VINO VELZKY

Bijzondere wijnen en een bijzondere man

Het is nog vroeg op de Weimarstraat in Den Haag als Edwin van Velzen de deur opent van zijn wijnwinkel, wat tevens zijn huis is. De Jack Russel Taïsia kwispelt hard met haar staart. “Als zij er een dag niet is, verkoop ik meteen minder. De klanten vragen ook altijd naar haar, zij hoort echt bij de winkel.”

Alles is bijzonder aan dit verhaal. Edwin is een zeer bijzondere man, met een bijzondere geschiedenis, zijn winkel is bijzonder, doordat er ook kunst verkocht wordt én hij is bijzonder in zijn branche, doordat hij wijnen aanbiedt uit onbekende streken zoals bijvoorbeeld Hongarije en Roemenië.

Hoe het begon

Edwin heeft altijd in de financiële dienstverlening gewerkt, onder andere als commercieel administratief medewerker. Hij werkte hard, volgde opleidingen en ging op in de snelle commerciële wereld. Dit eiste uiteindelijk zijn tol: Edwin kreeg in 2001 en in 2010 een burn-out. Zijn tweede burn-out zorgde voor een wezenlijke verandering. Edwin kon niet meer terug naar zijn oude functie en belandde in de Werkeloosheidsuitkering (WW). Maar stilzitten is niks voor Edwin en vanuit de WW ging hij zijn hobby ‘wijnproeven’ verder uitbreiden. Hij haalde zijn wijnbrevet op de Hotelschool en doorliep zeer makkelijk de opleiding tot vinoloog. Edwin genoot: “Wijn is een bijzonder en complex product. Wijn verbindt, wijn bemint. Het gaat echt om de totale wijnbeleving en er zijn hele interessante en eigenaardige mensen bij betrokken. Daar houd ik van.”

Hobbymatig mocht hij van UWV een website opzetten. “Overdag was ik aan het solliciteren op administratieve functies en in de avonduren werkte ik aan mijn hobby en organiseerde ik wijnworkshops.”

De eerste stappen

Toen Edwin op een kunstavond een oude bevriende kunstenaar Paul tegenkwam, ontstond het wilde idee om een winkel te openen met wijn én kunst. Het pandje in de oude buurt van Edwin kwam vrij en op één oktober 2012 zijn ze verhuisd. Want achter de winkel zat een klein studiootje, net groot genoeg voor twee personen. Paul en Edwin, beide individualistische en alleenstaande mensen maakten onderlinge afspraken en trokken erin. Voor was de winkel, achter leefden ze. Maar alsof Edwin niet genoeg tegengeslagen had gehad, werd in december van datzelfde jaar acuut zijn been gedotterd. “Mijn hele been zat verstopt. Ik kon niet meer lopen en om de twee uur had ik wel een aanval.” Een heel jaar had Edwin nodig om te herstellen en dat in een periode dat de winkel openging en hij en Paul moesten wennen aan de 40 m2 samen. Maar ook dit overleefde Edwin. “Geef nooit op, als je ergens in gelooft, dan moet je ervoor gaan.”

Edwin zette door, volgde nog meer opleidingen en ging een serieus ondernemingsplan schrijven. Een coach van de Kamer van Koophandel hielp hem daarbij. Voor de investering, aankleding van de winkel en voor de aankoop van de wijnen, klopte Edwin aan bij Qredits. Toen kwam Jarno, de bedrijfsadviseur van Den Haag. ”Hij was zeer betrokken en het gesprek was echt plezierig. Ik ben zo trots en dankbaar dat ik geholpen ben. En uiteindelijk helpt UWV mij bij de start erbij.”

Passie verkoopt

Edwin verkoopt vertrouwen, zoals hij zelf zegt. Hij is werkelijk bevlogen over zijn wijnen en is begaan met het product. Hij praat met de mensen, hoort hun verhaal aan, geeft hen adviezen en geniet van de tevreden gezichten. “Gastvrijheid, Kwaliteit en Originaliteit zijn de kernwoorden van VINO VELZKY. “Dit geldt ook voor de kunstwerken van Paul die strak aan de muren hangen.

Het publiek is divers, maar allen zijn ze geïnteresseerd in wijn. Ze willen niet een ‘zes  halen, vijf betalen’ kwaliteit. Ze zijn op zoek naar een mooie fles wijn en die mag gerust zestien euro kosten.”

Edwin raadt iedereen aan om meer te genieten. “Een goed glas wijn met vrienden en familie, dat is belangrijk. Stap af van dat gehaaste leven, met een carrière en vluchtige ontmoetingen. Richt je op het eten, op de wijn en op je dierbaren.”

Als we over de toekomst praten, glundert Edwin: “Ik wil een toonaangevend iemand worden in de wijnhandel, één van de zes Magisters worden in Nederland en misschien wel vinoloog van het jaar.”

Website: vinovelzky.nl

VINO VELZKY