Aantal starters in 2012 gedaald

08-01-2013 StartersGedaald

Dit blijkt uit Startersprofiel 2012 van de Kamer van Koophandel (KvK).

Volgens de KvK daalt het aantal starters omdat ondernemers moeite hebben hun financiering rond te krijgen. Het aandeel zzp'ers onder de starters is toegenomen. Reden is dat werklozen zich gemakkelijk kunnen inschrijven als zelfstandige. Ruim 96 procent van de nieuwe ondernemers wordt aangemerkt als zzp'er.

De meeste beginnende ondernemers waren tussen de 25 en 30 jaar, net als in 2011. Wel steeg het aantal starters van 65 jaar en ouder. Volgens de KvK zijn de oudere ondernemers op zoek naar een nieuwe uitdaging na hun pensioen. Eenderde van de nieuwe ondernemingen werd opgezet door een vrouw, iets minder dan in 2011.

20 procent van de starters komt uit het buitenland. Opmerkelijk is de stijging met 12 procent van het aantal starters uit Turkije. Het aantal Marokkaanse starters nam met 6 procent toe.

Buitenlanders beginnen eerder een onderneming dan autochtone Nederlanders, omdat ze vaak steun krijgen van een uitgebreid familienetwerk. Ook zouden Turkse en Marokkaanse starters minder kans maken op de arbeidsmarkt en daardoor eerder voor zichzelf beginnen.

Bron: NOS

Aantal starters in 2012 gedaald