Venten

Ik heb mijn droom kunnen waarmaken.

Jesse werkt haar hele leven al. Op haar veertiende stond ze al na schooltijd in de pizzeria gasten te bedienen. “Ik wilde zo graag werken, dat ik loog over mijn leeftijd.” Onlangs opende ze haar eigen tweedehandswinkel.

“Na mijn schooltijd ging ik meteen de horeca in. Ik ben erg eigenwijs en wilde alles zelf ontdekken. Daarvoor had ik geen opleiding nodig, vond ik zelf.” Jesse schopte het van serveerster tot bedrijfsmanager. Ze maakte lange dagen, terwijl ze droomde van een eigen amuse-restaurant. Maar toen zij op haar 34ste een zoontje kreeg, leek die droom voorbij. “Om in de horeca te werken, moet je een sociaal iemand zijn, maar je eigen sociale leven houdt op te bestaan. Dat wilde ik niet meer, nu ik een gezin heb.”

Betaalbare merkkleding

Jesse was al een tijdje aan het broeden op haar concept ‘Venten’: een tweedehandswinkel waar je ook een drankje kunt drinken. Ze vroeg zich af waarom er, in vergelijking met andere steden, in Amsterdam niet meer wordt ingespeeld op de beleving van consumenten. Een groot gemis, volgens haar, in het Amsterdamse winkel aanbod. Zelf noemt ze Venten een mengelmoes van het gastvrije van de horeca en een duurzame levenswijze, door het hergebruik van mooie kleding. “Geen muffe tweedehands zaak noch schreeuwerige toko met veel te harde muziek, maar kwaliteit voor een zeer leuke prijs en een open en frisse sfeer.”  Hoewel ze nog maar enkele maanden open is, trekt Venten nu al 215 klanten die Jesse voorzien van kleren. Ze krijgen 45% van de verkoopprijs, wat behoorlijk hoog is. “Ik doe dat bewust”, zegt Jesse. “De aanwas van gebruikte, maar mooie kleding is voor mij heel belangrijk. Hiermee haal ik mensen over de streep zo hoog mogelijke kwaliteit te waarborgen. Ik neem zeker niet alles aan, mijn klanten moeten echt gelukkig worden van hun aankopen!”

Praten over zaken

Om Venten te realiseren had Jesse wel geld nodig. Het plan was uitgedacht, de naam was er al, evenals de nodige online registraties. Maar hoe nu verder? Jesse volgde een aantal opleidingen en workshops die voor ondernemers werden aangeboden. En zo kwam ze via de Startersdag van de Kamer van Koophandel bij Qredits terecht. De bedrijfsadviseur, Mirjam, kwam bij haar thuis. “Dat is echt een leuke en pittige tante. Ze is realistisch, gaf goede tips en keurde het plan gelukkig goed”, aldus Jesse. Ze nam ook een coach van Qredits in de arm. “Het is alsof ik bij de psychiater in de stoel zit en daar heb ik behoefte aan. Hij luistert en denkt mee, maar adviseert niet – gelukkig. Mijn man heeft een eigen horecazaak en als we elkaar dan zien, willen we het niet alleen maar over de zaken hebben, dus is het heel fijn dat ik mijn coach heb.”

Droompand

Op 12 mei jongstleden werd Venten geopend. In het gedroomde pand van Jesse, want de winkel moest wel in De Pijp in Amsterdam gevestigd zijn. Dat is háár omgeving. En ze zit op de hoek van de straat, want: “Een hoekwinkel trekt aandacht, ontvangt veel licht en zorgt voor veel reuring.”
Ook met een gezin, houdt Jesse van hard werken. Elke dag staat ze in haar winkel en krijgt ze ondersteuning van twee medewerkers die in vaste dienst zijn. In de avond is ze samen met haar zoontje, bedenkt ze een nieuwe inrichting voor haar winkel en doet ze de administratie. “Tv kijken? Daar vind ik niets aan. Laat mij maar lekker werken.” Maar waar haalt Jesse in haar drukke leven haar inspiratie vandaan? Want naast de tweedehandskleding, vind je echt van alles in de winkel: van meubels, tot tassen, van servies tot sieraden, werkelijk alles is te koop! Jesse lacht en vraagt zichzelf hardop af of ze wel zo creatief is. De medewerker knikt op de achtergrond, Jesse is veel te bescheiden. Elke maand verandert ze de inrichting en ontstaat er een hele andere winkel.

Wens voor de toekomst

De droom van Jesse is uitgekomen. “Het is hard werken, je hebt stress en het is heel druk. Dat wist ik al, maar dit is wat ik wil. Ik durf wel te zeggen dat ik trots ben op wat ik heb bereikt. Mijn wens voor de toekomst? Ik wil zo snel mogelijk break-even staan, eigenlijk al deze maand, maar dat is nog te vroeg. Ook wil ik nog meer sfeer brengen in de winkel en stiekem denk ik al na over een tweede winkel, een werkplaats én een webshop.”

Meer informatie over Venten: venten.nu

Venten