Het verhaal van Salih Cansiz: Statushouder en ondernemer
Door politieke onrust is Salih naar Nederland gekomen. Hier is hij bezig met het starten van zijn eigen bedrijf.
Een ratjetoe van keukens in Leimuiden
Smaken vanuit de hele wereld vind je gewoon in Leimuiden, bij Prik & Proost. Het restaurant dat Mark van Veen sinds december 2022 samen met zijn vrouw runt. Na de overname volgden drie maanden van verbouwen, waarna de deuren opengingen voor lunch, diner, feesten en partijen. Qredits gaf ze het laatste zetje om te starten. "We komen allebei uit de horeca en hebben elkaar daar ook ontmoet,” vertelt Mark. "Ik heb in binnen- en buitenland gewerkt, en in 2015 ontmoette ik mijn vrouw in Woerden, waar zij bedrijfsleidster was. Nu hebben we een eigen zaak en twee kinderen.”
Mark zijn passie voor reizen zie je duidelijk terug in de menukaart van Prik & Proost. "Het is een ratjetoe van keukens," lacht hij. "Van Midden- en Zuid-Amerika tot het Midden-Oosten en Zuid-Europa. Ik hou van alles, zolang het maar goed bereid is." Tijdens zijn reizen proefde Mark altijd de lokale gerechten. Zo ontdekte hij nieuwe smaken en technieken. "Overal waar ik kwam, was ik op zoek naar authentieke gerechten. Die culinaire inspiratie neem ik nu mee terug naar Leimuiden." Toch houdt hij rekening met zijn gasten:
"Ik probeer ze mee te nemen in die internationale keuken, maar ik luister ook goed naar de feedback. Ik pas de gerechten waar nodig aan."
"Ik begon mijn carrière als kok in een klein café in Leimuiden, maar naar het buitenland verhuizen, dat leek me altijd al wat. Na vier jaar gooide ik het roer om en vertrok ik naar Curaçao. Daar heb ik een jaar gewerkt. Daarna reisde ik heen en weer tussen Nederland en het buitenland, altijd in de keuken."
In 2018 besloot Mark dat het tijd was om voor zichzelf te beginnen. "Ik stond toen veel op festivals en deed cateringen," vertelt hij. Maar op een dag besloot hij dat het anders moest. "Ik kwam thuis en zei tegen mijn vrouw: we gaan het anders doen, we gaan samen verder. We hebben genoeg ervaring, wij kunnen dit." Vastberaden stuurde hij een mail naar de voormalige eigenaren van het pand waar Prik & Proost nu zit. "Ze stonden open voor een overname, en ik wist dat het goed zou komen. Het enige wat nog geregeld moest worden, was de financiering."
Net als Mark voor jezelf beginnen?
"Gelukkig hielp mijn oom, die financieel goed onderlegd is, me met het opstellen van een financieel plan," zegt Mark. "We maakten drie scenario's: best case, realistic case en worst case. In alle scenario's bleek het haalbaar, dus gingen we op zoek naar financiering." Hoewel de banken al snel afhaakten, gaf Qredits ons het vertrouwen. "Met een MKB Krediet van Qredits konden we het restaurant opstarten," vertelt Mark. "Lennaert van Zeijst, onze bedrijfsadviseur, geloofde meteen in ons plan. Zijn enthousiasme was precies wat we nodig hadden om door te zetten."
Ook met een sterk plan starten? Download dan hier het ondernemingsplan voorbeeld.
De samenwerking tussen Mark en zijn vrouw vormt de kern van het succes van Prik & Proost. "Mijn vrouw staat op de vloer, en ik sta in de keuken. We hebben allebei veel ervaring, maar op verschillende vlakken. Dat maakt ons een sterk team," vertelt Mark. Toch benadrukt hij dat het niet alleen om hen draait. "Ons personeel is fantastisch. We kijken niet naar ervaring, maar naar de persoon. Het gevoel moet kloppen en iemand moet binnen het team passen." Mark is trots op de sfeer die ze samen hebben gecreëerd. "Onze gasten zeggen het vaak: de service is goed en het team is altijd vrolijk. Je team is de motor van je bedrijf. Als iedereen met een positieve instelling werkt, motiveert dat de rest."
Heb je een financiering nodig voor de start van je bedrijf of een grote investering? Met een MKB Krediet leen je tot € 250.000.
“Laat je goed adviseren, maar blijf trouw aan je eigen plan. Laat je niet van de wijs brengen door ideeën van anderen. Feedback is belangrijk, maar uiteindelijk ben jij degene die het moet uitvoeren, en je kunt niet iedereen tevreden houden.”
Mark van Veen - Prik & Proost