De zorgboerderij van Michelle is dé plek voor een zinvolle dagbesteding in een groene omgeving.
Ondernemersverhaal: Fiona Ekeler – Desembakkerij BroodLetter
Het lekkerste desembrood vind je in Almere
Pure ingrediënten en passie
Dát is het recept van Fiona Ekeler, van BroodLetter. Ze combineert ambacht, passie en visie om haar buurtbakkerij te laten groeien. Met hulp van Qredits maakte ze van haar bakkerij aan huis een populaire buurtbakker op locatie. Haar geheim? Ze kiest kwaliteit boven snelheid. “Wij zijn net als ons brood slow food én slow growers. Alles om gezond te blijven, in ieder opzicht.” Benieuwd hoe Fiona, samen met haar gezin en personeel die kwaliteit weet te behouden?
‘Ondernemen zit in mijn bloed’
“Ik ben een échte ondernemer,” vertelt Fiona. “In loondienst ben ik nooit helemaal op mijn plek geweest. Ik zie altijd mogelijkheden en vind ondernemen gewoon ontzettend leuk.” Samen met haar man, die uit de journalistiek komt, startte Fiona haar eerste bedrijf: een uitgeverij. Zelf werkte ze als artdirector en kon ze haar creativiteit perfect kwijt in magazines maken en evenementen organiseren. “Ik vond alles leuk en stortte me volledig op ons werk.” Maar dat enthousiasme had ook een keerzijde. Ze hield alle ballen hoog, combineerde haar werk met het moederschap en stond continu ‘aan’. Tot het niet meer ging en ze een burn-out kreeg. “Dat was echt een wake-up call. Ik realiseerde me dat ik veel te veel deed en dat ik dingen anders moest aanpakken.”
Ze besloot haar levensstijl te veranderen en op zoek te gaan naar wat echt bij haar past. “Ik begon met opleidingen over voeding, zoals natuurvoedingsdeskundige en vegetarisch koken. Dat deed ik vooral voor mijzelf. Toen ontdekte ik hoe leuk ik het vond om taarten te maken. Via een cursus bij de Bakery Institute in Zaandam belandde ik in de wereld van brood.” En dat bleek helemaal haar ding. Fiona ontdekte dat brood met pure ingrediënten niet alleen beter smaakt, maar ook beter verteerbaar is.
“Ik dacht: dit is zó goed, dit brood moet ook in Almere te koop zijn.”
Na haar opleiding Boulangerie begon Fiona thuis te bakken. “Ik kocht een Rofco-oven en begon gewoon. Eerst voor mijn gezin, maar al snel voor de hele buurt.” De microbakkerij vanuit haar bijkeuken groeide razendsnel. “Op een gegeven moment was de hele buurt voorzien van brood en klanten bleven maar komen.” Fiona breidde uit met meerdere ovens en zelfs afhaalpunten, maar merkte al snel dat mensen juist haar persoonlijke aanpak waardeerden en het brood liever bij haar zelf kochten.
Tijdens de coronaperiode explodeerde de vraag: “Ik had drie ovens in gebruik en mijn man en kinderen hielpen mee. Maar het werd te veel; ik wilde mijn huis terug.” Dat was het moment om de stap te zetten naar een eigen ruimte. Samen met haar man, Jeroen, vond ze de perfecte locatie: midden in een woonwijk in Almere-Buiten, tussen de kerk, de kapper en twee basisscholen. “Onze klanten gingen met ons mee, maar er moest veel gebeuren om de ruimte geschikt te maken. Zoals een nieuwe vloer, meubels zoals een toonbank en een nieuwe, veel grotere oven.”
Investeren in groei
Voor Fiona en Jeroen was geld lenen een lastige stap. “Ik ben er nooit van geweest. Maarik heb geleerd dat je moet investeren als je wilt groeien. Het is belangrijk om een aantal dingen goed op orde te hebben. Dat betaalt zich uiteindelijk terug.” Toen het bij de bank niet lukte, kwam ze bij Qredits terecht.
“Bij Qredits konden we open kaart spelen. Dankzij het eerlijke advies van onze bedrijfsadviseur Mirjam van Duijn wisten we precies wat haalbaar was. Het gaat bij Qredits om verstandig groeien. Dat past echt bij ons. Net als ons brood zijn wij slow food én slow growers,” lacht ze. “Dat is belangrijk om gezond te blijven.” Met een Microkrediet investeerden ze in een nieuwe oven, krachtstroom en goede apparatuur. Alles wat nodig was voor een stevige start in het nieuwe pand.
Wil jij ook een Microkrediet om te investeren in jouw onderneming?
Ondernemerstip
“Mensen zeggen vaak: ‘Ik wil ook zoiets, een eigen bedrijf beginnen vanuit je passie.’ Maar ondernemen is meer dan alleen passie; je moet ook kunnen incasseren. Het is zoet en zuur. Er gaat altijd iets mis, maar je moet blijven denken in mogelijkheden en je financiën goed op orde hebben. Mijn advies? Begin klein en maak een plan."
"Heb je die ondernemersdrang? Doe het dan ook, ondanks de beren op de weg!”
Fiona’s espressobar: KoffieZetter
Naast de bakkerij heeft Fiona met haar echtgenoot, zoons en personeel, inmiddels een tweede vestiging geopend: KoffieZetter. Een espressobar waar je hun brood kunt kopen, een belegd broodje kunt eten of genieten van vers gebak en koekjes. “Voor deze stap hadden we geen financiering nodig, maar ik belde Mirjam toch."
"Ze gaf fijne tips en dacht echt met ons mee als sparringpartner. Dat is typisch Qredits.”
Wil je ook in gesprek voor advies of even te sparren?