'Coalitie wil zzp'ers extra belasten'

'Coalitie wil zzp'ers extra belasten'

Dat meldt het Financieele Dagblad dinsdag op basis van een betrokkene.

Oorspronkelijk zou de belasting in 2014 doorgevoerd moeten worden, maar daar zagen de regeringspartijen vanaf omdat dit te ingewikkeld zou zijn.

De VVD en PvdA zijn naarstig op zoek naar oplossingen om het begrotingstekort te dichten. Het kabinet heeft aangekondigd in 2014 zes miljard euro extra te bezuinigen.

Volgens de krant zouden werkgevers teveel worden verleid om zelfstandigen in dienst te nemen; de lasten voor werkgevers zijn lichter, en de zzp'ers zouden veel geld overhouden dankzij aftrekposten.

Hiermee lijkt de coalitie de bevindingen van de commissie Van Dijkhuizen over te nemen. Daarin wordt voorgesteld om de zelfstandigenaftrek af te schaffen.

De commissie Van Dijkhuizen stelt voor dat de voorgenomen korting van 500 miljoen euro op de ondernemersfaciliteiten kan worden vervangen door de zelfstandigenaftrek (in 2012 7.280 euro) af te schaffen.

D66

D66 vindt dat zzp'ers al te vaak zijn geraakt door plannen van het kabinet. "Dit voorstel is het derde in korte tijd", aldus Kamerlid Kees Verhoeven.

"De VVD maakt het ondernemen steeds lastiger op deze manier en dat verbaast me wel. Dit vernietigt werk en banen." De partij wil snel na het zomerreces een Tweede Kamerdebat over de voornemens van de coalitie.

Verhoeven wijst er op dat VVD en PvdA onlangs al een 'startersboete' introduceerden die ondernemers aan de Kamer van Koophandel moeten betalen.

"Ook houdt het kabinet vast aan de verplichte heffing van productschappen voor ondernemers, hoewel een meerderheid eerder van deze ondernemersheffing af wilde."

Verbaasd

Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO), belangenbehartiger van zelfstandigen, zegt in een reactie 'verbaasd' te zijn over de eventuele lastenverzwaring.

"De Commissie van Dijkhuizen presenteert maatregelen die ondernemers uit zouden moeten dagen om te groeien en te vernieuwen. Inbreuk maken op de ondernemersfaciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek, staat echter haaks op het standpunt om het zelfstandig ondernemerschap te stimuleren."

PZO is van mening dat de 800.000 zelfstandigen in ons land al te vaak de rekening van het begrotingstekort voor hun kiezen krijgen.  

"Men zou onterecht teveel geleid worden door de voordelen die het zelfstandig ondernemerschap zou bieden. Men gaat hier echter geheel voorbij aan de bewust economisch zelfstandige ondernemers. Ondernemers die doelbewust voor het ondernemerschap hebben gekozen met alle risico's van dien. Juist deze groep ondernemers zou verder gestimuleerd mogen worden nu het bij uitstek zelfstandige ondernemers zijn die de economie uit het slop kunnen trekken", aldus het PZO.

Bron/volledig artikel op: NuZakelijk.nl

'Coalitie wil zzp'ers extra belasten'