Thoob - Van wijnverkoper tot succesvol limoncello-maker

Thoob - Van wijnverkoper tot succesvol limoncello-maker

Wijnimporteur, wijnadviseur, horeca-adviseur én limoncello-maker. En dan ook nog eens een prijs winnen met een zelfbedachte limoncello. Thobias Smit: “Het is allemaal begonnen toen ik op m’n 12e al te horen kreeg dat ik redelijk eigenwijs ben. M’n ouders zeiden: je bent sociaal vaardig, want je bent goed met mensen. Misschien moet je gewoon de horeca in!” En daar is de ondernemersreis van Thobias begonnen.

De weg naar het ondernemerschap

Thobias startte met een koksopleiding waarna hij zelfs op sterren-niveau ging werken. “Op mijn 22e ben ik de keuken weer uitgestapt. De koksopleiding was afgerond en ik dacht dat ik wel wat meer in mijn mars had. Dus toen ben ik gestart aan de middelbare hotelschool in Amsterdam om vervolgens naar Engeland te gaan om daar de Hogere Hotelschool af te maken. In drie jaar tijd heb ik toen een Bachelor met honours gehaald!”

Het liefst wilde hij als manager aan de slag in de horeca. Maar die functies zijn schaars. Een jaar werken als marketeer was voor hem een tussenoplossing.  “De eerste dag kwam ik er eigenlijk al achter dat ik het niet zo leuk vond. Na dat jaar ben ik twee dagen per week gaan werken in de keuken en drie dagen per week wijnen gaan importeren. Die wijnen bood ik dan expliciet aan in de horeca. Daarnaast ging ik adviesopdrachten doen zoals menukaartontwikkeling, wijnkaartontwikkeling en conceptontwikkeling. Dat heb ik zes jaar gedaan en op een gegeven moment ging het best goed met het importeren van wijnen, waardoor ik daar fulltime mee verder kon gaan.”

   

Méér smaak met minder: de limoncello van Thoob

Bij toeval kreeg Thobias de vraag of hij ook limoncello kon leveren. “Ik had zelf eigenlijk nog nooit een lekkere limoncello geproefd. Vanuit mijn ervaring als kok weet ik natuurlijk wat de smaak van citroen kan doen. Het heeft een hele karaktervolle smaak. Ik besloot om zelf limoncello te gaan maken. Toen ben ik gaan kijken hoe je met minder méér smaak kan krijgen. Ik wilde vooral citroen aan de klant laten proeven. Dus met minder suiker en alcohol ben ik meer citroensmaak gaan ontwikkelen. En dat is gelukt! Ik heb de limoncello laten proeven aan vrienden en familie. Die waren eigenlijk heel positief. Dus toen heb ik mijn limoncello opgestuurd naar de International Wine & Spirit Competition, een wedstrijd voor de allerbeste wijnen en sterke dranken ter wereld. Ik kreeg 91 van de 100 punten! Ja, dat was wel écht een heel mooi compliment.”

De limoncello van Thoob is uniek omdat hij als enige in Nederland biologisch gecertificeerd is. Er zit minder suiker en alcohol in én het is gemaakt met de koksfilosofie in het achterhoofd. “Ik vind het erg belangrijk om met de beste producten te werken. Alle ingrediënten en benodigdheden die ik gebruik komen uit Europa, om de impact zo laag mogelijk te houden. Het is eigenlijk een stukje bewustwording. Daarnaast wil ik eerlijk en transparant zijn naar de klant toe. En ik wil het zo circulair mogelijk maken. Voor het maken van limoncello heb je eigenlijk alleen de schil van de citroen nodig, dus houd je natuurlijk het sap over. Dat sap pers ik uit en vries ik in om het vervolgens te verkopen. Degene aan wie ik het verkoop maakt er weer sorbetijs van, dus dat is heel gaaf.”

Geld voor investering

Thobias vroeg twee keer een lening aan bij Qredits. “De eerste financiering gebruikte ik voor de investering in wijnen, bestelwagens en pallets. Dat ging super goed en hier was ik ook erg tevreden over. Toen het goed begon te lopen met mijn limoncello dacht ik: oké, als ik dit serieus wil nemen dan heb ik een paar dingen nodig. Namelijk aandacht, passie, tijd én geld. Voor dat laatste heb ik bij Qredits aangeklopt. Bij Qredits is er veel aandacht voor het persoonlijke aspect. Het maakt niet uit hoe groot je bent. Die persoonlijke benadering komt altijd weer naar voren. En dat mis je echt bij banken,” aldus Thobias.

De impact van een Qredits-coach

Doordat Thobias financiering bij Qredits kreeg, had hij automatisch recht op een coach. Een coach kan dienen als sparringpartner en kan ondernemers vanuit zijn of haar kennis en expertise nét dat extra zetje geven. “Het koppelproces werkte fijn. Ik gaf mijn wensen en behoeften aan en Qredits vond daarbij een coach.”

“Ik was altijd bang voor concurrentie, wilde mensen altijd blij maken waardoor ik mezelf uit het oog verloor. Daarnaast sloeg ik ook nog eens dicht. Samen met mijn coach heb ik deze blokkade kunnen opheffen. Dit heeft een enorme impact op mij gehad. Niet alleen op mij als ondernemer, maar ook als mens. Dat scheelt mij heel veel energie. Ik kan een coach écht aanraden. Als je vastloopt is het gewoon fijn om een klankboard te hebben. En dat je dit kan bespreken met iemand die er eigenlijk volledig buiten staat in plaats van met iemand die dicht bij je staat.”

Ondernemerstip van Thobias

“Als ondernemer moet je leren om vertrouwen te hebben. Vertrouwen hebben in dat het allemaal wel goed komt. En leer vertrouwen op je intuïtie, want meestal klopt dat onderbuikgevoel. Maak daarnaast van je zwaktes je kracht. En durf deze zwaktes onder ogen te komen, want dan zal je je verbazen over je eigen kunnen. En het belangrijkste… blijf eigenwijs!  

Uniek en onderscheidend vanwege onze kernwaarden

Verbinden

Wij geloven dat samenwerken leidt tot succes. We bouwen aan ons netwerk. We stimuleren dat onze klanten een eigen netwerk opbouwen en verbinden de ondernemer met onze partners.

Persoonlijk

De ondernemer en zijn of haar plan staan bij ons centraal. We zijn persoonlijk betrokken bij onze klanten en komen bij de klant thuis. We denken mee, houden contact en zijn flexibel.

Sociaal

Wij willen een bijdrage leveren aan de maatschappij. Daarom helpen we mensen bij het realiseren van hun passie en dromen. We hebben geen winstoogmerk.

Zakelijk

We richten ons op ondernemers met realistische ondernemingsplannen. We zijn nuchter en zakelijk. Ons doel is het voortbestaan van de ondernemer. Zijn of haar succes is ons succes.

Thoob - Van wijnverkoper tot succesvol limoncello-maker