‘Ondernemers moeten juist nu de grens over'

‘Ondernemers moeten juist nu de grens over'

“Het mkb moet juist nu de grens over, want in Nederland zijn de mogelijkheden macro-economisch gezien op dit moment zeer beperkt”, aldus Biesheuvel.

“Ondernemers hoeven niet meteen heel ver weg, ook in Europa zijn kansen. Denk bijvoorbeeld aan Polen of Turkije. Er zijn plekken zat waar je succesvol kunt zijn. Je hoeft echt niet meteen naar Brazilië, al zie ik daar zeker ook goede kansen voor Nederlandse bedrijven.”

“Het onbenut exportpotentieel bedraagt zo’n 46 miljard euro, dus ik zou zeggen: laten we alles op alles zetten om dat binnen te halen. Dat kunnen we heel goed gebruiken.”

Volgens Biesheuvel brengt export tegenwoordig relatief lage kosten met zich mee. “Bedrijven moeten niet te snel denken in beperkingen, zich niet laten afschrikken.”

Grenzen verleggen

Ondernemers kunnen Nederland helpen uit de crisis te komen, vindt Biesheuvel. “Ondernemers zijn in staat grenzen te verleggen, ook nu. We moeten niet klagen en mopperen op de politiek, maar de mouwen opstropen en toch groei creëren.”

Biesheuvel is, naast een hele schare ministers en topondernemers, elke dag aanwezig op de Week van de Ondernemer, die van 8 tot en met 11 april plaatsvindt in de Jaarbeurs in Utrecht. MKB-Nederland is een van de initiatiefnemers van de Week. Internationaal ondernemen is daar een van de drie thema’s, de andere twee zijn financiering en innovatie.

“Het is voor bedrijven op dit moment een grote uitdaging om te overleven”, stelt Biesheuvel. “Ondernemingen komen moeilijk aan financiering; de mogelijkheden voor krediet moeten dringend verruimd worden.”

“We zien op dit moment banken die het moeilijk hebben en die aan allerlei nieuwe eisen moeten voldoen. Dat begrijp ik heel goed, maar ondertussen zijn de alternatieven voor het mkb een stuk minder geworden.”

Alternatieven

Tijdens de Week van de Ondernemer presenteren heel veel alternatieven voor bankfinanciering zich aan de ruim 10.000 bezoekers, zoals microkredietorganisatie Qredits, crowdfunding, private equity, maar ook een partij als Euronext.

“Ik denk dat er onder ondernemers nog wel wat onbekendheid bestaat over de mogelijkheden die er bestaan. Hopelijk wordt hiermee bewustwording gestimuleerd en denken zij niet meer automatisch aan bankfinanciering, maar ook aan bijvoorbeeld leasing en de mkb-obligatie.”

Lees verder op NuZakelijk

‘Ondernemers moeten juist nu de grens over'