We naderen het einde van onze rubriek ‘Heel Qredits Bakt’. Maar de recepten blijven om te smullen! Zo ook deze Vegan Chia-cheesecake met cashews van Oloa. Oloa betekent haver. Daar werkt eigenaresse Anne dan ook graag mee. Ook in haar gezondere taartjes gebruikt ze vaak haver en voegt ze niet teveel suiker toe. Verantwoord genieten dus!
Benodigdheden
- 200 gram cashews + extra voor garnering (optioneel)
- 2 eetlepels chiazaad + extra voor garnering (optioneel)
- 150 gram havermeel
- 3 eetlepels suiker
- Theelepel kaneel
- Snufje zout
- 50 ml gesmolten kokosolie
- 100 gram kokoscreme (santen)
- Flinke scheut havermelk
- Citroensap naar smaak
- Water
Bereidingswijze
Laat de cashews een uur (of langer) weken in heet water. Voeg 150 ml warm water toe aan de chiazaadjes en laat ook deze weken. Maak ondertussen de bodem door 150 gram havermeel, 1 eetlepel suiker, een theelepel kaneel, 50 ml gesmolten kokosolie, een snufje zout en een scheut water samen te mengen in de keukenmachine totdat het een dik deeg is. Voeg eventueel wat extra water toe. Het mag iets kruimelen. Druk dit met een spatel in een springvorm tot een egale bodem. Doe dan de geweekte cashews en chiazaadjes in de keukenmachine en maal dit samen. Laat de kokoscreme met een flinke scheut havermelk 1 minuut smelten in de magnetron en meng door elkaar. Voeg dit samen met 2 eetlepels suiker toe aan het cashew-chia mengsel. Voeg naar smaak wat citroensap toe. Blend het geheel tot een smeuïge massa. Als het te droog/brokkelig is kun je wat extra havermelk toevoegen. Schep het mengsel bovenop de bodem. Garneer eventueel met wat extra chiazaadjes en cashews bovenop. Laat het geheel minstens 3 uur opstijven in de koeling.