Microkrediet is een zakelijke lening voor ondernemers tot maximaal € 50.000. Je kan het gebruiken voor het overnemen van een bedrijf, het kopen van machines, een bedrijfsbus, of voor werkkapitaal.
Bedrijfsovername financieren
Een bedrijf overnemen, Qredits helpt je op weg
Een bedrijf overnemen
Je wil een bestaand bedrijf overnemen. Een bedrijf dat je interessant vindt, waar je zelf een tijd hebt gewerkt. Of dat een type product heeft dat je erbij wilt doen.
Een mooie stap, maar ook een spannende. Want er komt veel bij kijken! Qredits helpt je op weg met krediet, coaching en hulp bij de financiering bij bedrijfsovername.
Ondernemen begint bij Qredits!
- Voordelen van een bedrijfsovername
- Tips bij een bedrijfsovername
- Financieringsmogelijkheden bedrijfsovername
Hoe financier je een bedrijfsovername?
Hoe financier ik een bedrijfsovername?
Om een bedrijfsovername te financieren, heb je verschillende opties:
- Eigen geld: Gebruik je eigen inbreng. Dit geeft je meer flexibiliteit en minder schulden.
- Lening bij de bank: Een traditionele optie met relatief lage rente en voorspelbare betalingen. De nadelen kunnen zijn strenge kredietvoorwaarden en verplichte zekerheden.
- Achtergestelde lening: De verkoper of anderen lenen je geld, terug te betalen na andere schulden. Dit biedt flexibiliteit, maar kan een hogere rente hebben.
- Durfkapitaal: Investeerders geven kapitaal in ruil voor aandelen, ideaal voor grotere overnames.
- Leasing: Financier bedrijfsmiddelen zonder grote uitgaven, maar mogelijk met hogere kosten op lange termijn.
- Vendor financiering: De verkoper biedt een lening aan met vaak soepelere voorwaarden.
- Crowdfunding: Verzamelen van kapitaal via kleine bedragen van veel mensen.
Waar moet je op letten bij het overnemen van een bedrijf?
Een bedrijfsovername financieren vraagt om een goede voorbereiding.
- Laat je adviseren door een onafhankelijke financieel adviseur. Dit is iemand die niet betrokken is bij de verkopende partij. En geen financieel belang heeft bij het advies dat hij of zij aan je geeft.
- Kijk goed naar hoe hecht bestaande klanten zijn met de oude baas. Blijven deze klanten straks ook echt bij jou komen of verlies je ze?
- Bespreek de rol van de oud-eigenaar. Blijft die financieel betrokken, houdt hij/zij een rol? Dit van tevoren goed afstemmen voorkomt onenigheid na de overname.
- Als er sprake is van een huurcontract. Bekijk het contract, looptijd en voorwaarden. Dit neem je namelijk ook over.
- Neem de tijd. Een bedrijfsovername kost tijd. Zo is het belangrijk dat je alle aspecten van een bedrijf goed onderzoekt. En er komen veel emoties bij een overname, zeker in het mkb.
FAQ: Veelgestelde vragen over financiering overname bedrijf
Is het verplicht om een notaris of jurist te betrekken bij een bedrijfsovername?
Nee, het is niet verplicht, maar absoluut aanbevolen. Een notaris of jurist kan je helpen bij het waarderen van het bedrijf, onderhandelen en ervoor zorgen dat juridisch alles klopt. Dit voorkomt problemen en zorgt ervoor dat je een eerlijke deal krijgt.
Bij het financieren van een bedrijfsovername is het slim om een deskundige begeleiding te hebben. Zo maak je een goede keuze en beperk je risico’s.
Hoeveel kan je lenen voor een bedrijfsovername?
Hoeveel geld je kan lenen voor een bedrijfsovername hangt af van je kredietwaardigheid, de financiële situatie van het bedrijf dat je wil overnemen, en je eigen ervaring als ondernemer. Bij Qredits kijken we naar deze factoren om de beste keuze te maken om geld te lenen voor bedrijfsovername.
Er zijn ook speciale regelingen zoals de BMKB-regeling die het makkelijker maken om een financiering rond te krijgen.
Welke rol speelt een businessplan bij het verkrijgen van krediet voor een bedrijfsovername?
Een sterk businessplan is je sleutel tot succes bij het verkrijgen van een lening voor bedrijfsovername. Het toont aan hoe je het over te nemen bedrijf succesvol en winstgevend gaat maken. Wat er allemaal in je ondernemingsplan moet staan vind je in dit Template.
Kan je een bedrijf overnemen zonder eigen vermogen?
Ja, je kan een bedrijf overnemen zonder eigen vermogen. Dit kan met een achtergestelde lening van familie, vrienden, kennissen, of de verkoper zelf (vendor financiering). Een andere optie is een earn-out constructie, waarbij je betaalt op basis van toekomstige winsten.
Investeerders of durfkapitaal zijn ook opties, maar dit betekent vaak dat je een deel van de controle over je bedrijf deelt. Qredits helpt je de financiering voor bedrijfsovername te berekenen.
Ondernemen begint bij Qredits
In een coachtraject kan Qredits helpen met het schrijven van je ondernemingsplan. Je kunt een ondernemingsplan of financieel plan maken met templates. Daarnaast helpen we met jouw bedrijfsovername in de vorm van financiering. Bijvoorbeeld met Microkrediet of MKB krediet.
We denken altijd mee in het belang van jouw bedrijf.
Wij helpen je op weg
Kom je er niet uit of heb je vragen? Wij helpen je! Ook voor advies over welke lening, training of coaching het beste past bij jouw situatie. Chat met ons of neem contact met ons op.