Draghi: economisch herstel later in het jaar

Draghi: economisch herstel later in het jaar

08-02-2013 Economie

Volgens Draghi kunnen de eurolanden profiteren van economisch herstel in andere delen van de wereld, het terugkerende vertrouwen op de financiële markten en de gematigde ontwikkeling van de inflatie. Daardoor blijft de ECB in staat om de rente laag te houden, wat de economie verder kan stimuleren.

De economische risico's blijven volgens Draghi echter groot. Hij wees daarbij op het bijzonder lage vertrouwen van ondernemers en consumenten in de eurozone. Daarnaast blijven het langzame tempo waarin economische hervormingen worden doorgevoerd en de onevenwichtigheden in de wereldeconomie een bedreiging voor de groei. Daardoor blijft de kans aanzienlijk dat de economische ontwikkelingen uiteindelijk slechter uitvallen dan voorspeld.

De ECB let ook scherp op de ontwikkeling van de euro. De recente opmars van de Europese munt ten opzichte van bijvoorbeeld de dollar kan een risico zijn voor de economische groei in de eurolanden en de inflatie, stelde Draghi. Vooralsnog is er volgens hem echter geen sprake van een overwaardering van de euro.

Zijn toelichting had 7 februari 2013 een behoorlijk effect op de koers van de euro. Rond 15.00 uur was de euro 1,3455 dollar waard, tegen 1,3580 dollar eerder op de dag.

Bron: Trouw

Draghi: economisch herstel later in het jaar