Banken stoppen 30 miljoen in Microkrediet

01-09-2010

De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG), Rabobank, ING, ABN-Amro en minister Maria van der Hoeven (economische zaken) zetten gisteren hun handtekening onder contracten met Qredits, dat de microfinanciering uitvoert. De helft van de 30 miljoen euro is afkomstig van de BNG, waarvoor de overheid grotendeels borgstaat.

Net als veel ontwikkelingslanden kent Nederland sinds begin 2009 microfinanciering, bedoeld voor met name beginnende ondernemers die bij reguliere banken minder makkelijk een lening krijgen, omdat ze niet beschikken over de juiste opleiding of de gevraagde lening te klein is. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die vanuit de bijstand of een andere uitkering een eigen bedrijfje proberen op te zetten, of eenmanszaken die een krediet nodig hebben om te vernieuwen.

Qredits is een stichting, opgericht met steun van de banken, waaraan Economische Zaken indertijd 15 miljoen euro bijdroeg. Behalve leningen tot 35.000 euro verzorgt ze ook begeleiding om de ondernemersvaardigheden van starters te versterken. Inmiddels komen er bij de negen steunpunten een twintigtal aanvragen per dag binnen. Veel aanvragen worden afgewezen omdat een goed ondernemingsplan ontbreekt. De stichting beschikt over een eigen pool met vrijwillige coaches, die zelf ondernemers zijn.

Tot nu toe hielp Qredits zo’n 900 bedrijfjes, variërend van een kleermakerij, sauna tot een zanger-componist, met een krediet van gemiddeld 20.000 euro. De pot voor microkrediet was daarmee vrijwel leeg, ook al worden leningen met marktconforme rente afgelost. Met bemiddeling van de Raad voor de Microfinanciering, waarvan prinses Máxima bestuurslid is, is er nieuwe financiering gevonden. Ook het ministerie van sociale zaken heeft onlangs 2,5 miljoen euro aan Qredits verstrekt. Deze bijdrage is vooral bedoeld als proef om te bekijken of starters vanuit een uitkering op deze manier beter kunnen worden geholpen.

De stichting, die verwacht eind dit jaar zo’n 1300 ondernemers te hebben geholpen, moet uiteindelijk haar eigen broek gaan ophouden, zonder subsidie van de overheid, door te lenen op de markt. Minister Van der Hoeven erkent echter dat dit op dit moment moeilijk is. “Het financiële landschap is sterk veranderd en er wordt kritischer naar dit soort leningen gekeken.” De cliënten van Qredits moeten bovendien hun kredietwaardigheid bewijzen en daarmee het vertrouwen van reguliere financiers winnen.

Volgens een woordvoerder van Economische Zaken komen vervroegde aflossingen van microkredieten bij Qredits steeds meer voor. Succesvolle ondernemers betalen hun leningen versneld af. Ook slagen bedrijfjes erin het hele uitstaande krediet te herfinancieren bij een gewone bank. Het aantal ondernemers met betalingsachterstand bedraagt volgens Qredits ‘slechts’ drie procent van de kredietportefeuille. Van het uitstaande krediet is 0,4 procent niet teruggekomen doordat leners niet aan verplichtingen voldeden.

 

‘Mijn huis was haast een halve bakkerij geworden. Daarom wilde ik uitbreiden’

Nathalie Druyts heeft haar microkrediet bij Qredits inmiddels bijna afgelost. “Zonder deze lening was mijn zaak niet van de grond gekomen”, zegt ze.

De Amserdamse taartstylist, die ‘op maat’ taarten ontwerpt en zelf bakt voor grote en kleine gezelschappen, kan zichzelf prima bedruipen. “Mijn bedrijf loopt heel goed, ik heb er een voltijds baan aan.”

Druyts startte ‘Take the Cake’ in haar eigen huis na een opleiding in de Verenigde Staten. Haar specialisatie zijn ‘crooked’ of ‘topsy turvy’ taarten, waarbij het gebak gestapeld wordt. Haar klandizie groeide en al snel bleek het huis te kleinj. “Het was een halve bakkerij geworden. Ik wilde uitbreiden, ook om cursussen in taartdecoratie te kunnen geven.”

Vorig jaar klopte Druyts aan bij de Rabobank. Die weigerde haar echter een lening van 10.000 euro te geven voor de inrichting van een professionele keuken buitenshuis. “Ze waren heel erg stug.”

Bij stichting Qredits, waarover ze via-via hoorde, lukte het wel. “Ze waren onder de indruk. Ik had alles doordacht en voorbereid. Coaching was niet nodig.” Binnen een paar weken had Druyts het geld binnen, kon ze een pand in de buurt huren en een professionele keuken inrichten. Daar kan ze nu zelfs drie grote bruidstaarten tegelijk bakken.

 

Bron: Trouw 25 augustus 2010, pagina 9 - Wilma van Meteren

Banken stoppen 30 miljoen in Microkrediet