Bedrijven mogelijk in problemen door SEPA

Bedrijven mogelijk in problemen door SEPA

"Als ze geen plan B hebben, lopen ze het risico op liquiditeitsproblemen." Dat zegt Bernard Juffermans, programmamanager SEPA bij De Nederlandsche Bank, tegen NUzakelijk.

Officieel moest vanaf 1 februari al het Europese betalingsverkeer volgens Europese standaarden plaatsvinden (SEPA). De Europese Commissie besloot echter een aanvullende overgangsperiode van zes maanden in te stellen.

Banken voeren sinds vrijdag alleen betalingen uit naar een internationaal rekeningnummer (IBAN) en accepteren incassobestanden enkel als deze worden aangeleverd in het SEPA-formaat.

Bedrijven

Zo’n 165 bedrijven die meer dan duizend transacties per maand uitvoeren, zijn nog niet overgestapt naar SEPA. Vijfendertig van deze ondernemingen voeren meer dan tienduizend transacties uit.

"Deze bedrijven kunnen in moeilijkheden komen. Ze denken dat ze het wel gaan redden, maar het komt vaak voor dat de eerste keer bestanden worden afgewezen, omdat er een fout is gemaakt", vertelt Juffermans.

Ongeveer 1.800 bedrijven die tussen de honderd en duizend transacties per maand uitvoeren, zijn niet overgestapt. "Veel bedrijven winnen nog een maand door eind juli nog te incasseren. Als ze het niet op orde hebben voor het eind van de maand, moeten ze facturen gaan sturen."

Kleine ondernemingen

Het overgrote deel van de twintigduizend bedrijven die nog niet klaar zijn voor SEPA, betreft kleine ondernemingen die minder dan honderd transacties per maand hebben.

Over deze groep maakt Juffermans zich geen zorgen: "Naar verwachting zal een kwart van deze bedrijven stoppen met incasseren en overstappen op het mailen of versturen van een factuur. Anderen kunnen vanwege het geringe aantal eventueel handmatig incasseren."

Lees verder op: NuZakelijk.nl

Bedrijven mogelijk in problemen door SEPA