Gelderland laat MKB-bedrijven sneller groeien

Gelderland laat MKB-bedrijven sneller groeien

Gedeputeerde Michiel Scheffer reikt vrijdag 19 mei de eerste ‘groeiversnellers’ uit aan starters in Arnhem, Wageningen en Nijmegen. Nog te weinig startende bedrijven weten hun innovaties succesvol op de markt te brengen. Door ondernemers in een vroeg stadium toegang te bieden tot kennis en geld via het programma ‘De Groeiversneller’, wil de provincie bedrijven die voor een ‘groeispurt’ staan een zetje in de rug geven.

Van Starters tot Groeiers

Met ‘De Groeiversneller’ zet provincie Gelderland 4 miljoen euro in voor startende bedrijven en ondernemers die voor een ‘groeispurt’ staan. De ondernemer staat hierin centraal. Via ontwikkelingsmaatschappij Oost NV versterkt de provincie groeibedrijven met advies, professionele begeleiding. Ook zijn  envouchers van maximaal € 10.000 beschikbaar om expertise in te huren. Met  Qredits stelt de provincie groeileningen tot € 225.000 beschikbaar voor de groei van mkb-ondernemingen. Qredits, een non-profit organisatie, is de grootste alternatieve kredietverstrekker voor ondernemers in Nederland. In 2020 moet de ‘Groeiversneller’ bijdragen aan ruim 2.500 nieuwe banen in het mkb in Gelderland.

Uitreiking 1e Groeiversnellers

De Groeiversneller maakt een vliegende start. Sinds de openstelling van de regeling op 2 maart zijn er meer dan 80 aanvragen ingediend. Vrijdag 19 mei reikt Michiel Scheffer de eerste vouchers en leningen uit aan acht ondernemers, waaronder Atelier Rick Tegelaar, die een Urban Campsite van biobased materiaal ontwikkelt en Vitalfluid, die plasma geactiveerd water maakt uit kraanwater. Hiermee worden ziekteverwekkers onschadelijk gemaakt. Het programma van de uitreiking met meer informatie over de bedrijven is bijgevoegd.

De ondernemer is aan zet

Als een ondernemer met een groeiambitie na een quickscan van Oost NV www.oostnv.nl/degroeiversneller in aanmerking komt voor De Groeiversneller, krijgt hij of zij een uitnodiging voor een adviesgesprek en kan vervolgens als dat nodig is om een ontwikkelstap te zetten een voucher of lening aanvragen. Het aanboren van expertise en kennis uit het uitgebreide expertnetwerk is ook een belangrijk onderdeel van De Groeiversneller.  De ondernemer is daarbij aan zet. Die neemt het initiatief en bepaalt met welke stappen het bedrijf wil groeien. Het bedrijf bepaalt in samenspraak met de businessdevelopers van De Groeiversneller welke externe partij zij inschakelt om bijvoorbeeld een groeiplan te maken en uit te voeren. Dit kan door het raadplegen van een externe expert via www.ondernemengelderland.nl  of een expert uit een eigen netwerk.

Werk maken van innovatie

Gedeputeerde Michiel Scheffer: ‘Met de groeiversneller willen wij bedrijven helpen van hun idee een succes te maken. Door kennis en geld beschikbaar te stellen helpen we mkb-bedrijven sneller door te groeien. Zo maken we samen werk van innovatie in Gelderland.’

Gelderland laat MKB-bedrijven sneller groeien