
Hoe Remco met behulp van Qredits investeerde in een volledig zelfvoorzienend bedrijf.
Van student naar restauranteigenaar
Voor een goed stuk vlees én een huiselijke sfeer ga je naar The Meatclub in Rotterdam. Nikki van Boddegom (27) nam twee jaar geleden, met hulp van Qredits, het restaurant over. "Gasten zeggen vaak: ‘Het voelt hier alsof je iemands woonkamer binnenstapt.’ Dat vind ik het grootste compliment.” The Meatclub, gevestigd in het Scheepvaartkwartier van Rotterdam, staat niet voor niets op nummer twee op TripAdvisor. “Mensen komen speciaal naar Rotterdam om hier te eten.” Benieuwd hoe Nikki eigenaresse werd van The Meatclub?
Zes jaar geleden begon Nikki als medewerker bij The Meatclub. “Ik was toen echt zo’n typische student.” vertelt ze. “Uitgaan was tien keer belangrijker dan werken. Op één van mijn eerste werkdagen zei ik zelfs tegen de eigenaar: ‘Sorry, maar dit is niks voor mij.’ Ik wil in het weekend vrij zijn. Nu denk ik: hoe irritant moet dat geweest zijn, haha!”
Toch bleef ze hangen. Na haar studie communicatie kon ze geen passende baan vinden. Ze vroeg of ze fulltime mocht werken en dat pakte goed uit. "Op een gegeven moment zeiden de eigenaren steeds vaker: ‘Is het niet wat voor jou? Het restaurant overnemen?’" Tot het ineens serieus werd.
“Op mijn verjaardag kreeg ik een envelop met die vraag. Toen werd het écht."
“Als iemand me had verteld dat ik op mijn 25e een eigen restaurant zou hebben, zou ik dat niet geloven.” zegt Nikki. “Dat zag ik pas gebeuren over tien jaar, als ik ‘alles voor elkaar’ zou hebben. Maar dit kwam op mijn pad en dat is natuurlijk harstikke gaaf. Soms kijk ik rond en denk: ‘Wow, dit is gewoon míjn restaurant!”
Waarom de vorige eigenaren Nikki kozen als opvolger? “Ik ken veel vaste gasten al jaren en zie het als bijpraten als ze weer langskomen. Dat is ook de kracht van ons restaurant. Daarnaast heb ik altijd een sterk verantwoordelijkheidsgevoel gehad, of ik nou in loondienst werkte of nu als eigenaresse. Ik wil dat alles goed loopt, dat het personeel blij is en dat gasten een fijne avond hebben."
The Meatclub
Voor Nikki werkt ondernemen beter dan werken voor een baas. “Niet omdat ik slecht tegen gezag kan, maar ik zie altijd dingen die beter kunnen. Die drang om continu te verbeteren, die houd ik altijd. Stress? Dat is voor mij juist een lekkere adrenalinekick die me scherp houdt. Ik ben altijd aan het nadenken over nieuwe ideeën en dat geeft me energie."
Toch was het niet altijd makkelijk. “Het lastigste was de overgang van medewerker naar eigenaresse. Dat was echt wennen, voor iedereen. De ene week ga je nog samen uit, de volgende week ben je ineens de baas. Dat is een rare switch. Je moet mensen ineens aanspreken als iets niet goed gaat."
"Die verandering in rol vond ik enorm uitdagend, maar ik heb er ook veel van geleerd."
“Een zaak overnemen op je 25e zonder geld? Dat lukt niet zomaar. Via onze horecamakelaar kwamen we bij Qredits. Zij zagen potentie en dachten echt met ons mee. Sylvia van den Heerik, onze bedrijfsadviseur, hielp ons door de aanvraag heen en op 5 januari 2023 was het officieel. Zonder die begeleiding was het nooit gelukt.”
Tijdens de overname werd Nikki goed ondersteund. “Bij een overname word je vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Maar bij Qredits hadden we één vast aanspreekpunt. Sylvia kende ons verhaal en ik kon altijd bij haar terecht met vragen. Dat was echt heel fijn, zeker omdat ik jong was en nog nooit zoiets had gedaan. Extra leuk is dat Sylvia zelfs eens is komen eten!”
Heb je een financiering nodig voor de start van je bedrijf of een overname? Met een MKB krediet leen je tot €250.000.