leveren aan de maatschappij. Daarom helpen we mensen bij het realiseren van hun passie en dromen. We hebben geen winstoogmerk.

Zakelijk

We richten ons op ondernemers met realistische ondernemingsplannen. We zijn nuchter en zakelijk. Ons doel is het voortbestaan van de ondernemer. Zijn of haar succes is ons succes.

Taverne Edelweiss, een avondje op vakantie