Banken scherpen kredietbeleid mkb aan

Banken scherpen kredietbeleid mkb aan

In de eerste drie maanden van dit jaar heeft de helft van de banken in Nederland zijn kredietvoorwaarden voor het midden- en kleinbedrijf verder aangescherpt.

'Groeibreker'

En het einde is nog niet in zicht, blijkt uit een woensdag gepubliceerde enquête van de Nederlandsche Bank (DNB). Een deel van de banken is van plan ook in het tweede kwartaal de acceptatiecriteria voor kredieten te verzwaren. Daarbij kan het volgens de centrale bank gaan om hogere rentes, een kleinere kredietomvang of zwaardere eisen aan het onderpand. Verder kunnen de eisen aan de vermogenspositie van ­bedrijven worden verhoogd.

‘Ik begrijp dat banken moeten denken aan hun balans. Maar hierdoor wordt wel het mkb van krediet afgesneden’, zei Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland, woensdag tegen BNR Nieuwsradio. ‘De omstandigheden zijn moeilijk, maar er zijn ook nog veel goede bedrijven. Banken moeten wel maatwerk blijven leveren.’ Hij vreest dat de dalende kredietverlening steeds meer als ‘groeibreker’ gaat werken.

Buffers verhogen

De slechte economische vooruitzichten hebben de banken nog voorzichtiger gemaakt dan ze al waren. Daarnaast speelt een rol dat banken hun buffers moeten verhogen en daardoor minder krediet kunnen verlenen.

ING geeft aan voldoende balansruimte te hebben voor kredieten. ‘Er is genoeg geld beschikbaar, maar de vraag is ook afgenomen.’ Dit blijkt tevens uit de DNB-enquête: volgens 83% van de banken is de vraag naar krediet in de eerste drie maanden gedaald. Een derde deel van de banken denkt dat de kredietvraag ook in het tweede kwartaal zal afnemen.

Lees verder op: fd.nl

In de afgelopen 4 jaar heeft Qredits 3.700 kredieten verstrekt aan ondernemers in het MKB. Lees meer over Qredits Microfinanciering.

Banken scherpen kredietbeleid mkb aan