Yvonne Hofland

Het leven is om te leven

We zitten aan een grote houten tafel met daarop kaarsen, thee, bloemen en andere gezellige frutsels. Ik heb het idee alsof we in de studio van Koffietijd zitten, maar dan is dit interview niet geregisseerd en wordt het verhaal verteld terwijl de klanten vrolijk door winkelen.

De van origine Haarlemse belandde door haar familie in Almere. Yvonne: “Ik ging vroeger altijd met de kinderen bij mijn zus op bezoek in Almere en telkens kreeg ik een vakantiegevoel. Die nieuwe wijken, parken, leuke winkels, speeltuinen, ik vond het er erg toegankelijk.” Al snel vestigde Yvonne zich ook in Almere met haar man en haar twee kinderen.

De zoektocht

Toen de kinderen naar school gingen, begon voor Yvonne haar zoektocht. Ze volgde opleidingen, veel opleidingen: van nagelstyliste tot permanente make-up, van piercings zetten tot homeopathie, van modevakschool tot Sociaal Pedagogisch Werk niveau vier. “Ik wil leren, zoveel mogelijk leren. Ik ben vroeger maar kort naar de huishoudschool gegaan en vanaf mijn vijftiende stond ik al in de supermarkt. Op dat moment vond ik het OK, maar zodra ik een gezin had mistte er wat. Het voelde niet voldaan. Het leven is bedoeld om te leven, niet om achter de geraniums te zitten.” Dat laatste heeft Yvonne allerminst gedaan.

Van alles wat

Het begon met een eigen nagel- en tatoeage studio aan huis. Yvonne was de eerste vrouw in Almere die tatoeages plaatste. Het was een groot succes, alleen bleken de nagelproducten te hardnekkig te zijn voor Yvonne’s huid. Allergie zorgde ervoor dat de studio moest sluiten. Yvonne ging verder met Reiki, Tai Chi en klassieke homeopathie. Hieruit volgde een eigen praktijk in de natuurgeneeskunde. “In het begin vroeg ik geen geld aan de klanten. Ze mochten zelf bedenken wat ze mij in ruil konden geven. Vaak kreeg ik een boekenbon of ik mocht een keer naar de sauna. Ik wil pas geld vragen als ik volleerd was. Naast het runnen van haar eigen bedrijf, studeerde Yvonne in de avonden, verzorgde ze de kinderen en werkte ze nog een dag in de week bij een drogisterij. “Dat zorgde voor een vast zakcentje.”

Dit was wat ik wilde

Een doodgewone shop dag in Haarlem met haar moeder en dochter veranderde alles. Ze stapten daar een winkel binnen die tweedehands kleding en meubels verkocht. Toen ze vervolgens op de bus stonden te wachten was het ondernemingsplan al in de maak. Dit was wat ze wilde. In zo’n soort winkel zou al haar kennis en kunde samen komen. “In de winkel kom ik in contact met mensen, ze vertellen hun verhaal en ik help hen waar ik kan. En dat is niet alleen met het uitzoeken van leuke tweedehands kleding en meubels. Mensen vertellen hun hele levensverhaal aan mij.”

Lenen bij familie of vrienden?

Voor de start van de winkel aan de Diagonaal in Almere was financiering nodig. “Eerst dacht ik aan goede vrienden. Ik wist dat het daar mogelijk zou zijn om te lenen, maar dat wilde ik uiteindelijk toch niet. Je hoort zo vaak dat het mis gaat en dan heb je voor altijd ruzie. Daarom ben ik naar mijn huisbank gegaan, de Rabobank. Aangezien zij geen bedrijven financieren zoals deze, verwezen zij mij al snel door naar Qredits. Met de bedrijfsadviseur Mirjam had ik meteen een goede klik. Ze kwam bij mij thuis. Ze beoordeelde niet alleen het plan, maar gaf ook advies over bepaalde zaken. Laatst nog heeft zij mij tips gegevens over een goede boekhouder in de buurt.”

Focus op marketing

Begin december 2014 is Noella’s Loods open gegaan. De eerste maanden liep het goed. “Er zat echt een stijgende lijn in, maar nu in de zomer is het lastiger.” Hoewel er gedurende het interview meerdere klanten in de winkel zijn, geeft Yvonne aan dat dit stuk van de Diagonaal nog bekendheid moet krijgen bij het winkelend publiek. “Marketing is erg belangrijk en daar wil ik vanaf nu veel aandacht aan besteden. Met drie vrijwilligers in de winkel hoop ik meer tijd te krijgen hiervoor. Ook ga ik mijn coach van Qredits hiervoor inschakelen.”

Yvonne is gelukkig zegt ze. Ondanks het harde werken en de stress die het soms met zich meebrengt, straalt ze in haar eigen winkel. Haar droom? Meerdere winkels zoals deze openen en mensen gelukkig maken.

Yvonne Hofland