Derde bedrijven denkt minder te investeren

Derde bedrijven denkt minder te investeren

De ondernemers zijn voor dit jaar beduidend negatiever over hun investeringen dan ze de afgelopen 3 jaren waren, stelt het statistiekbureau. Slechts een tiende van de ondervraagden verwacht zijn investeringen op te schroeven.

Ruim één op de vier bedrijven geeft aan te kampen met financiële belemmeringen in de bedrijfsvoering. In alle sectoren wordt daarnaast uitgegaan van een afname van de werkgelegenheid. In 2012 daalden de bedrijfsinvesteringen al met bijna 5 procent ten opzichte van 2011. Een jaar geleden rekende ruim 23 procent van de ondernemers erop dat hun investeringen zouden afnemen.

In het vierde kwartaal van 2012 daalde de omzet van de ondervraagden gemiddeld met 3 procent. Vooraf was nog op een omzetstijging van 3 procent gerekend, zo staat in een rapport dat de Kamer van Koophandel (KvK) over de enquête heeft gemaakt. Ook de export eindigde tegen de verwachting in de min, en de werkgelegenheid liep meer achteruit dan verwacht. Voor de eerste 3 maanden van 2013 wordt uitgegaan van een gemiddelde omzetkrimp van 16 procent. „Het gaat slecht met het Nederlandse bedrijfsleven en herstel is nog niet in zicht”, aldus de KvK.

Bron: De Telegraaf

Derde bedrijven denkt minder te investeren