
Kleinbedrijf presteert beter, toch overweegt 31% van ondernemers te stoppen. Waarom? Lees het in de KB Index.
Digitale risico's sterk onderschat door ondernemers
Ondernemers in het kleinbedrijf nemen weinig maatregelen om digitale risico's voor hun bedrijf te beperken. Hoewel meer dan de helft zich wel degelijk bewust is van de risico's, investeert slechts een kleine groep ondernemers in digitale vernieuwing en beveiliging. En dat terwijl veel ondernemers nu al worden geconfronteerd met cybercrime, zoals valse facturen en digitale bedreigingen. Dit blijkt uit de cijfers van de zestiende Kleinbedrijf Index (KB Index), een onderzoek van Qredits, ONL en de Hogeschool van Utrecht onder meer dan 1.100 ondernemers in het kleinbedrijf. Woensdag 2 april overhandigden Roy Spit (Qredits), Erik Ziengs (ONL) en Lex van Teeffelen (HU Utrecht) de KB Index aan Minister Beljaarts.
Hoewel 53% van de ondernemers aangeeft zich bewust te zijn van digitale risico’s, denkt slechts 5% een grote kans te hebben om slachtoffer te worden van cybercrime. Dat terwijl 22% nu al wordt geconfronteerd met valse digitale facturen, 14% met valse digitale orders, 11% met ongewenste uitval van ICT-systemen en 8% met digitale bedreigingen en intimidatie. Maar bij veel ondernemers leidt niet tot het nemen van maatregelen. Er worden bijvoorbeeld nauwelijks back-up tests uitgevoerd en er wordt beperkt met beveiligde VPN-verbindingen gewerkt.
Beter gaat het met het gebruik van wachtwoordmanagers, het maken van dagelijkse back-ups en multi-factor authenticatie.
Er wordt beperkt geïnvesteerd in digitale vernieuwingen of beveiliging. Meer dan 80% besteedt daar minder dan 2500 euro per jaar aan. Vooralsnog is het percentage ondernemers dat met zware ICT-incidenten te maken krijgt beperkt:
Toch kan de schade die dat met zich meebrengt groot zijn.
Ook heeft de KB Index het economisch beeld in het kleinbedrijf weer onderzocht. Deze is gematigd positief. Het ondernemersvertrouwen in de zakelijke dienstverlening, de technische beroepsbeoefenaren en in de zorg/verzorging, bij starters, ondernemers met personeel en migrant ondernemers is met ca. +20 hoog. Vooral de detailhandel en nog sterker de horeca blijven echter uiterst kwetsbaar.
De omzetten in 2024 blijven op een hoger niveau dan in de voorgaande jaren, maar de nettomarges stijgen niet mee. Meer dan 85% van de ondernemingen groeit of herstelt van eerdere tegenvallers.
Vooral zij hebben behoefte aan financiering, die met 34% onverminderd hoog blijft. De ingezette positieve ontwikkeling in 2024 bij ondernemers met personeel zet door, maar de algehele investeringsverwachting wil maar niet positief worden. De armoede index -21% van de ondernemers die zich onder bijstandsniveau uitbetalen - staat op het laagste niveau in vier jaar.
Goede en toegankelijke advisering en ondersteuning bij digitale veiligheid zijn prijzig voor kleine ondernemers. Daarom adviseren wij om drempels te verlagen door vouchers voor advies omtrent digitalisering in te zetten die door de (gemeentelijke) overheid direct aan specialisten worden vergoed. Voor 2025 is het verstandig de subsidie van 1 miljoen euro vanuit het Digital Trust Center weer beschikbaar te stellen. Er zijn op dit platform ook veel laagdrempelige tips en tricks beschikbaar om de digitale veiligheid te vergroten.
Ten tweede wijzen we op een lopend project, waarin de Hogeschool Utrecht en Saxion Hogeschool met verzekeraars, beroeps- en werkgeversorganisaties en adviespartijen een eenvoudige methode ontwikkelen om cyberweerbaarheid te vergroten. Dit wordt getest bij 24 mkb- bedrijven. Mogelijk wordt deze methode dit jaar beschikbaar gesteld, ook via het Digital Trust Center.