Een lening voor elke kleine ondernemer

Een lening voor elke kleine ondernemer

Qredits heeft ruim honderd miljoen euro om in Nederland te besteden als microkredieten.

Qredits, de handelsnaam voor de Stichting Microkrediet Nederland, springt in het gat dat de banken laten vallen. Sinds begin dit jaar verstrekt de stichting leningen aan kleine ondernemers, ook uit achterstandsgroepen. Geld lenen bij banken was voorkleinere ondernemers altijd al een hele toer, maar door de financiële crisis is het voor veel (startende) ondernemers helemaal een onmogelijke opgave geworden. Daarom wil de Stichting Microkrediet Nederland onder de naam Qredits vanuit Almelo kleine ondernemers in heel Nederland aan krediet helpen.

“Wij kijken meer dan doorsnee banken naar de toekomstkansen van een bedrijf. Bij ons kun je ook terecht zonder gelikt businessplan”, zegt directeur en mede-initiatiefnemer Elwin Groenevelt. Ondernemers weten de weg al te vinden, zegt Groenevelt, wijzend op een stapel aanvragen op zijn bureau; van een starter die een schildersbedrijfje wil beginnen en een zelfstandig taxichauffeur tot een importeur van bruidskleding. Allemaal startende ondernemers met weinig geld en soms ook weinig ervaring. De banken gaven meestal niet thuis als ze aanklopten voor een lening. Of ze probéérden het niet eens omdat ze niet aan het ‘profiel’ van de zakelijke bankklant voldoen. Qredits zoals de Stichting Microkrediet Nederland door het leven gaat, is opgericht op voorstel van het ministerie Economische Zaken en wordt financieel gesteund door ABN Amro, Fortis, ING en Rabo. De stichting heeft voor de komende twee jaar vijftien miljoen euro beschikbaar voor kredieten tot 35 duizend euro. Daarmee kunnen duizend tot tweeduizend ondernemers geholpen worden aan een krediet van tien tot vijftienduizend euro om hun bedrijf op te zetten dan wel uit te breiden.

Geen doelgroepen

Anders dan de grote banken, speurt Qredits niet naar ondernemers die passen in hun profiel. “Wij denken niet in doelgroepen”, zegt Groenevelt. “Waar we vooral op letten, is op de persoon van de ondernemer en zijn plan. Het kan dus gaan om mensen die vanuit een uitkering ondernemer willen worden, mensen die iets geheel nieuws beginnen of ouderen die op de arbeidsmarkt weinig kansen meer hebben. Eigenlijk dus iedereen op wie banken niet zijn ingericht. Dat is geen kritiek op de banken, maar voor een bank zijn kredieten onder een ton gewoon te duur om te beheren.”

Een ander verschil is dat veel banken werken met scoresystemen, waarbij het kredietverleden een grote rol speelt. “Ook wij zijn geen sociale instelling en willen ons geld terug, maar dan kijken we vooral naar de toekomst. Beoordelen of een bedrijf kansrijk is, doen wij trouwens niet in ons eentje, want vaak komen die starters bij ons via startersadviespunten, het UWV of het ROZ, die vaak al intensief met deze mensen hebben gesproken.

Animo

Volgens Groenevelt is de behoefte aan microkrediet in Nederland groot. De animo om voor jezelf te beginnen groeit bij allochtonen, oudere werkzoekenden, vrouwen die parttimeondernemer willen worden en freelancers die in de zorg aan de slag gaan. Groenevelt gaat er niet vanuit dat hij enkel succes bedrijven zal kweken, “We denken dat tweeënhalf procent van de leningen afgeschreven moet worden, maar dat is veel minder dan de gemiddelde faalkans van een nieuw bedrijf. Dat komt omdat we selecteren op ondernemerseigenschappen en marktkansen en de mensen ook begeleiden.”

(bron: Nederlands Dagblad)

Leningen die voor jou interessant kunnen zijn

Een lening voor elke kleine ondernemer

Microkrediet

Een Microkrediet is een zakelijke lening van maximaal € 50.000 voor startende en bestaande ondernemers in het midden- en kleinbedrijf.

Een lening voor elke kleine ondernemer

Flexibel krediet

Ben je een startende of bestaande ondernemer en heb jij ook wel eens tijdelijk extra geld nodig voor je bedrijf?

Het verloop van een kredietaanvraag

Om de doorlooptijd van het proces te bevorderen, is het wenselijk dat alle documenten zo volledig mogelijk zijn en je beschikbaar bent voor het maken van een afspraak of voor het beantwoorden van mogelijke vragen.

Hoeveel wil je lenen?

Vul hieronder je wensen in en krijg direct een indicatie van je maandbedrag.
Advies nodig? Vul dan onze kredietscan in.

€ 0€ 0
per maand

De rente varieert van 5,75% tot 8,75% afhankelijk van je situatie. Klik hier voor meer informatie

Uniek en onderscheidend vanwege onze kernwaarden

Verbinden

Wij geloven dat samenwerken leidt tot succes. We bouwen aan ons netwerk. We stimuleren dat onze klanten een eigen netwerk opbouwen en verbinden de ondernemer met onze partners.

Persoonlijk

De ondernemer en zijn of haar plan staan bij ons centraal. We zijn persoonlijk betrokken bij onze klanten en komen bij de klant thuis. We denken mee, houden contact en zijn flexibel.

Sociaal

Wij willen een bijdrage leveren aan de maatschappij. Daarom helpen we mensen bij het realiseren van hun passie en dromen. We hebben geen winstoogmerk.

Zakelijk

We richten ons op ondernemers met realistische ondernemingsplannen. We zijn nuchter en zakelijk. Ons doel is het voortbestaan van de ondernemer. Zijn of haar succes is ons succes.

Een lening voor elke kleine ondernemer