Man in witte blouse lacht naar de camera met wazige achtergrond Arrow

Ondernemersverhaal: Mogos Zewengil - statushouder én aankomend ondernemer

 “Zoek niet naar een makkelijk plan, maar onderzoek en leer!” 

Jacqueline Sibon
Geschreven door
Jacqueline Sibon
Event- en projectmanager
Toegevoegd op
03-07-2024
Gemiddelde leestijd
7 minuten
Geplaatst onder
Startende ondernemers
Ondernemersverhalen
Kennis & Inspiratie

Nieuwe kansen door de Ondernemersschool voor statushouders

Dit is het verhaal van Mogos Zewengil (45). Gevlucht uit Eritrea, zonder vrouw en kind. Mogos wacht nog op toestemming van de IND om in Nederland te blijven en wil daarna graag een eigen bedrijf starten. Via Bureau de Werkvloer en de gemeente Deventer kon Mogos deelnemen aan de Ondernemersschool voor Statushouders. Daar is hij erg dankbaar voor, want zijn grote droom is om ondernemer te worden. Hoe Mogos zijn weg naar een echte ondernemer vervolgt, lees je hier! 

Dankbaar voor Nederland

“Ik ben geboren in Eritrea, een autoritaire éénpartijstaat, en groeide op met mijn vader en broer”, vertelt Mogos. “Mijn moeder hebben we helaas al vroeg verloren. Omdat ik koken altijd erg leuk vond, nam ik deze taak op mij, om zo voor het gezin te zorgen.” Toen Mogos achttien werd ging hij zijn dienstplicht vervullen. Mogos vertelt er liever niet veel over. Het was niet veilig in het land en uiteindelijk vluchtte hij naar Zuid-Soedan en later naar Griekenland. Zonder zijn vrouw en dochter. Eind 2021 kwam Mogos naar Nederland en daar is hij nog altijd dankbaar voor. Hij werd met succes geopereerd aan oude oorlogsblessures, waardoor hij nu minder pijn heeft en beter kan slapen. “Nederland heeft eigenlijk mijn leven gered’”, zegt hij. Zijn vrouw en dochter heeft hij al 10 jaar niet gezien, maar spreekt ze elke week via de telefoon.

Iedereen aan boord

Twee jaar geleden arriveerde Mogos in Deventer. Hij woonde op een noodopvangboot. Inmiddels zit hij tijdelijk in een hotel en volgt hij een voor-inburgeringsprogramma bij Bureau de Werkvloer genaamd ‘Iedereen aan Boord’. Hier kookt hij twee dagen per week voor de mensen bij Iedereen aan Boord. Mogos: “Ik kon niet slapen op de opvangboot. ‘s Avonds liep ik door de stad en ging ik bij restaurants en cafés naar binnen om mijzelf voor te stellen en te vragen of ze werk voor mij hadden. Ik werk nu als afwasser bij Eetcafé de Sjampetter in Deventer en mag sinds kort meelopen in de keuken. Het plan is dat ik straks fulltime als kok in de keuken mag werken.” Mogos is erg blij met de sfeer en de collega’s op zijn werk. 

Hij vertelt dat hij ‘er weer bij hoort’ en dat zijn collega's veel belangstelling hebben.

Arrow

Qredits Ondernemersschool voor Statushouders

Bij een frisdrankenfabrikant in Zuid-Soedan, waar Mogos vier jaar werkte, leerde hij veel over ondernemerschap, zoals marketing, sales en inkoop. “Dit wil ik ook”, dacht Mogos. “Een bedrijf voor mezelf, zodat ik onafhankelijk ben en mijn eigen inkomen heb. Ik had wat geld gespaard en heb daarna een grote truck gekocht voor mijn nieuwe bedrijf in Zuid-Soedan. Maar ik had helemaal geen goed plan en de situatie daar was slecht en toen ben ik alles kwijtgeraakt.”

Mijn nieuwe idee

In Deventer kon Mogos via het programma ‘Iedereen aan Boord’, de Qredits Ondernemersschool voor Statushouders volgen. Mogos: “Ik heb veel geleerd tijdens de Ondernemersschool én van mijn coach. Bijvoorbeeld om naar alle kosten te kijken en alles uit te werken. Mijn originele plan was om een restaurant te beginnen, maar door gesprekken met mijn coach en de marktsituatie veranderde dat plan." Op de vraag wat hij wil gaan doen, zegt hij met een grote glimlach: “Kwalitatieve, verse rode chilipeper (Berbere) maken en verkopen.” Berbere is een speciale kruidenmix die in allerlei gerechten wordt verwerkt in Eritrea, Somalië, Ethiopië en het Midden-Oosten.

Plan van aanpak

Eén onderdeel van de Ondernemersschool is marktonderzoek. Hierdoor weet Mogos nu dat er momenteel geen aanbod is voor vers geproduceerde Berbere (rode chilipeper) in Nederland. Ook weet hij nu dat het importeren van deze kruidenmix erg duur is én dat er meer dan 100.000 mensen uit Eritrea, Ethiopië, Somalië en het Midden-Oosten in Nederland wonen. Zijn plan van aanpak? “Ik wil me eerst richten op de restaurants, winkels en supermarkten”, zegt Mogos. “Vervolgens wil ik een groothandel vinden waaraan ik het aan kan verkopen. En ik hoop ooit een kleine winkel te starten”. De naam van zijn kruidenmerk weet Mogos al: Kruiden vanNaomi, vernoemd naar zijn dochter.

Investeringsbegroting voor een goede start

Tijdens de lessen van de Ondernemersschool wordt er veel aandacht besteed aan het financieel plan van de ondernemer. Welke middelen heb je nodig om te kunnen starten? Hoe ga je die middelen financieren? En hoe ga je dit terugverdienen? Voor Mogos betekent dit onder andere een locatie vinden in Deventer en een maal- en droogmachine en verse rode chilipepers, liefst vanuit Europa.  

Mogos: “Maar voor nu is het plan om Berbere-samples te maken en te introduceren bij restaurants en bekende chefs in Nederland. En daarna kan ik stap-voor-stap mijn bedrijf opbouwen. Ik ben blij met de hulp van mijn coaches, die mij goed hebben geadviseerd in dit proces.” 

Arrow

”Mijn plan is ook een paar keer veranderd”

We vroegen Mogos: “Welke tip zou je andere statushouders meegeven die ondernemer willen worden?”  

Keep an open mind”, zegt Mogos direct. “Blijf open staan voor (nieuwe) dingen. Mijn plan is ook een paar keer veranderd. Doe marktonderzoek, kijk wat er al is. Wat is het verdienmodel?” “Er bestaat geen nieuw idee”, zegt Mogos, “maar jij kan jouw idee creëren met de juiste marketing en door het stap voor stap te plannen. Zoek niet naar een makkelijk plan, maar onderzoek, leer en ga aan de slag!”  

Start je bedrijf in Nederland

In Nederland woont een grote groep statushouders met ondernemersskills, zoals Mogos, die staan te popelen om hun bedrijf in Nederland te starten. Maar in Nederland gaat dat anders dan in het land van herkomst. Denk alleen al aan andere wet- en regelgeving. 

Bij Qredits vinden we dat ondernemerschap toegankelijk moet zijn voor iedereen in Nederland. Dus ook voor ondernemende statushouders. Daarom zijn we begin 2023 de Ondernemersschool voor statushouders gestart. Met de Ondernemersschool voor statushouders biedt Qredits, in samenwerking met de KVK en Vluchtelingenwerk Nederland, de helpende hand om statushouders wegwijs te maken in het Nederlandse ondernemersklimaat. 

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Council of Europe Development Bank (CEB) en gefinancierd door de Europese Unie. 

Arrow

Doe ook mee met de Ondernemersschool

De Ondernemersschool voor statushouders duurt 3 maanden. En bestaat uit 15 bijeenkomsten, waarvan 13 lessen van 3 uur. Elke deelnemer krijgt een individuele coach waarmee zij het hele programma samenwerken. De lessen worden gegeven door een vaste hoofdtrainer. Maar er zijn ook gasttrainers voor specifieke onderwerpen, zoals marketing of financiën. Aan het eind is er een presenteerevent, waarin de deelnemers hun bedrijfsplan presenteren aan hun medekandidaten, trainer en coaches. De Ondernemersschool voor statushouders is een succes! We zijn al in 10 gemeentes gestart en dit jaar volgen er nog 8. 

Wil jij ook meedoen met de Ondernemersschool voor Statushouders?