Blij met Máxima en microkrediet

05-06-2009

De praktijkruimte op de hoek van de Churchilllaan en de Schipbeekstraat ruikt nog naar verf. Terwijl de koffie pruttelt, rent Jiska Kopmeiners (42) door haar nieuwe zaak. De telefoon staat roodgloeiend, de zaken staan er goed voor. Klanten staan in de rij voor een massage. Kopmeiners zou bijna vergeten dat ze over enkele uren prinses Máxima zal ontmoeten tijdens een bijeenkomst over microfinancieringen in IJsselstein.

Dankzij de relatief nieuwe vorm van financiering zag Kopmeiners een lang gekoesterde wens in vervulling gaan: een eigen praktijk voor massage en therapie. “Ik had nooit gedacht dat het haar zou lukken,” zegt goede vriend Mo Vollebregt lachend bij zijn auto. Als zelfstandig ondernemer hielp hij zijn vriendin met het ondernemingsplan en administratieve kant van de zaak. “ Nu rijd ik dus met reclame voor JiskMassage op mijn auto, dat was de afspraak als het wel zou lukken.”

Kopmeiners staat symbool voor een grote groep potentiële ondernemers; een groep die vaak stuit op onbegrip van de banken. Kleine bedragen zijn voor hen vaak duurder dan grote en ook het hebben van een uitkering of registratie bij het BKR leidt meestal tot weigeren van een lening. Bij microfinanciering kan iedereen met een goed bedrijfsplan een lening van maximaal 35.000 euro krijgen. Dit fonds, Qredits, wordt beheerd door een samenwerking van AB N Amro, Fortis, ING, de Rabobank en het ministerie van Economische Zaken. Daarnaast zijn er nog particuliere microfinancieringsorganisaties. Op weg naar IJsselstein vertelt Kopmeiners dat ze als alleenstaande moeder jarenlang verschillende banen heeft gehad. Een burn-out was het gevolg, waardoor ze gedeeltelijk afhankelijk werd van een uitkering. Ze besloot haar oude droom na te jagen, maar stuitte op onwil bij banken. Via de Dienst Werk en Inkomen (DWI) volgde ze daarom een ondernemingstraining, daarna rondde ze een hbo-opleiding massage en bewegingstherapie af en schreef ze een ondernemingsplan.

“Het was een enorme domper dat de DWI het plan afkeurde,” zegt Kopmeiners. Bij toeval stuitte ze op het fenomeen microkrediet. “Ik wilde hoe dan ook mijn eigen zaak en dit bleek een heel goede zet. Het is persoonlijk, er komt iemand bij je thuis. Mijn ondernemingsplan werd nu écht aandachtig gelezen,” zegt Kopmeiners. “ Een voormalig Fortisbankier van Qredits heeft me begeleid en oefende druk uit op het DWI voor de inkomensgarantie. Op de dag dat de optie voor mijn huidige praktijkruimte afliep kregen we alles rond.”

“Als je ergens voor wilt gaan, moet je er gewoon je tanden in zetten,” zegt Kopmeiners in IJsselstein. Het motto past bij alle aanwezige ondernemers in het theater waar Máxima en staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken even later zullen speechen. Stuk voor stuk stuitten ze op onwil bij banken, waar ze bovendien de persoonlijke begeleiding misten. Kopmeiners: “Je krijgt een persoonlijke coach, die je op zakelijk vlak begeleidt. Dat is heel fijn, zeker als je, zoals ik, alleen goed met je handen kan werken.”

Prinses Máxima draagt dezelfde boodschap uit tijdens haar toespraak: “Als we zo doorgaan, overtreffen we onze eigen plannen. We dachten dit jaar vijfhonderd ondernemers aan coaching en krediet te kunnen helpen. In vier maanden dat we nu bezig zijn hebben al 175 ondernemers een krediet ontvangen, variërend van vijfhonderd tot 35.000 euro. Elfhonderdvijftig mensen hebben een aanvraag ingediend.” Kopmeiners drukt Máxima even later een flyer van JiskMassage in de hand en wijst op de website. De prinses lacht: “Dat is de juiste commerciële instelling.”

Blij met Máxima en microkrediet