Zo gaat het met....onderneemster Laura

Zo gaat het met....onderneemster Laura

In één van de eerste nieuwsbrieven van Qredits maakte we kennis met onderneemster Laura de Nooijer. In 2009 startte zij het bedrijf LoveChock en bracht zij als één van de eerste raw chocolate repen op de markt. Laura had grote ambities en wilde haar repen internationaal op de markt brengen. Nu, een aantal jaren later, runt ze een internationaal bedrijf en heeft ze haar dromen waargemaakt. 

Het Financieel dagblad schreef een mooi artikel over Laura.

Chocoladerepen financieren met microkrediet

Laura de Nooijer (37), oprichter van het bedrijf Lovechock, stuurde haar bedrijfsplan naar de drie grote commerciële banken, maar kreeg geen uitnodiging voor een gesprek over financiering. In de zoektocht naar alternatieven stuitte ze op Qredits.

Nu het bedrijf van € 40.000 omzet in 2009 naar € 1,6 mln in 2012 is gegroeid, is ze wel welkom bij de bank.

Met het bedrijf Lovechock maakt De Nooijer ‘rauwe’ chocolade. Om een ‘rauwe’ chocoladereep te maken, mag de cacao niet warmer worden dan 50 graden Celsius. De cacao komt uit Ecuador en wordt in Nederland verwerkt tot chocoladerepen. Daarna wordt het verkocht aan winkels in Nederland en Europa. Zo’n 85% van de omzet komt inmiddels uit andere Europese landen, zoals Duitsland, Finland en Oostenrijk.

Geen antwoord

Om te starten met haar bedrijf, legde De Nooijer samen met zakenpartner Jan Bas Reijners, die eerder werkte bij Douwe Egberts, € 20.000 in. Om de eerste machines en een voorraad verpakkingsmateriaal te kopen, hadden ze echter nog € 23.000 nodig.

De Nooijer stuurde haar bedrijfsplan op naar de bank. Zonder succes: ‘Vaak kreeg ik niet eens antwoord. Later begreep ik dat de bank geen lening geeft onder de € 25.000.’ Investeerders heeft ze niet overwogen. ‘Dan moet je meteen aandelen uitgeven of winsttoebedeling. Dat wil je liever niet in de beginfase.’

Microkrediet

Via een ondernemersvereniging hoorde ze van microkrediet, dat toen net in opkomst was. Bij de organisatie voor microkredieten, Qredits, kunnen bedrijven een lening tot € 50.000 aanvragen. Eis is wel dat het bedrijf een ‘substantiële deelneming’ in Nederland heeft.

Olievlek

In het bedrijfsplan stond het doel duidelijk omschreven: Europees marktleider worden. Maar De Nooijer wilde eerst starten met vijf verkooppunten in Amsterdam. Het microkrediet werd toegekend. Door het aantal verkooppunten steeds verder uit te breiden en uiteindelijk de stap te zetten naar een groothandel, heeft het bedrijf kunnen groeien van € 40.000 omzet in 2009 naar € 1,6 mln in 2012.

Sinds 2011 wordt het bedrijf bovendien geleid door een tweede zakenpartner, Franziska Rosario. Daardoor kan De Nooijer zich volledig richten op het ontwikkelen van nieuwe producten. ‘Dat vind ik het leukst.’

Welkom

De zoektocht naar financiering is door de sterke groei een stuk gemakkelijker geworden. Voor de aanschaf van nieuwe machines, ter waarde van € 250.000, was het bedrijf vorig jaar alsnog welkom bij de bank. De Nooijer: ‘Toen konden ze al niet meer om ons heen.’

Nog steeds zijn er plannen om verder te groeien. Hiervoor zal het bedrijf later dit jaar alsnog op zoek moeten gaan naar externe financiering. Dan wordt het bedrijf ook omgezet van vof naar bv. ‘We gaan het dan eerst weer bij de bank proberen. Als dat niet lukt, stappen we alsnog naar investeerders. Dan zit er niets anders op.’

Zo gaat het met....onderneemster Laura