Een vlekje

Een vlekje

11-06-2009

Microkredieten zijn allang geen initiatieven meer voor uitsluitend ondernemers in ontwikkelingslanden. 

Er ontstaan steeds meer microkredietverstrekkers voor Nederlandse ondernemers, omdat met name de kleintjes nauwelijks terecht kunnen bij de bank.

Benito

Zijn hot wings, roti en Surinaamse broodjes verkopen goed op de braderie in Egmond aan Zee. Het ondernemersbloed van Benito ging direct stromen, toen hij in november ontslagen werd bij staalconcern Corus. Hij besloot een kraam voor Amerikaanse en Surinaamse snacks te beginnen, waarmee hij de braderieën en markten afrijdt. Maar het eerste gesprek bij de bank voor een financiering liep direct uit op een volslagen fiasco. “Er was niet eens sprake van een gesprek”, zegt Benito. “Ik kwam binnen, de bankmedewerker tikte mijn naam in en zei: nee, wij kunnen u geen krediet verschaffen. Ik had nog een openstaande schuld van zo’n vijfduizend euro. Die heb ik opgelopen toen mijn sigarenwinkel vijf jaar geleden failliet ging.”

Benito is zeker niet de enige ondernemer die nul op het rekest krijgt bij een bank. Maar liefst een derde van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf verwacht problemen met een kredietaanvraag, blijkt uit een gisteren gepresenteerd onderzoek van werkgeversorganisatie MKB-Nederland. Zo’n 72 procent van de kredietaanvragen wordt toegekend door banken. Erg scheutig zijn ze dus niet. De nood is zelfs zo hoog, dat het ministerie van Economische Zaken ondernemers gaat helpen die problemen hebben met een kredietaanvraag. Nu banken door de crisis voorzichtiger zijn met het verstrekken van kredieten, wordt er steeds vaker een beroep gedaan op organisaties voor microkredieten. Volgens onderzoeks- en adviesbureau McKinsey zouden in Nederland jaarlijks tweeduizend ondernemers niet in aanmerking komen voor een krediet bij de bank en aangewezen zijn op microkredieten.

Ondernemers met een vlekje

Het aantal aanvragen voor microkrediet overstijgt het aantal van tweeduizend dit jaar echter ruimschoots. Vooral ondernemers met een vlekje hebben een probleem om krediet te krijgen. “Als je een BKR-notering hebt of je ziet er niet netjes genoeg uit, dan krijg je vaak geen krediet van de bank. Dat betekent natuurlijk niet dat wij zomaar geld geven. Je moet wel een ondernemingsplan hebben en we moeten geloven in de onderneming”, zegt Alexa Dutilh, verantwoordelijk voor de begeleiding van ondernemers bij HandsOn Microkrediet Nederland. HandsOn is de eerste particuliere instellinhg voor microkrediet in Nederland. De kredietverstrekker is een initiatief van ondernemers die collega’s willen helpen met het opzetten van een bedrijf. Tegen 6 procent rente ken er een lening van maximaal vijfduizend euro worden verstrekt. Steeds meer organisaties storten zich op microkredieten. MKB-Nederland is blij met de initiatieven. “Het is voor ondernemers sowieso moeilijk om een klein krediet onder de vijftigduizend euro te krijgen bij een bank. Door de hoge bankkosten kan een bank geen winst maken op dat soort kleine kredieten. Veel mkb’ers hebben echter maar een klein bedrag nodig”, weet Joep Rats, beleidsmanager bij MKB-Nederland.

Qredits, de enige landelijke opererende microkredietverstrekker en ondersteund door Economische Zaken en de grote banken, zit de bankkosten ook als een oorzaak van de groeiende populariteit van microkredieten. Banken moeten voor zakelijke kredieten hoge kosten maken, omdat de risico’s daarvan hoger zijn. “Maar onze indruk is wel dat de kredietcrisis meewerkt. Bij 35 procent van de kredietaanvragen gaat het om bestaande ondernemers. Dat duidt erop dat zij bij de banken moeilijker terecht kunnen”, zegt Qredits-directeur Elwin Groenevelt.

Voor de Surinaamse snackverkoper zat er ook niets anders op dan aan te kloppen voor een microkrediet. “ Ik heb van HandsOn 3500 euro gekregen en werd ook nog eens begeleid. De zaken gaan erg goed. Nu sta ik in een kraam, maar over twee weken is mijn eigen snackauto klaar. Ik verwacht dat ik de lening eind van het jaar zelfs terugbetaald heb.”

 

Een vlekje